Přečtěte si: Ministr školství Dobeš: Maturitní data jsme chránili před firmami

úterý 15. února 2011 ·

Soubory pracovních listů ke státním maturitám z českého jazyka a literatury, které unikly na internet, nejsou podle ministra školství Josefa Dobeše vyzrazením zkušebního tajemství. Nejde prý o chráněnou informaci. Blíže o tom hovoří v rozhovoru, který poskytl deníku Právo.


Z článku z portálu Novinky.cz vybíráme:


Zelený nyní říká, že obsah banky listů není chráněnou informací, veřejně nepřístupnou. Ale v on-line systému, do kterého se mohou ředitelé přihlásit, je v instrukcích uvedeno, že podle novely školského zákona jde o veřejně nepřístupnou informaci, že listy budou zpřístupněny jen osobám, které jsou oprávněny se s nimi seznamovat. Co z těchto výroků platí?


Metodické listy vznikly na popud učitelů, kteří chtěli nějaké vodítko, jak si mají v nové podobě státní maturity počínat. Já jsem spíš od pana ředitele Zeleného pochopil, že se jednalo o ochranu autorských práv. A tady to řeknu úplně otevřeně – nepochybně je to ochrana před soukromými firmami, které této databáze mohou zneužít. Rozumím, že pro ředitele Cermatu je velmi nepřijatelná představa, že něco metodického, co vznikalo na půdě Cermatu ve spolupráci s učiteli, se dostane do rukou komerčních firem. Já jezdím po školách, češtináři jsou zodpovědní, byli zodpovědní před rokem dvěma, nyní budou stejně zodpovědní. Proto nevnímám jako problém, že bylo zveřejněno 1400 metodických listů. Naopak. Možná že je to dobré, dobré proto, že veřejnost uvidí náročnost v metodice jedné třetiny zkoušky z češtiny.


Komerční firmy by pracovní listy daly do učebnic?


Jednoznačně. Daly by to do příprav, za které by studenti platili. To je podstata problému.


V instrukcích k databance se pouze říká, že se listy nesmí dostat ke studentům. Nemluví se o firmách.


Je to metodická podpora učitelů. Na druhou stranu znovu říkám, jestliže se to dostane zhruba šesti tisícům lidí do rukou, tak tam je od samého začátku zřejmé, že je to jiný způsob ochrany než to, jak Cermat zabezpečuje ostatní části zkoušky.

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. února 2011 v 19:47  

Skutečně žijeme v Kocourkově; ministr naprosto otevřeně lže, nebo jen nevědomě opakuje to, co mu pan Zelený našeptává. Roky jsme přesvědčováni, že pracovní listy připraví Cermat. Na mé škole si studenti vybírají ze 140 knih, není v silách učitele si pár měsíců před maturitou připravovat listy sám. Opakuji - ministr normálně lže,

Anonymní řekl(a)...
15. února 2011 v 23:47  

Na ochranu před "firmami" stačilo dát na pracovní listy (c).

Lže. To by mi už ani nevadilo, ale lže blbě. Asi to líp neumí.

Anonymní řekl(a)...
16. února 2011 v 5:59  

Moc nechápu, co se tady vlastně hraje. Pavel Zelený není idiot. V okamžiku, kdy dal pracovní listy tímhle způsobem do oběhu, zcela jistě na 100% věděl, že uniknou. Bylo to v podstatě totéž, jako kdyby je veřejně vyvěsil na Českou školu. Co si myslel Dobeš netuším, po aférách s kWare a ředitelkou kabinetu pochybuju, že to má v hlavě úplně v pořádku.
Pavel Zelený pravděpodobně tímto únikem zdůvodní libovolně velké peníze vynakládané na zabezpečení maturitních otázek. V tom ho navíc docela chápu. Pokud chcete u nás zabránit úniku nějakých dat, je to hodně velký problém. Připadá mi ale, že je zatím ještě něco. Že by začínající boj mezi Zeleným a Dobešem?

