Základní umělecké školy stojí na prahu změn

středa 15. září 2010 ·

Od 1. září 2010 mohou všechny základní umělecké školy tvořit své školní vzdělávací programy. Vodítkem jim přitom bude Rámcový vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání, který v úterý představil na tiskové konferenci Výzkumný ústav pedagogický v Praze.

Základní umělecké vzdělávání zahrnuje 482 základních uměleckých škol, 42 soukromých a 3 církevní základní umělecké školy a také 1092 detašovaných pracovišť. Dohromady vzdělává 230 352 žáků v celé České republice. „Náš systém uměleckého vzdělávání je v Evropě ojedinělý a je na velmi vysoké úrovni,“ říká Jindřich Kitzberger, ředitel odboru 22 MŠMT. Podle jeho názoru umožňuje umělecké vzdělávání vyhledávat talenty a zároveň slouží jako prevence před sociálně-patologickými jevy. „Z toho důvodu je naše pozornost významná.“

Realizační tým pracovníků Výzkumného ústavu pedagogického v Praze připravoval reformu uměleckého vzdělávání od roku 2006. Podle Jiřího Stárka, který měl přípravu Rámcového vzdělávacího programu pro základní umělecké vzdělávání ve VÚP na starosti, dojde k maximální liberalizaci vzdělávacího procesu, přičemž se posílí role učitele jako nositele změn ve škole. „Zásadní změny, které dokument přináší, se týkají především možnosti přizpůsobit podobu učebních plánů podle potřeb a skutečného zájmu žáků, rozmanitosti v nastavování vzdělávacích obsahů, otevřenosti v zavádění nových uměleckých disciplín, jako například počítačové grafiky ve výtvarném oboru, a v celkovém posílení autonomie jednotlivých škol,“ říká Jiří Stárek. Zdůrazňuje, že změny na základních uměleckých školách umožní zavedení nových vyučovacích metod, organizačních forem a výukových činností, například modulových výukových programů. „Hlavním posláním základního uměleckého vzdělávání bude rozvoj a směřování žáků ke klíčovým kompetencím,“ dodává.

Výzkumný ústav pedagogický v Praze již nyní připravuje Manuál pro tvorbu školních vzdělávacích programů. Publikaci obdrží základní umělecké školy již letos do konce roku. Všechny zmíněné aktivity jsou realizovány v rámci projektu Pilot ZUŠ, který realizuje Výzkumný ústav pedagogický v Praze jako partner MŠMT. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. září 2010 v 14:15  

Tak se nám již prokázalo, že úroveň dětí na ZŠ šla dolů /jistě i díky RVP a ŠVP/, že klesá úroveň na SŠ vědí učitelé a již tuší i ministr, tak se pustíme do ZUŠ, tam máme díky vysoké úrovni dost prostoru.

Luděk Blaha řekl(a)...
17. září 2010 v 21:42  

Zásadní změny, které dokument přináší, se týkají především možnosti přizpůsobit podobu učebních plánů podle potřeb a skutečného zájmu žáků

Co je tam šmankote doposud ti umělcí učili?
Konečně přišla moje chvíle
http://bit.ly/bBljSv

Hlavním posláním základního uměleckého vzdělávání bude rozvoj a směřování žáků ke klíčovým kompetencím

K jakým asi klíčovým kompetencím budou směřovat třeba takoví bubeníci? Třeba aby zvládli v duchu příslušné kategorie Bloomovy revidované taxonomie skladbu řádně vokecat.
A hlavně nezapomeňme na enviromentální výchovu, aby se nám použité hudební nástroje nepovalovaly po lesích a v okolí vodních toků. Kupříkladu pozoun má poměrně dlouhý poločas rozpadu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.