Diskuse k problematice mezinárodního výzkumu PISA

neděle 12. prosince 2010 ·

EDUin přináší nahrávky z Českého rozhlasu, ve kterých naleznete vyjádření k problematice mezinárodního výzkumu PISA.

Na EDUin.cz si poslechněte dvě nahrávky:

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2010 v 18:36  

A snad jsme nečekali, že se zlepšíme? Pokud na děti trochu nepřitlačíme, budeme jim i rodičům jen pro srandu. Vnitřní motivace v našich kulturních podmínkách morálně zdevastovaných čtyřiceti lety totality prostě nefunguje. Ve Francii a v Německu v průběhu školní docházky opakuje ročník téměř 20 respektive 30 % žáků. Tam se taky s nějakou vnitřní motivací asi nepářou. U nás na škole i na školách okolních se postupem času přestalo propadávat úplně a do 9. třídy dotáhneme děti, které nejsou schopny zvládnout učivo 6. ročníku. A ještě si myslíme, že jim je to k něčemu dobré. Já si naopak myslím, že jim děláme medvědí službu. Dokáže se vůbec někdo vžít do situace dítěte, které sedí 6 hodin denně ve škole a po celou tu dobu poslouchá něco, co naprosto nechápe, co mu prostě jeho mozeček nebere?

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2010 v 21:08  

K tomu, aby propadlo v ČR na ZŠ 20-30 % žáků, nejsou v našich podmínkách ty správné historické tradice. Mám obavy, že ten kdo by to chtěl změnit, prohraje volby na 20 let dopředu. Dobeš to dazajista nebude.Vždyť tento pán nechce ani školné na VŠ a tím porušuje programové prohlášení vlády. Mám obavy, že to nebude ani současná vláda. Kdo tedy ? Nevím !

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2010 v 15:07  

Pan ministr Dobeš se odvolává na odborníky, kteří prý jeho projekt plošného testování podporují. 5. srpna 2010 na jinak obsahově zcela bezcenné a ryze formální schůzce se zástupci protestních petic slíbil, že jejich jména budou zveřejněna. Dosud svůj slib nesplnil! Protože oni sami se ke svému dílu také nehlásí, nezbývá než se domnívat, že za tyto odborníky pokládá několik pracovníků Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání, v čele s panem Zeleným, případně těžko odhadnutelný počet ředitelů sdružených v Asociaci ředitelů gymnázií, reprezentovaných pány Kuhnem a Dytrtem. Poradí mi někdo, kde bych se mohl seznámit s jejich ryze odbornými argumenty?
Karel Lippmann

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.