Simona CARCY řekl(a)...
16. února 2011 v 7:09  

při vyvěšení na Českou školu by k tetsům měli přístup všichni občané, takto mělo autorizovaný přístup přes heslo nějakých 1300 ředitelů škol. A neselhal ani Dobeš ani Zelený, ale jeden mizernej českej ředitel, tolik je pravda. Jen zatím neznáme jeho jméno.

Anonymní řekl(a)...
16. února 2011 v 7:33  

16. února 2011 7:09
Blahoslavení chudí duchem.

Anonymní řekl(a)...
16. února 2011 v 8:06  

2 Simona Carcy: Ano, jediný rozdíl při vyvěšení na Českou školu by byl v tom, že by tím Zelený nemohl prokázat oprávněnost nákladů na zabezpečení. Je tu snad opravdu mezi námi někdo, kdo by věřil tomu, že pokud ředitelé dostanou přístup, tak se testy nedostanou během několika dnů ven? Opravdu je někdo tak naivní, že by tomu mohl věřit? Podle mě bylo od samého začátku jasné, že se testy dostanou ven, Zelený to věděl a něco tím sledoval...

Anonymní řekl(a)...
16. února 2011 v 10:34  

Pracovní listy, které unikly, nepodléhaly režimu utajení. Je to jen novinářská kachna, kterou přiživují všichni, kteří mají něco proti státním maturitám, cermatu, ministrovi...

Já sice jsem proti současné podobě státních maturit, cermat považuji za bandu neschopných lidí s arogantním šéfem a ministr je mi lhostejný.

Ale trochu slušnosti při šíření zpráv bychom mít měli...

Anonymní řekl(a)...
16. února 2011 v 11:17  

Anonymnímu z 16.2.10:34
Pokud nepodléhaly režimu utajení, proč jsou dostupné pouze ředitelům, kteří je měli předat češtinářům. Proč nejsou přímo k nahlédnutí třeba na stránkách nové maturity? Teď jsou na webu, ale oficiálně si je jako angličtinářka prohlédnout nemohu. Jsem slušná, ale ne blbá...

Luděk Blaha řekl(a)...
16. února 2011 v 11:27  

Zelený to věděl a něco tím sledoval...

Výborně! Takže kromě rozvozových Pandurů se dostane i na letouny Casa a Barták půjde za náměstka na mšmt.
Nakonec, vzděláním tam patří. Tak ještě nějakého psychiatra. Třeba tunelového specialistu Béma. Mohl by si tam zčasti odpracovat ty prosázené veřejně prospěšné práce.

Anonymní řekl(a)...
16. února 2011 v 11:39  

Anonymní z 16.2. 11:17
---------------
ÚVODNÍ TEXT

S pracovními listy v bance lze zacházet pouze v souladu s informacemi obsaženými v metodických materiálech CERMATu. Je možné je upravovat pouze pro potřeby přípravy maturitní zkoušky ve smyslu zákona a prováděcí vyhlášky. Pracovní listy podléhají zákonným ustanovením na ochranu autorských práv a nejsou určeny pro metodické účely a nesmí být využity po účely komerční.
Obsah pracovních listů nelze poskytovat žákům! Byla by tím významným způsobem ohrožena objektivita vlastní maturitní zkoušky.
--------
Když jste slušná, tak jistě uznáte důvod "autorská práva"

Janek Wagner řekl(a)...
16. února 2011 v 11:46  

Jaká autorská práva?!

Ochrana podle práva autorského se nevztahuje na
a) úřední dílo, jímž je právní předpis, rozhodnutí, opatření obecné povahy, veřejná listina, veřejně přístupný rejstřík a sbírka jeho listin, jakož i úřední návrh úředního díla a jiná přípravná úřední dokumentace, včetně úředního překladu takového díla, sněmovní a senátní publikace, pamětní knihy obecní (obecní kroniky), státní symbol a symbol jednotky územní samosprávy a jiná taková díla, u nichž je veřejný zájem na vyloučení z ochrany,

Anonymní řekl(a)...
16. února 2011 v 13:27  

A co z výše uvedeného je soubor pracovních listů? Je to předpis? Veřejná listina? Překlad? Pamětní kniha?

