Ministr Josef Dobeš: Učitelům se platy zvýší

středa 22. září 2010 ·

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš v úterý na tiskové konferenci představil nový návrh platových tarifů pro pedagogické pracovníky.

Nový platový model, na který bylo vyčleněno 2,1 miliardy korun, by měl zaručit dorovnání platů na 20 tisíc korun hrubého všem kvalifikovaným pedagogům.

Návrh stupnic platových tarifů pro pedagogické pracovníky projedná vláda na svém středečním jednání a pokud bude návrh schválen, vejde v platnost již 1. ledna 2011. V opačném případě pošle ministr Dobeš peníze pedagogům formou odměn. "Jednou se mi podařilo tyto peníze navíc získat a rozhodně už najdu způsob, jak je učitelům rozdělit," řekl Josef Dobeš. 



Prezentace ke stažení:

Návrh platových tarifů -prezentace.pps (313 kB)

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. září 2010 v 10:23  

Tak tedy nevím, včera vyšla naprosto jiná informace.

Učitelé možná přidáno nedostanou, chybí novela

21.09.2010 07:11:37 Publikováno na serveru www.novinky.cz dne 21.9.2010, autor: Marek Přibyl, (mr)

Všem učitelům, kteří nedosáhnou na 20 tisíc korun hrubého měsíčně, slíbil ministr školství Josef Dobeš (VV) od Nového roku plat na tuto částku dorovnat. A to formou vládního nařízení, což je de facto vyhláška. Jenže mnoho kantorů se s velkou pravděpodobností očekávaného navýšení nedočká.
Nařízení, které by všem kvalifikovaným kantorům zaručilo k tarifnímu platu tzv. povinný osobní příplatek, je totiž třeba – lidově řečeno – od něčeho odpíchnout. Konkrétně od změny zákoníku práce a platových tříd, kterou ale ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) nestihne do konce roku s největší pravděpodobností prosadit.
Drábek už minulý týden řekl, že novela jen tak nebude, že se nestihne schválit ani do února nebo března příštího roku. TOP 09 přitom ještě koncem srpna žádala, aby začala platit od ledna. S tím ale narazila i u premiéra Petra Nečase (ODS), který chce hlavně důkladnou přípravu i na úkor termínu.
„Máme z toho těžkou hlavu. Pan ministr chce opravdu učitelům přidat. Peníze navíc na navýšení platů v celkovém objemu 2,1 miliardy korun z resortu obrany jsou, ale vše nyní závisí na ministerstvu práce,“ řeklo Právu shodně několik pracovníků školství. Stavět vládní nařízení na stávající legislativě prý nemá smysl, když nikdo neví, co bude.

Anonymní řekl(a)...
22. září 2010 v 11:14  

Tabulka je absolutní zmetek. Podle ní by by středoškolsky vzdělaná vychovatelka školní družiny (9. tř.) brala prakticky stejné peníze jako vysokoškolsky vzdělaná učitelka (12. tř.) . Proč tedy studovat VŠ? Kde je slibované rozlišení kvalifikace?

Anonymní řekl(a)...
22. září 2010 v 14:13  

Drábek ustoupil, snížení platů státním zaměstnancům chce odložit o rok
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) slíbil odborářům, že navrhne vládě, aby s tarifními tabulkami pro příští rok nehýbala. Informoval o tom ve středu po společném jednání. Podle něj se z jeho strany jedná o vstřícný krok, odmítl však, že by na něj měla vliv úterní demonstrace. Ujistil zároveň, že koaliční závazek snížit objem platů ve státní sféře o 10 procent trvá.
Pokud vláda Drábkův návrh schválí, odsunou se změny v tarifních tabulkách, které mohou pro lidi znamenat mnohem citelnější pokles měsíčního příjmu než avizovaných 10 procent.
To, že na 10procentní snížení objemu platů ve státní správě dojde, Drábek potvrdil s tím, že pokud se to neuskuteční snížením tarifní složky platů, budou se úspory hledat jinak, například v propouštění nebo v šetření na odměnách.
Odbory chtějí systémové změny odměňování
„Odbory ve středu ráno přišly s iniciativním návrhem, že jsou připraveny se podílet na systémové změně odměňování od roku 2012. To jsem uvítal a v reakci na to jsem přislíbil, že budu respektovat tento návrh a budu rád, když se na tom budou podílet,“ řekl Právu Drábek.
Tento návrh ještě musí konzultovat s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k tomu řekl, že jednání o tarifech není ve vládě na programu dne, jejich zachování ale nevyloučil. „Pevně doufám, že vláda schválí rozpočet, to znamená: Jasně stanoví objem mezd. Tam nejede vlak, tam to bude o deset procent méně. A co se týká platových tarifů a stupňů, je to otázka vládního nařízení, to už není otázka zákona. To znamená, vláda nemusí k projednání vládního nařízení přistupovat dnes, ani to dnes v plánu nemá,“ řekl ve středu Právu Kalousek.
V budoucnu hodlá s odbory jednat i o možnosti pásmového odměňování pro širší vrstvy státních zaměstnanců, které v současnosti například funguje ve zdravotnictví. To by podle Drábka mohlo vejít v platnost již v roce 2011.
Drábek: Demonstrace neměla na nic vliv
Ministr uznal, že demonstrace je způsob demokratického vyjádření, ale neměla prý na nic vliv. Ohradil se přitom proti argumentaci soc. dem., kteří žádají, aby stát výpadky na výdajové straně doplnil posílením příjmů a zavedl progresivní daň. Podle Drábka minulost ukázala, že tento model nefunguje.
„Za vlády ČSSD se (v systému vyššího progresivního zdanění) vybralo na daních právnických osob 100 miliard, zatímco za Topolánkovy vlády (která usilovala o rovnou daň) se vybralo 170 miliard korun,“ uvedl Drábek s tím, že zvýšení daňového zatížení by podseklo ekonomický růst.
Částečnou daňovou progresi doporučila České republice i Organizace pro hospodářskou a rozvojovou pomoc (OECD).
Stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Zdeněk Škromach byl se zachováním tabulek spokojen, podle něj to bylo přímým důsledkem demonstrace. „Myslíme si, že ke snížení objemu výdajů na mzdy není důvod,“ řekl Škromach s tím, že by upřednostnil zmrazení platů.

Anonymní řekl(a)...
22. září 2010 v 14:55  

Chcete mít důstojný důchod? Našetřete si k penzi 115 tisíc na rok. To je hezká hraběcí rada

Anonymní řekl(a)...
22. září 2010 v 22:01  

Jednou chtějí rušit deváté třídy, podruhé přidat začínajícím učitelům na 20 000,-, do toho náborový příspěvek, chybí peníze ve školách na EU - OP VK, personální čistky,... prostě chaos. Není vláda anarchistů ?

Anonymní řekl(a)...
23. září 2010 v 22:19  

Do toho plat dopravaka 29000 bruto.

Anonymní řekl(a)...
24. září 2010 v 21:37  

a do toho dostanete praktikanta na zaučení po dobu 2 let, který má vyšší plat jako vy po 30 letech praxe a kterému se do učení moc nechce. jen tak dál vládo rozumové neodpovědnosti !

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.