Bořivoj Brdička: Osobní vzdělávací prostředí učitele

pondělí 24. ledna 2011 ·

Před týdnem v článku Smysl osobního vzdělávacího prostředí jsem vám slíbil poodhalit tajemství rozvoje osobního vzdělávacího prostředí s využitím současného internetu. Toho, kdo očekává zázračný recept, zklamu. Zázraky bohužel dělat neumím. Nevím, jak o významu vzdělávání přesvědčit své spoluobčany. Moc se mi nedaří ani vysvětlovat, že se cíle vzdělávání i cesty, jak k nim dospět, významným způsobem díky současnému technologiemi ovlivněnému vývoji světa mění.

2 komentářů:

krtek řekl(a)...
24. ledna 2011 v 5:27  

Článek je to zajímavý, jen v obrázku mi chybí rozhlas. A viděl bych ho tam na místě televize.
Jen bych se rád zastavil na tomto místě:
"Každý učitel si samozřejmě musí být komplexního vlivu moderních technologií na výukový proces vědom. Musí vědět, kdy a proč chce po žácích, aby se naučili nazpaměť něco, co lze snadno najít na internetu – a musí být schopen jim ten důvod přiměřeným způsobem vysvětlit."
Je si autor vědom toho, že přístup studentů z valné části spočívá v tom, že když řešení existuje ("je to na internetu"), není důvod se tím vůbec zabývat?
To vede část učitelů k odmítání technologií jako takových a část k jejich nadšenému přebírání bez rozmyslu (včetně zpřístupnění svého facebookového profilu studentům).
Rozumný způsob - podle mne - znamená, že studenty upozorňuji na, pro daný předmět, užitečné zdroje, využívám je ve výuce k doplnění (!).
V tomto směru, aspoň pro matematiku a fyziku, jsou užitečné stránky kateder didaktiky (například MFF UK). Dokonce mnohem více než příklady na dum.rvp.cz, které fungují (možná) pro daného učitele, ale obecně ne.

Luděk Blaha řekl(a)...
24. ledna 2011 v 20:52  

Jojo, moderní technologie jsou vždycky vstupní branou do nových věků.
Docela dobe si pamatuji, jak na konci osmdesátých let musely humanitní kolegyně absolvovat školení, kde je vizionáři v potu tváře seznamovali s jednotlivými bity příznakového registru mikroprocesoru Intel 8080A a do hlavy jim tlačili bejzikový příkaz GOTO s tím, že moderní metody výuky se bez těchto aspektů prostě neobejdou.
Těším se, až budu jednou dávat v pedagogické společnosti k lepšímu, že bývaly doby, kdy učitel, neměl-li svůj ksicht na fejsbůku, musel pro ostudu chodit ze školy domů až po setmění.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.