Dnes jím jako Afričan

pondělí 31. ledna 2011 ·

V březnu 2011 proběhne již druhý ročník akce s názvem DNES JÍM JAKO AFRIČAN. Spočívá nejen v možnosti zakusit chuť Afriky, odpočinout si od české klasiky typu „vepřo, knedlo, zelo“ a vyzkoušet, jak dobrý je africký milipap, ale hlavně v tom, že poukáže na chudobu a hlad Afriky. V loňském roce se do akce zapojily stovky lidí, mezi nimi i houslový virtuos Pavel Šporcl nebo herečka a moderátorka Adéla Gondíková. Tento rok přislíbil účast třeba moderátor Pavel Anděl.


Akce je zaměřená  hlavně na mladé lidi. Vždyť to, co vyzkoušíme na vlastní kůži, si také nejlépe zapamatujeme. Zájemci se již nyní mohou přidat k fanouškům na Facebook page Dnes jím jako afričan a vybrat si na internetovém plánovači jakýkoli březnový den, kdy budou jíst jako průměrný Afričan - podle afrického jídelníčku zveřejněného na Facebooku. Tamtéž se budou moci s ostatními podělit o své pocity, zážitky a fotografie.

„Co by za to daly děti v Africe…!“ To je věta, kterou evropské děti často slýchají z úst svých rodičů, když nechtějí jíst. Jak se ale Afričané skutečně stravují? Většina z nás si to vůbec nedovede představit. Málokdo ví, že průměrný obyvatel černého kontinentu je rád, když se může najíst dvakrát denně. Ale omezenost afrického jídelníčku není pouze v množství, jak se západní svět domnívá. Strava je velice jednostranná. Nejčastějším pokrmem v celé Africe je obyčejná kukuřičná kaše v různých modifikacích a pod různými názvy (bukari, milipap…). Podle známého českého přísloví však „sytý hladovému nevěří“, proto se SADBA (Salesiánská Asociace Dona Boska) rozhodla uspořádat tuto akci, aby všichni mohli vyzkoušet, jaké to je, když musí vystačit pouze s málem. Podrobné informace, jídelníček i odkaz na internetový plánovač jsou umístěny na stránkách www.facebook.com/dnes.jim.jako.african.

Minulý  rok se akce zúčastnily stovky lidí, mezi nimi i známé osobnosti jako Pavel Šporcl či Adéla Gondíková. „Snažím se svou maličkostí pomáhat, kde se dá. Tohle bylo zase něco jiného, jak prostě pomoci, podpořit dobrou věc,“ pochválil akci Pavel Šporcl, kterému milipap s chakalakou zachutnal. Jídlo mu totiž připravil Afričan Pedro, jak můžete sami zhlédnout na videu na Facebooku, stejně jako zážitky, fotografie a další příspěvky mnoha jiných zúčastněných.

Celou akci realizuje Salesiánská asociace Dona Boska (SADBA) jako doprovodný  happening projektu Adopce nablízko. Cílem tohoto rozvojového projektu je pomoci ohroženým a znevýhodněným dětem a mládeži v různých koutech světa. Adopce nablízko tam vysílá své dobrovolníky do projektů salesiánských center, aby se starali o sirotky, děti ulice či o mládež se sklony ke kriminalitě. Tito dobrovolníci se momentálně nacházejí v Jihoafrické republice, Kongu, Indii, Bulharsku i České republice. V minulosti byli vysláni též do Mexika, Zambie, Súdánu, Etiopie, Lesotha a dalších zemí.

Více informací  o projektu „Adopce nablízko“ a občanském sdružení  SADBA naleznete na stránkách www.adopcenablizko.cz a www.sadba.org.

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
31. ledna 2011 v 14:03  

To zní dost zajímavě. Myslím, že to zkusím. Děkuji za pěkný článek

Anonymní řekl(a)...
1. února 2011 v 17:28  

Afrika ( převážná většina zemí ) potřebuje především ekonomickou pomoc ( investice do průmyslu a zemědělství, školství, podpora kultury,..) a né stále nějaké "dárky", to k ničemu nevede. Přece tam neustále nebudeme vyvážet zrcátka a barevné korálky !

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.