Reakce ministra školství Josefa Dobeše na článek redaktorky Hany Čápové v týdeníku Respekt

úterý 1. února 2011 ·

Ministr školství mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš se ostře ohrazuje proti článku Hany Čápové v časopise Respekt z 31. ledna 2011. Ministr je pobouřen způsobem, jakým redaktorka zachází s informacemi. Z třicetiminutového rozhovoru pořízeného v budově ministerstva v pátek 28. ledna, si Hana Čápová vybrala části odpovědí, které ve výsledném článku postavila do tendenčně zaměřených souvislostí. Novinář má samozřejmě právo na negativní názor, ovšem v rámci dodržování novinářské etiky. Ta kromě jiného hovoří o zodpovědném hledání objektivní pravdy. V případě paní Čápové jsme se naopak setkali s vytvářením záměrně zkresleného kontextu. To je praktika používaná pokleslým bulvárním tiskem, za který jsme týdeník Respekt nepovažovali.

Jako příklad novinářské práce paní Čápové uvádíme dvě témata tak, jak je zpracovala redaktorka v porovnání s tím, jak skutečně probíhal rozhovor.

Respekt - citace:
S tím souvisí jeho přístup ke slovu „kvalita“ a „měření kvality“. Zatímco jeho předchůdci plánovali „měření“, tedy školní testy jako šanci dát učitelům zpětnou vazbu a ministerstvu do ruky vodítko, kterým školám je třeba pomoci, ministr Dobeš chce z testování udělat bič.

Skutečný rozhovor:Redaktorka Čápová: Vy jste mluvil spíš o tom, že to bude takový bič, kde škola, která dopadne špatně dostává míň peněz, nebo je úplně zruší...

Ministr: "Tak to jsou překroucené věci. Já od samého začátku říkám, že je třeba zavést standardy, nastavit kritéria, měřit standardy. Je to zpětná vazba pro školy, nebudou žebříčky škol. To tam, prosím dát. Školy za to nebudou oceňovány či týrány."

Respekt - citace:
Kitzberger „dojel“ na to, že povolil, aby české děti chodily do školy, která funguje mimo systém a učí podle britského modelu. Škola vznikla v Ostravě především pro děti zahraničních manažerů a Kitzberger dal ještě jako náměstek posvěcení, aby ji mohli navštěvovat i tuzemští žáci. Když se to ministr dozvěděl, oznámil mu, že už nemá jeho důvěru. „Vadilo mu mimo jiné, že jsme povolili docházku do školy, nad kterou nemá stát kontrolu. Přitom mezinárodní školy bývají o několik tříd kvalitnější než naše běžná státní škola,“ říká Kitzberger. Ministr ale trvá na tom, že české děti nemají chodit do školy, „kam nemůže inspekce“ a „nejsou tam žádné státní garance."

Skutečný rozhovor:Redaktorka: Ne, on mě to teda líčil tak, že ten kámen sváru byl v tom, že někdo v Ostravě chtěl zahraniční školu. On tam povolil docházku českým dětem, a že Vy jste s tím nesouhlasil, že docházka do jinejch škol než který jsou…

Ministr: „Když si vezmeme zahraniční školu v Ostravě, tak se proti tomu postavily dva odbory. Odbor legislativní, který ukazoval, že tu jsou velké legislativní problémy. Odbor toho školství, regionálního, ten nejklíčovější odbor, který by zrovna ten náměstek měl akceptovat, který ukazoval všechny nedostatky – nemůže to kontrolovat Česká školní inspekce, stát pro to nemá žádné garance... A přesto pan náměstek Kitzberger v poslední den ministrování ministra Lišky předložil k podpisu tři tyto školy, ač oba odbory říkaly, že ne. Ač se ministr Liška údajně dvě hodiny před tím potkal s ředitelkou toho odboru přes regionální školství. Přesto to za dvě hodiny podepsal.“

Další příklady tendenčně použitých citací ministra Josefa Dobeše redaktorkou Hanou Čápovou můžete sami slyšet v audiozáznamu celého rozhovoru.

Záznam rozhovoru si můžete stáhnout zde:
R70_Respekt.mp3

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. února 2011 v 18:16  

Etika neetika, pane ministře přiznejte si, že mnohdy plácáte páté přes deváté a že se v tom racionálně uvažující člověk s logickým myšlením, který umí předvídat následky, má mnohdy problém vyznat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.