Přečtěte si: Nové písmo Comenia Script má úspěch. Děti se jej učí lépe než klasický krasopis

neděle 30. ledna 2011 ·

Zpravodajský portál iHNed.cz uvádí: Největší problém prý nové písmo způsobuje učitelům. Špatně se přeučují.

Z článku ještě vybíráme:

"Děti psaní baví a těší se na něj. U každého nového písmenka se těší, jak ho doma ukážou rodičům a porovnají, jak se ho učili psát oni. Doma si hrají na učitele a rodiče učí Comenii," pochvaluje si třeba učitelka prvňáčků z chrudimské Základní školy J. Malíka Jana Slejšková. Písanky prý vypadají úhledně a jednoduché tvary písmen nedělají problémy ani dětem s poruchami učení.


Jen je třeba poznamenat, že použití spojení klasický krasopis je značně nepřesné a neustále se opakuje.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. února 2011 v 9:13  

Chcete tím říct, že při výuce klasického písma se děti netěší z každého nového písmenka, které se naučí?

Anonymní řekl(a)...
9. března 2011 v 17:09  

Přestaňme, prosím, nekriticky jásat nad písmem Comenia Script, seberme odvahu a přiznejme si, že i ono má své nedostatky. A není jich málo.

Psána vypsanou rukou pečlivého a nespěchajícího uživatele, který se v dětství učil vázané psací písmo, vypadá Comenia opravdu hezky. Dětem však přidělává nové překážky.

Nemusejí sice zvládat dlouhé tahy písmen s kličkami, jenže písmena po papíře bez linek poskakují, kam se jim zachce. Věty psané spojovaným písmem sice obvykle směřují "do kopce" nebo "s kopce", nicméně i tak je text přehlednější.

Hranice slov psaných podle klasického vzoru jsou naprosto jasné. Při výuce psaní Comenií je nutné mezeru mezi slovy zdůrazňovat, třeba pomocí hvězdiček nebo jiných značek.

Rozdíly mezi jednotlivými písmeny Comenie, jejichž proporce jsou odlišné od stávající normy, jsou příliš malé. Pokud děti písmena nedotahují, zkracují, nedovírají, roztahují nebo naopak městnají, čitelnost textu se výrazně zhoršuje. Nově zavedené tři různé výšky písmen nad linkou (srovnej: "l", "t", "n") také situaci komplikují.

Děti dělají s radostí cokoliv, pokud je to s toutéž radostí učime.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.