Martin Rychlík: Dobešovo množení: úředníků na ministerstvu kvapem přibývá

Thursday, March 31, 2011 ·

Do odboru EU fondů nastupují desítky úředníků, přestože to ministr původně kritizoval. V Karlíně si brzy pronajmou nové kanceláře.

Asi to bude rána pro fanoušky ministra školství Josefa Dobeše (VV), kteří v něm stále vidí bojovníka s přebujelou byrokracií. Takového, jenž z úřadu vymítá lenochy a šlape na kuří oka „zelených zakuklenců“. Dobeš při nástupu plánoval redukci aparátu, prý až o patnáct procent. Letos v únoru pak deníku Právo sdělil, že „jsme zeštíhleli ministerstvo o osmnáct procent úředníků.“ A aby nedošlo k novinářskému šumu, v tiskové zprávě resortu z 10. února se píše: „Od nástupu ministra Dobeše bylo propuštěno už osmnáct procent zaměstnanců.“

Podle dokumentů, které má ČESKÁ POZICE k dispozici, to ale vypadá úplně jinak. Zatímco k 1. červnu 2010 (za ministryně Miroslavy Kopicové) představovali zaměstnanci ministerstva školství (MŠMT) 777 pracovních úvazků, pak k 1. únoru 2011 se jejich počet navýšil o 47,5 na 824,5 úvazku (ZDE je příkaz ministra z 31. ledna, dřívější organizační struktura ZDE). „Ano, vaše čísla souhlasí, jde o tzv. systemizovaná místa (včetně zdrojů financování),“ potvrdil údaje tiskový odbor ministerstva. K dnešnímu dni pracuje prý na ministerstvu 743 osob, jenže v současné době navíc přichází několik desítek nových lidí do sekce EU fondů.

Kde tedy pan ministr uspořil a jak přišel na oněch osmnáct procent? „Jedná se především o zrušení nadúvazků zaměstnanců MŠMT, o revize DPČ (dohod o pracovní činnosti) a jejich následné rušení, snížení počtu sekretářek na jednotlivých odborech ministerstva nebo snižování kmenových zaměstnanců napříč ministerstvem a další kroky, které ministr Dobeš podnikl,“ říká k údajným úsporám mluvčí Radek Melichar.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE.

2 comments:

Anonymous said...
March 31, 2011 at 5:43 AM  

Ach jo...

Anonymous said...
April 2, 2011 at 8:47 PM  

Žáků ubývá, učitelů ubývá a ejhle - úředníku na MŠMT přibývá. Jasně, již to chápu, ten zbytek učitelů je třeba pohlídat, aby náhodou z EU - OP VK něco neukradli. Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.