Ministr Dobeš o redukci SŠ: Kvalita na prvním místě, peníze až na druhém

úterý 1. února 2011 ·


Zvýšení kvality na středních školách je hlavním důvodem optimalizace sítě středních škol, o které v pondělí 31. 1. 2011 jednal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš s primátorem hlavního města Prahy a hejtmany jednotlivých krajů. "Úspora peněz je až na druhém místě," upozornil ministr na následující tiskové konferenci.


V prosinci 2010 předložili MŠMT a Vysoká škola ekonomická v Praze pražskému primátorovi a hejtmanům krajů projekt ideální sítě středních škol. "Dneska jsme dostali zpětnou vazbu a asi hodinu a půl jsme procházeli kraj od kraje a bavili se, jak ta optimalizace v kterém kraji probíhá. Všechny kraje k tomuto kroku přistupují s výjimkou Středočeského kraje," uvedl Josef Dobeš.

Dobrou zprávou je, že na podporu redukce středních škol přijdou školám v září 2011 peníze z evropských fondů, konkrétně z operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. Finance bude možné využít jak na posílení samotné výuky, tak na pomůcky a vybavení škol.

Tématem schůzky byly také školy "rodinného stříbra". To jsou zařízení, která jsou především z historického hlediska tak důležitá, že je v zájmech krajů, aby se zachovala. Často se zde učí řemesla, která by jinak zanikla. Podle ministra Josefa Dobeše vznikne po konzultaci s primátorem a hejtmany jejich seznam, který bude v řádu jednotek, nikoli desítek, jak se dříve spekulovalo. "Zároveň budeme garantovat, že v žádném kraji nevznikne tomuto rodinnému stříbru konkurence. Uděláme nad touto školou ochranu," doplnil ministr.

Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje, připomněl další bod jednání, kterým je redukce počtu osmiletých gymnázií. Ideálním stavem, ke kterému by během následujících čtyř let měly kraje dospět, je pět procent dětí z populačního ročníku studujících na víceletých gymnáziích.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.