MŠMT chce spravovat firemní školky

úterý 22. února 2011 ·


Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy je připraveno vzít pod svá křídla firemní školky. Pokud splní stanovené podmínky, mezi které patří například výuka podle platného rámcově vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání, dostanou od MŠMT na svoji činnost 60 procent financí.


Před několika měsíci vznikl meziresort zabývající se firemními školkami, kde na toto téma jednaly ministerstvo školství, ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo zdravotnictví. Před několika dny proběhla finální schůzka. MŠMT navrhuje, že by firemní školky zařadilo do své sítě mateřských škol. Dávalo by na jejich činnost 60% prostředků. "Vzhledem k úsporným opatřením, která hodláme provést v regionálním školství, v administrativě a při slučování ostatních přímo řízených organizací, mohli bychom na to mít finanční prostředky bez jakéhokoliv navyšování," prohlásil ministr školství Josef Dobeš.

MŠMT by za to požadovalo, aby se ve firemních školkách pracovalo podle platných rámcových vzdělávacích programů, zpravidla pro děti od 3. let, dále je potřeba zajistit odbornou kvalifikovanost pedagogických pracovníků, hygienické podmínky, kontrolu a hodnocení České školní inspekce.

Firemní školky by měly zajišťovat všechny provozy podle platné vyhlášky a připravuje se jejich zařazení v novele školského zákona. "Já si od toho slibuji, že firemní školky by mohly absorbovat děti tam, kde jsou MŠ přeplněné. Mohl by to být zajímavý benefit pro zaměstnance firem a organizací," uvedl ministr.

Podle Josefa Dobeše zatím mezi koalicí není ujasněný názor, jestli by do MŠ měly být zařazovány děti mladší 3. let. "Z jednání se zaměstnanci firemních školek jsem pochopil, že u nich by toto problém být neměl. Počítají, že by svůj personál připravili tak, aby to zvládl. Firemní školky by tento problém mohly řešit dříve, než se my dohodneme s koaličními partnery," vysvětlil ministr a dodal, že zřizovat školky pro děti od dvou let dostalo MŠMT za úkol ještě od minulé vlády.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.