Reakce ministra Josefa Dobeše na článek „Dobešovy čistky ohrožují 50 miliard dotací z Bruselu“

čtvrtek 23. září 2010 ·

Ministr Josef Dobeš uvedl na pravou míru informace uvedené v článku Dobešovy čistky ohrožují 50 miliard dotací z Bruselu uveřejněném 21. září 2010 na zpravodajském portálu www.aktualne.cz.


Předně je třeba zdůraznit, že kdyby vrchní ředitel Sekce řízení operačních programů EU Jan Vitula odvedl tak dobrou práci, jak zdůrazňují odborníci na čerpání dotací z evropských fondů, nemohli by jedním dechem dodávat, že hrozí, že přijdeme o 50 miliard korun. Protože vrchní ředitel Jan Vitula je odvolaný přesně týden. Byl odvolán proto, že mělo vedení ministerstva vážné obavy, aby právě o tyto finanční prostředky nepřišlo. Jak již Josef Dobeš několikrát zopakoval, vrchní ředitel Sekce řízení operačních programů EU Jan Vitula byl odvolán na základě alarmujících výsledků analýzy MMR ČR.

Procesně personální audit přinesl následující zjištění:

  • operační programy MŠMT, jež má v kompetenci Sekce řízení operačních programů, se umístily co do čerpání na samém konci seznamu, čerpají tedy nejpomaleji ze všech operačních programů. Tato situace se neměnila a nikam neposouvala.
  • sekce řízení operačních programů EU administrativně zatěžovala žadatele o dotace více, než bylo nutné
  • byly zaznamenány případy, kdy Sekce během již probíhající výzvy měnila podmínky, které značně komplikovaly cestu žadatelů k dotacím

Z těchto důvodů, které vedly k nejpomalejšímu čerpání peněz ze všech evropských fondů, došlo k odvolání vrchního ředitele Jana Vituly. Rozhodnutí nebylo založeno na žádné subjektivní zkušenosti, ale na výsledcích procesně personálního auditu, který vypovídá o nekvalitním řízení sekce.

Dalším příkladem naprosto neefektivního čerpání je postup při získávání peněz z projektu „EU peníze školám“. I přesto, že vrchní ředitel Vitula ministru Dobešovi garantoval, že se jedná o způsob rychlého a nebyrokratického získávání finančních prostředků, podařilo se sekci za dobu dvou měsíců z jedné miliardy získat pouhých 930 tisíc korun pro jedinou školu, a to ještě na přímý zásah ministra školství. V současné době podniká nové vedení Sekce řízení operačních programů EU konkrétní kroky, které povedou k urychlení odchodu peněz do škol. Denně certifikuje odbor CERA (odbor implementace projektů strukturálních fondů) 50 šablon do škol ve výši 50 milionů korun. To je trend, kterým se bude nové vedení sekce v čele s Jaroslavem Kubou, ubírat. 

V neposlední řadě je třeba připomenout, že Evropská unie označila již v lednu právě kvůli nedostatečnému čerpání jeden z operačních programů MŠMT - Operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost - za ohrožený a dala příkaz ke krizovému řízení. 


(zvýraznění redakce)

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. září 2010 v 11:48  

Jestli pan ministr míní reagovat na všechny články v denním tisku, které se ho nějak dotknou, čeká nás na České škole dost chmurná disputace.

Anonymní řekl(a)...
23. září 2010 v 19:45  

Milý pane ministře, kdy tedy budou peníze z OP VK ? My jsme začali od 1.9. a peníze se vznáší ve vzduchoprázdnu. Jak máme tedy učitelům proplácet DUM ? Vaše problémy na MŠMT nás naprosto nezajímají, to je Váš problém. Pokud já neodevzdám monitorovací zprávu včas, tak mi MŠMT půjde po krku. Není něco někde špatně ? Proč to za paní Kopicové fungovalo ?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.