Jan Wagner: Veletržní střípky z BETT 2011

úterý 25. ledna 2011 ·

Lednový londýnský veletrh BETT je asi největší světovou příležitostí pro dodavatele technologií do škol pro prezentaci novinek.
Veletrhu a konference BETT 2011 v londýnském výstavišti Olympia využilo od 12. do 15. ledna 2011 více než 600 vystavovatelů a přes 30 000 návštěvníků. Na stáncích jsme mohli vidět informační a komunikační technologie pro školy, nábytek či tabulové systémy, výukové pomůcky, knihy, nabídku nejrůznějších služeb pro školy a mnoho dalšího. Paralelně probíhala spousta seminářů, prezentací a také dvoudenní konference UK Education Leaders@BETT za účasti 25 přednášejících.



Největší stánek měla společnost nejspíše společnost Microsoft, kde jsme nalezli v týmu i českého učitele Karla Klatovského, který v přednáškách prezentoval školní zkušenosti s novinkou MS MultiPoint Server 2011. Toto řešení zřejmě v krátké době ovládne počítačové učebny nebo jazykové laboratoře.


Mezi vystavovateli byla téměř stovka v kategorii interaktivních tabulí. Dva největší, SMART a Promethean,  opustili dosud užívané technologie snímání a konečně nabídli i standard multitouch, který se objevil u jejich konkurentů již před rokem. Optické snímání dotyku, nově použité společností SMART, se stále více prosazuje v kombinaci s plasmovými, LCD nebo LED obrazovkami. Největší 92" sestavu představil U-Touch. Dotykové obrazovky mají oproti klasickým kombinacím projektorů s interaktivními tabulemi řadu výhod a konkurují nyní i cenou. Jako levné řešení se navíc uplatňují projektory s integrovaným interaktivním senzorem. Získali jsme na stánku Epson informaci, že v ČR bude pokračovat prodej špičkového interaktivního projektoru Epson EB-450Wi za akční cenu pod 40 000 Kč s DPH.


Zajímavé aplikace dotykových obrazovek pro speciální školy používají elektricky polohovatelné stojany:


Princip vybavení žáků počítači 1:1 dostává nový směr díky LCD tabletům s úhlopříčkou 7"-10" s operačními systémy MS Windows 7, Android 2.2 nebo MacOS. Nejznámější iPad je velkým hitem a konkurenční tablety nabízí i Toshiba, Dell, HP, ViewSonic a řada dalších. Ceny některých 7" jsou přitom na úrovni netbooků nebo i výrazně nižší.


Koncept 1:1 nabízí také již několik let společnost Intel, její školní mininotebook s dotykovou obrazovkou byl plošně nasazen v řadě zemí.


A na závěr možná jediný vystavený český produkt. Kdopak ho pozná?


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.