Stanovisko MŠMT ke komerčním nabídkám přípravy studentů k nové maturitě

pátek 10. září 2010 ·

Ministerstvo školství i CERMAT se co nejdůrazněji distancují od komerčních nabídek na "přípravu studentů ke státní maturitě 2011".

V návaznosti na rozhodnutí vlády, která 18. srpna 2010 potvrdila konání nové maturitní zkoušky v roce 2011, začaly se ve zvýšené míře množit nabídky komerčních subjektů na "přípravu studentů ke státní maturitě 2011“. Některé z nich zaštiťují pořádání přípravných kurzů údajnou akreditací MŠMT, případně nabízejí semináře pod vedením pedagogů vyškolených Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT).

MŠMT i CERMAT se od těchto nabídek co nejdůrazněji distancují. MŠMT nevydává akreditace k těmto školením, kurzům a seminářům a CERMAT se na jejich přípravě nepodílí, nekontroluje jejich průběh a není ani garantem jejich úrovně a obsahu.


Studenti, učitelé i ředitelé škol mají nejlepší možnost seznámit se s novou podobou maturitní zkoušky v rámci Maturitní generálky MAG´10, která proběhne ve školách ve 4 dnech od 11. do 14. října 2010 podle jednotného zkušebního schématu.

Výsledky obdrží žáci nejpozději 10 dnů před tím, než budou podávat přihlášky k "ostré" maturitě - tedy předtím, než budou volit své maturitní předměty a jejich obtížnost. Kromě vlastní představy o obtížnosti zkoušek získají rovněž přímou zkušenost s tím, jak budou zkoušky organizovány a jak budou probíhat. Podrobné informace o průběhu MAG´10 jsou k dispozici na webových stránkách http://www.novamaturita.cz/, v rubrice Maturitní generálka.

Poznámka redakce: K pořádání školení, kurzů a seminářů pro studenty není předepsána ŽÁDNÁ akreditace. Požadavky k maturitě jsou veřejné a každý subjekt může ve svobodné společnosti nabízet jakýkoli od nich odvozený produkt. Stanovisko MŠMT a CERMATu je nesmyslným a neoprávněným zásahem do volné soutěže podnikatelských subjektů. 

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. září 2010 v 20:16  

Milá redakce, čtěte pozorně, co zveřejňujete: „Některé z nich zaštiťují pořádání přípravných kurzů údajnou akreditací MŠMT…“ Pokud nějaká firma tvrdí, že má akreditaci MŠMT a zároveň (což přiznáváte i vy) žádné akreditace ze strany ministerstva nejsou, pak prosím vysvětlete, o jaký „nesmyslný a neoprávněný zásah do volné soutěže“ se jedná. Já v tom vidím leda tak klamání spotřebitele a podvod.

Anonymní řekl(a)...
10. září 2010 v 20:25  

Račte odpustit, ctěná redakce, ale nerozumím tomu, proč "Stanovisko MŠMT a CERMATu je nesmyslným a neoprávněným zásahem do volné soutěže podnikatelských subjektů."
Nikdo přece nikomu nic nezakazuje, MŠMT a CZVV jen konstatují, že negarantují žádné podobné vzdělávací aktivity. Podnikatelské subjekty mohou školit do aleluja, jen by neměly vzbuzovat zdání, že jde o akce oběma institucemi "posvěcené".
Vezměme si třeba www.descartes.cz: "lektoři: kvalifikovaní středoškolští učitelé vyškolení CERMATem (Centrum pro reformu maturitní zkoušky)
vzdělávací agentura DESCARTES je akreditována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR"
Alespoň první formulace může vyvolat zdání, že jde o akci CERMATem nějak řízenou. Je to psáno úmyslně tak, aby případný abonent měl pocit, že bude vzděláván k tomu vyškolenými pracovníky. Stejně tak může blízkost upozornění na akreditaci MŠMT vyvolat dojem, že se tato akreditace týká i dané akce. Může, ale nemusí - je to starý marketingový trik. Není ale třeba podobné věci dramatizovat. Mezi distancováním a zákazem je přece obrovský rozdíl.

portál pro základní a střední školy řekl(a)...
10. září 2010 v 20:30  

Prosím, přečtěte si text MŠMT sami pořádně, zejména jeho druhou, třetí a čtvrtou větu. MŠMT se distancuje ode VŠECH nabídek. Do těchto nabídek samozřejmě MŠMT nic není.

Anonymní řekl(a)...
11. září 2010 v 7:39  

Ctěný portále,
toto je 2., 3. a 4. věta prohlášení: "V návaznosti na rozhodnutí vlády, která 18. srpna 2010 potvrdila konání nové maturitní zkoušky v roce 2011, začaly se ve zvýšené míře množit nabídky komerčních subjektů na "přípravu studentů ke státní maturitě 2011“." Četl jsem je velmi pozorně, ale nic závadného jsem na nich neobjevil. Něco mi však říká, že tuto pasáž jste asi neměl na mysli.
Možná jste měl na mysli odstavce? Nebo věty v pasáži vytištěné tučným fontem? Navíc zájmeno "všech" se v pasáži o distancování neobjevuje, proto je apel na pozorné čtení nutno vztáhnout hlavně na vás.
A nemohu se zbavit pocitu, že jste nic nevysvětlil. MŠMT a CERMAT se distancují od nabídek zaštiťujících se akreditací MŠMT a pedagogy vyškolenými CZVV (k tomuto účelu). K tomu mají zcela jistě právo a nejde o zásah do volné soutěže. Dotyčné subjekty mohou napsat, že nabízejí kurzy a semináře zaměřené na přípravu studentů ke státní maturitě 2011. Případně že jejich lektoři jsou CERMATem proškolení hodnotitelé a jejich instituce má akreditaci MŠMT pro pořádání vzdělávacích akcí. Tím se vlk nažere a koza zůstane celá. Stačí hledat východisko.

Anonymní řekl(a)...
11. září 2010 v 9:14  

Z toho všeho jasně plyne, jak chápou svou agendu, jak prožívají své funkce, jaký rozhled a poznání mají ministerští úředníci. Dokud jim někdo nepřipravi studii a metodologii, většinou vyjde paskvil ... no a když připraví, ani potom to není zaručené. Prostě z toho "skleněného zámku" jaksi nejsou vidět ani jednotlivosti, ani souvislosti. A to mych nám všem tolik přál jejich procitnutí !

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.