EDUin: Odpověď premiéra Nečase na otevřený dopis k plošnému testování

sobota 22. ledna 2011 ·

Premiér Petr nečas v odpovědi na otevřený dopis uvádí: Je však zřejmé, že jen testování není všelékem na problémy, které v současné době školství trápí. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy je proto připraveno vést dialog a podpořit smysluplná opatření, která umožní školám zlepšit své vzdělávací výsledky – zlepšit přípravu učitelů v pregraduálním dalším vzdělávání, doplnit rámcové vzdělávací programy o výkonové standardy, nebo podpořit vznik systému, aby i žáci, kteří zatím z různých důvodů nedosahují běžných standardů, byli schopni se jim alespoň přiblížit.


Z odpovědi zveřejněné na webu EDUin ještě vybíráme:

Ujišťuji vás, že vláda podpoří všechna podnětná opatření, která zlepší kvalitu a efektivitu vzdělávání v základních a středních školách, aby Česká republika byla schopna konkurovat ostatním vyspělým státům nejen v mezinárodním srovnání výsledků vzdělávání, ale zejména v přípravě pro praktický život a uplatnitelnost absolventů škol na trhu práce, a to i v mezinárodním měřítku. Náměty uvedenými v otevřeném dopise směřující k přípravě diagnostických nástrojů pro zjišťování úrovně vědomostí a dovedností žáků s cílem sledovat jejich pokrok, vymezit standardy vzdělávání v základním vzdělávání nebo vytvoření systému individuální podpory pro ty žáky, kteří takovou pomoc potřebují, se již Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zabývá. Je třeba také vzít v úvahu, že zjišťování výsledků vzdělávání např. testováním je v řadě vyspělých zemí běžnou součástí vzdělávacího procesu a účelně nastavené parametry tohoto testování mohou mít pro zlepšení výkonnosti škol významný efekt. Za klíčovou považuji poskytnout školám zpětnou vazbu o efektivitě jejich práce, kterou jim plošné výsledky mohou dát; v případě maturitní zkoušky také pak mohou ukázat splnění určité meze požadavků na vzdělání, kterého má v daných oblastech maturant dosáhnout.


1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2011 v 18:46  

to, co říká pan Nečas říkám již 15 let a ono nic. Taková vzletná slova tady používali téměř všichni ministři školství a předsedové vlád a ono pořád nic. To je opravdu podezřelé.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.