Přečtěte si: Ondřej Šteffl: Rodiče, plačte!

Monday, March 28, 2011 ·

Česká škola je nudná a učí zbytečnosti. Většina rodičů je s ní přesto spokojena Standardní česká škola neposkytuje příliš kvalitní vzdělání. Místo aby se žáci a studenti připravovali na řešení výzev budoucnosti, memorují zastaralá fakta. Stále více rodičů proto hledá alternativu jinde než ve veřejné škole, to ovšem povede k růstu nerovností ve společnosti.

Z článku v Lidových novinách vybíráme:


Z výsledků v šetření PISA je jasné, že vzdělávání v ČR je horší, než by být mohlo. Ve srovnání s Finskem jsou naši patnáctiletí žáci v průměru o téměř celou jednu úroveň níže (na škále 1 až 6). Úroveň 1 nestačí na plnohodnotné zapojení do života moderní společnosti, žáci na této úrovni nerozumí přesně ani jednoduchému textu například na úrovni Blesku, z příbalového letáku k léku nepochopí, jakou dávku mají dát svému dítěti. Zaměstnat takové lidi mimo nejjednodušší rutinní manuální práce bude obtížné. Na úrovni 1 je ve Finsku 8,1 procenta žáků, zatímco u nás je to 23,1 procenta. A patnáctiletých kluků, kteří vlastně neumějí číst, je u nás dokonce celých 30 procent.


Vaše děti jistě čtou, přemýšlejí o věcech v šíři souvislostí, jsou naučené dívat se na problémy z různých stran a podle toho je řešit. Možná si proto říkáte, že se to vašeho dítěte netýká. Může, ale nemusí to být pravda. Vaše děti jistě nebudou na úrovni 1, to ale neznamená, že jsou na nejvyšší úrovni 6. A to by třeba v lepším vzdělávacím systému být mohly. U nás je na nejvyšší úrovni jeden z 250 žáků, zatímco ve Finsku by byla šance vašeho dítěte na excelování čtyřikrát větší, v Šanghaji dokonce šestkrát větší.

(zvýraznění redakce)

7 comments:

Anonymous said...
March 29, 2011 at 10:09 AM  

Já si myslím, že by měl Ondřej Šteffl zase začat učit,jistě by vyvedl naše školství ze slepé uličky.Je hrozně chytrý, všem dává rady,ale jak mohl,tak ze školy utekl.
A jak říká Cimrman: Tak je to se vším.

Mgr. Milan Šatra said...
March 29, 2011 at 1:10 PM  

Souhlasím s předchozím názorem - většina tzv. odborníků byla ve škole naposledy před dlouhými desetiletími a jejich teoretické vývody mají nulovou hodnotu. Zkuste se vážení odborníci než něco ze sebe chytrého publikujete podívat na vlastní kůži do škol. A to ne jen na den a ne jen do vybraných škol plné věděníchtivých žáků. Navštivte běžné školy plné žáků z rodin, které své děti nijak nevedou k plnění povinností, třídy s sociálně problémovými žáky a pokuste se je motivovat. Těžko se žákům vysvětluje proč se učit, když na střední se dostanou i se čtyřkami, těžko se vysvětluje, že je lepší mít vzdělání, když jako učitel beru cca. 120,- Kč za hodinu a řemeslníkovi za práci u mě doma nedám pod 300,- Kč. Těžko se vysvětluje a motivuje, když lump a hlupák se má často líp než vzdělaný. Jeden postřeh do pranice - váženého pana Šteffla jsem měl na fyziku na chebském gymnáziu v roce 1983. Jsem vystudovaný učitel s aprobací M-F-IVT a problémy jsem měl jen s učivem, které nám svými navýsost zvláštními metodami předával právě pan Šteffl ... Proto bych panu Štefflovi a dalším odborníkům rád umožnil na naší škole absolvovat pár dní výuky, ať si na vlastní kůži vyzkouší své kritiky a nápady v běžných třídách.
Celý problém není ve školství, ale ve společnosti v naší republice, která stále bere školství a vzdělání jako popelku ....

Luděk Blaha said...
March 29, 2011 at 4:20 PM  

třídy s sociálně problémovými žáky

Neméně zajímavé je učit ve třídách se sociálně "nadstandardními" žáky.
Tam když zešílíte a ztratíte tím posledná zbytky pudu sebezáchovy a klasifikujete dítko nižším stupněm, musíte se mu omluvit, že jste tak učinili proto, že jste zešíleli a ztratili poslení zbytky soudnosti. I tak riskujete, že se do školy dostaví petiční výbor a obviní vás se zvěrstev na subtilní dětské dušičce páchaných, jejichž tělesné schránky pak budete po zbytek školního roku potkávat už jen na chodbách školy těžce vysmáté.

Anonymous said...
March 29, 2011 at 6:03 PM  

A jak říká Cimrman: Tak je to se vším.

To by mě zajímalo, kdy tohle Cimrman řekl...

Anonymous said...
March 29, 2011 at 8:21 PM  

Frezie
Stav, jaký panuje v českém školství,plně vládě a samozřejmě i MŠMT vyhovuje.Dobeš and his boys nás permanentně zásobují výplody své mysli, reformami, reformami reforem a projekty projektů, na hlavy nám padají kupy a a tuny papírů, oběžníků, e-learningů, vysedáváme na nic neřešících poradách, kde se tak akorát dozvíme, že se v platech bude opět a zase škrtat a škrtat a škrtat.Kdejaké tupé poleno, které sedí na věšelijakých těch výzkumných nesmyslech, nemá nic jiného na práci, než na nás dštít oheň a síru.Jednou jsme počítačově negramotní, jindy neumíme jazyky,
poté zase se žáci a studenti s námi nebaví, zkrátka a dobře nejsme schopni konkurovat fejsku,ajsku a nejsme vůbec schopni je zabavit ve výuce alespoň natolik, aby se nudili o něco méně.Od r.199O jedeme dolů, a to dosti rychle, dodnes nemáme prof. komoru,otírá se o nás i poslední absolvent, který se sotva dokáže podepsat,o penězích ani nemluvím, je to ostuda.C
o s tím teď?

Anonymous said...
March 29, 2011 at 10:44 PM  

"Co s tím teď"?
Zavést systém asijského školství - dril, školní uniformy, naprostou poslušnost. A protože nejsme Asiaté, tak jsme plně přebrali západní "humanistický" způsob výuky. Tedy stručně řečeno - toho srabu se nezbavíme. Přesto, že byl J.A.Komenský z 90 % kněz Jednoty bratrské, tak si neodpustím jednu jeho pedagogickou poučku : "Kde nepomůže větička, tam pomůže větvička". Protože i toto je nereálné, tak si nedělejme plané iluze o nějaké změně. Ignorant

Luděk Blaha said...
March 29, 2011 at 11:26 PM  

tam pomůže větvička

Kdežpak větvička, pane Ignorante, ovoce či snad mléko. Tady pomůže jediné:
Ministerští reportéři do škol!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.