Přečtěte si: Dobeš: Cítím na ministerstvu hysterii, když mluvím o zeštíhlení úřadu

pondělí 21. února 2011 ·

Ministr školství Josef Dobeš chystá na ministerstvu školství zeštíhlení. V podřízených organizacích ale podle svých slov naráží. Všichni ho přesvědčují o důležitosti veškerých projektů. On sám ale chce raději mít méně dobře placených schopných úředníků než složitou byrokracii. Řekl to v rozhovoru pro Právo.

Z rozhovoru Marka Přibila v deníku Právo vybíráme:

My tu máme takzvané individuální projekty národní, kterých je v tuto chvíli pětadvacet v celkové hodnotě tří miliard. A teď vám řeknu svoji zkušenost s úředníky a se snahou něco s tímto udělat.


Prvního čtvrt roku jsem měl představu, že si sedneme, tyto projekty projdeme a řekneme, tento projekt je neefektivní, vyloženě se tu utrácejí peníze. Ovšem komise a úředníci od první minuty – seděli jsme na tom celý den – mě přesvědčovali, že každý projekt je strašně důležitý. Po jednom dni jsme došli k tomu, že nemáme jediný projekt, u kterého by úředníci řekli, že je neefektivní. Poté, co jsem propadl lehké depresi, mě napadlo, že bych se na to měl podívat právě personálním pohledem. A to byla cesta k odšpuntování personální politiky ministerstva.


Teprve pak jsem zjistil, že tu mám 32 skládaných úvazků, že tu lidé pracují na dva a půl úvazku navzájem mezi organizacemi. Přišel jsem na to, že tu jsou v projektech lidé, kteří jsou výrazně angažováni na fakultách, v různých firmách, a přesto mají velmi výrazný úvazek na ministerstvu školství. A možná přes personální korekce dojdu k tomu, že některé projekty budou ukončeny nebo že budou vyměněni lidé.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. února 2011 v 1:09  

Zeštíhlování přímořízených organizací a šetření prostředků ESF je míchání jablek s hruškama. Ale na to už si pomalu zvykám, že pan ministr nerozlišuje zásadní věci a mate vědomě svojí nevědomostí veřejnost. Opakovaná lež se tak stává pravdou, kdy těm svým nesmyslům snad sám věří.Jestli někde probíhá histerie, tak přímo kolem ministra, který ztrácí pevnou půdu pod nohama a tedy i v něm samém.

Anonymní řekl(a)...
22. února 2011 v 1:27  

Že panu ministrovi není hloupé omílat překročené úvazky, po kauze s madmuazel Michálkovou. Je mi jen záhadou co dělaly ty nákladné audity po nástupu pana ministra, že to musela odhalit až slečna Michálková. Ta je tak trochu jako koza zahradníkem. Přepočtu li její tabulkový plat a reálný plat, tak daleko převyšuje i toho největšího hříšníka. Jejímu reálnému platu odpovídá cca. pět běžných úvazků jejího platu tabulkového.

Petra řekl(a)...
22. února 2011 v 10:42  

Pane ministře,
snad si nemyslíte, že kapři si vypustí sami rybník. A když jim ho někdo chce vypustit tak se brání. Tak bacha! Budou Vás pomlouvat, kritizovat, ostouzet, hledat zástup. témata jen,aby se vás zbavili.To se týká i jiných organizací zabývajících se vzděláním, třeba pod Váš resort nepatří.
Většina mlčících učitelů však kvituje snahu o vyčištění Augiášova chléva s povděkem. Ti tzv. reformátoři samozřejmě ne! Ten kdo učí poctivě se nemusí bát testů ani hodnocení i když pracuje v málopodnětném sociálním prostředí.
Vydržet!

Anonymní řekl(a)...
23. února 2011 v 10:56  

22. února 2011 10:42

No, nemyslím si, že třeba takový plat slečny Michálkové je oprávněný. Hájíte neuhajitelné, tedy taky bor... ( binec, ať jsem slušný ) ! Už dávno se ví, že tato vláda překonala i tu za poslední 4 roky kritizovanou Mirka Topolánka. Každý den vypadne nějaký kostlivec, každý týden nějaký průser ! Je to nechutné a unavující.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.