Anonymní řekl(a)...
16. února 2011 v 13:29  

Úřední dílo, případně dílo, u něhož je veřejný zájem na vyloučení z ochrany ;-), ty jeden cermatí šantalo!

Anonymní řekl(a)...
16. února 2011 v 14:23  

Školský zákon: "Zadání zkoušky společné části maturitní zkoušky, jakož i jeho jakákoli část, je informací veřejně nepřístupnou..."
Původní znění vyhlášky: "Centrum označí jako informaci veřejně nepřístupnou a) testovou úlohu nebo část pracovního listu či zadání písemné práce ze zkušebních předmětů český jazyk a literatura..."
Novelizovaná vyhláška: "V § 45 odst. 2 písm. a) se slova ´část pracovního listu či´ zrušují."
Je tedy novelizovaná vyhláška v souladu se zákonem? Pokud ano, tak v čem je problém? Vždyť pracovní listy tajné už nejsou! Proč asi tvůrci novely danou pasáž vypustili? Ví o tom pan ministr či pan Zelený, jejichž výroky jsou neobyčejně "srozumitelné" ("polotajná informace!")? Oč v této kauze vlastně jde?
K.Lippmann

Anonymní řekl(a)...
16. února 2011 v 14:33  

Podle Simony Carcy selhal pouze jedinej mizernej ředitel, nikoli Zelený, který říká:"Tyto pracovní listy proto nejsou nijak zabezpečené. Nebudou tedy kvalifikovány jako informace veřejně nepřístupná", ani Dobeš:"To je kachna. To, co je na internetu, jsou cvičné testy pro učitele, o které sami žádali". V čem tedy ten ředitel selhal?

Kalashnikoff řekl(a)...
16. února 2011 v 14:49  

Pane kolego Lippmanne,
soudím, že v této kauze jde pouze a toliko o h...o. Bouře ve sklenici píva...

poste.restante řekl(a)...
16. února 2011 v 17:09  

Pracovní listy si měli vyučující připravovat sami.
Metodické listy CERMATu měly sloužit jako pomůcka.
(To, že je mnoho vyučujících hodlalo použít rovnou, bylo vcelku logické. Kde by vzali čas připravovat potřebný počet k vyšší úrovni maturit?)

Ať už je zveřejnil kdokoliv, je to prostě trapné.

Že k jejich "úniku" dojde, to snad muselo být jasné každému, kdo žil v tomto státě déle než půl roku.
(Hned mi na mysl přišla scéna s "utajeným" příjezdem Nicka Cartera do Prahy ve filmu Adéla ještě nevečeřela.)


Na druhou stranu, pokud jde o jisté "vzorové řešení", pak co se vlastně stalo tak strašného, pokud je budou mít žáci k dispozici?

Když by se podle nich někdo dokázal k maturitě připravit, pak si snad i možná odmaturovat "zaslouží". :-(

Jde přitom vlastně "jen" o jednu třetinu SM.
Stejně žádný ze studentů předem netuší, kterou otázku si vylosuje. :-)

Předpokládali autoři této verze SM, že učitelé budou každý rok vytvářet nové pracovní listy?
Anebo že někdo napíše nová starověká a renesanční literární díla, abychom měli co nového zkoušet?
Nedá se tedy očekávat, že v průběhu příštích let stejně dojde ke zveřejnění různých pracovních listů "přirozenou cestou" tak jako tak?

Zpochybňuje snad někdo průběh přijímacího řízení, pokud škola vyvěsí příklad vzorového řešení úloh z minulých let?


Opravdu se nemohu zbavit dojmu, že:

a) Někdo se "strašně diví" něčemu, co bylo naprosto očekávatelné a předvídatelné.

b) Někdo ma zřejmě zájem dělat z komára velblouda.

Spekulace na závěr:
A nejde nakonec o "řízený únik", který umožní, aby uspělo více maturantů a celková blamáž nebyla tak velká?
;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.