Bořivoj Brdička: eTwinning jako běžná součást výuky

Monday, April 4, 2011 ·

Zpráva o mezinárodní eTwinnigové konferenci 2011 konané v Budapešti přinášející informaci o aktuálních trendech vývoje tohoto programu a o vítězích mezinárodní soutěže.



Vážení přátelé, příznivci eTwinningu v Česku!

Obracím se na vás tentokrát trochu osobněji a mám k tomu dobrý důvod. Přináším zprávu z výroční konference eTwinning spojené se setkáním všech vítězných týmů mezinárodních cen, které byly udělovány. Letos se akce konala v našem dočasném téměř hlavním městě, a to v Budapešti (podobně jako předloni v Praze). Důležité ovšem není místo konání, ale spíše obsah sdělení, které konference přinesla. A tím je následující poselství: eTwinning se stává natolik běžnou součástí každodenních aktivit těch nejlepších evropských škol, že je čím dál méně vhodné činnosti v jeho rámci realizované nazývat projektem. Projekt, přiznejme si to, má nádech výjimečnosti a konečnosti.

Tento vývoj není překvapivý. Stačí si vzpomenout na hlavní závěr loňské konference (viz eTwinning jako nástroj změny). Bylo jím konstatování, že eTwinning patří k významným nástrojům transformace škol do podoby institucí připravujících žáky na život ve světě přesyceném technologiemi. V ideálním případě vyvolává spolupráci učitelů na mezinárodní i místní úrovni, odstraňuje jejich izolovanost ve třídě, podněcuje výměnu zkušeností a vede, jak jsme ukázali na příkladu loňského vítěze, ke společným výukovým aktivitám partnerů na dálku (prosím, nezaměňovat s předáváním hotových samostatně vytvořených dokumentů, jako jsou např. tolik oblíbené statické PPT prezentace). Jestliže loňský rok naznačil, jakým směrem se eTwinning ubírá, letošní výsledky tento trend nejen potvrdily, ale ještě poněkud posunuly. Výuková spolupráce na dálku přerostla rozměry v čase i obsahu omezených projektů a stává se z ní každodenní, všudypřítomná a samozřejmá součást činnosti škol.

Zvaným řečníkem byl, stejně jako na podzimním Eminentu (viz Eminent a eLearning Awards 2010), Tim Rylands, o němž jsem vám již referoval. Tentokrát jsem měl příležitost s ním promluvit osobně a zmínil jsem se i o tom, že by ho jistě naši učitelé také rádi viděli na vlastní oči. Byl představou, že by se mohl podívat do Prahy, velmi potěšen a okamžitě byl pro. Teď nezbývá než doufat, že si tyto řádky přečte někdo, kdo má tu moc to zařídit.

Kromě plenárního zasedání jsem stihl navštívit pouze workshopy účastníků vítězných projektů, a proto se budu věnovat hlavně popisu právě těchto nejlepších a velice inspirativních aktivit.

Mezinárodní ceny se udělují ve třech hlavních kategoriích a v několika vedlejších podle toho, jakého se podaří získat sponzora. Kromě zvláštní ceny za matematiku a přírodní vědy udělené letos pořádající maďarskou národní agenturou rumunsko-italskému projektu Maths in Wonderl@nd, jsou vedlejší ceny většinou jazykové, podporované určitými státy. Letos byla jako obvykle cena francouzská, ale navíc i italská, španělská a zvláštní cena pro projekt podporující znalost jazyka sousední země. I zde však zvítězil francouzsko-španělský projekt. Díky své nedokonalé jazykové výbavě mohu jen konstatovat, že mě tyto specifické jazykové aktivity, které mají značnou podporu Evropské komise, zas až tak moc nezajímají, a tak vás odkážu na web (eTwinning Prizes 2011: the winners!), kde všechny výsledky najdete pěkně pohromadě. Na vítěze hlavních kategorií se ale podíváme trochu podrobněji.

Pokračování na spomocnik.rvp.cz.

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.