Maturitní kalendář 2011

sobota 11. září 2010 ·

Termíny konání zkoušek společné a profilové části maturitní zkoušky – dle novelizované tzv. malé maturitní vyhlášky.

Maturitní zkouška se koná v jarním zkušebním období a podzimním zkušebním období. V jarním zkušebním období se koná v období od 1. dubna do 10. června 2011, v podzimním zkušebním období od 1. září do 31. října 2011.

Ke stažení:

Pořadí zkoušek v maturitním kalendáři – UTP (ústní zkoušky ► testy + písemné práce)

Klasické pořadí zkoušek, jak je známe dnes – tzn. nejdříve písemné zkoušky, pak teprve ústní, bylo u nové maturity přehodnoceno a obráceno, a to hned z několika důvodů:
  1. Prodlouží se výukový prostor ve 4. ročníku nutný k dobrání či opakování látky. Společná (státní) část maturity bude probíhat až od května, nikoli od dubna.
  2. Zkoušky společné části maturity budou žáci konat až po uzavření ročníku, tedy i po týdenním volnu, určeném k přípravě na maturitní zkoušku (svaťáku), o kterém může rozhodnout ředitel školy. Zkoušky tak budou konat pouze žáci, kteří byli k maturitní zkoušce připuštěni.
  3. Ředitel školy může rozhodnout, že Svatý týden bude společný pro ústní i písemné zkoušky. Při opačném pořadí zkoušek – TPU  (testy + písemky → ústní zkoušky) byl pouze pro ústní zkoušky.

Jarní zkušební období

SPOLEČNÁ (STÁTNÍ) ČÁST

V jarním zkušebním období se dílčí ústní zkoušky společné části maturity konané před zkušební maturitní komisí konají v období od 2. května do začátku písemného bloku společné části (v grafickém schématu znázorněn zeleně) – tj. didaktických testů a písemných prací. Didaktické testy a písemné práce se konají v období od 25. května do 10. června. Konkrétní termíny konání didaktických testů a písemných prací v příslušném školním roce určí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen ministerstvo) nejpozději do 31. března před konáním maturitní zkoušky v následujícím školním roce. Pro rok 2011 je to období od 30. 5. do 7. 6. – viz grafické znázornění ke stažení výše. Časový rozvrh konání didaktických testů a písemných prací – tzv. Jednotné zkušební schéma určí ministerstvo do 31. prosince školního roku, v němž se maturitní zkouška koná. Údaje ministerstvo zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup.

PROFILOVÁ (ŠKOLNÍ) ČÁST

Zkoušky profilové části maturitní zkoušky se v jarním zkušebním období konají v období od 2. května do začátku didaktických testů a písemných prací – viz předchozí odstavec. Dílčí ústní zkoušky společné části a ústní zkoušky profilové části probíhají současně. Zkoušky konané formou písemné zkoušky a formou praktické zkoušky se konají nejdříve 15. dubna. V případě oborů vzdělání skupiny Umění a užité umění (obory vzdělání skupiny 82 Umění a užité umění s kódovým označením kategorie dosaženého vzdělání M) se praktické zkoušky konají nejdříve 1. dubna. V případech hodných zvláštního zřetele je možné praktickou zkoušku konat i v dřívějším termínu.

Podzimní zkušební období

SPOLEČNÁ (STÁTNÍ) ČÁST

V podzimním zkušebním období se ústní zkoušky společné části konají v období od 1. září do začátku didaktického testu a písemné práce, které se konají v období od 15. září do 1. října. Konkrétní termíny konání didaktických testů a písemných prací určí ministerstvo nejpozději do 15. srpna před konáním maturitní zkoušky v následujícím kalendářním roce. Jednotné zkušební schéma a místa konání didaktických testů a písemných prací určí ministerstvo nejpozději do 15. srpna před konáním maturitní zkoušky a zveřejní je způsobem umožňujícím dálkový přístup.

PROFILOVÁ (ŠKOLNÍ) ČÁST

Zkoušky profilové části maturity se v podzimním zkušebním období konají v období od 1. září do 31. října. Konkrétní termíny ústních zkoušek společné části a konkrétní termíny povinných a nepovinných zkoušek profilové části stanoví ředitel školy nejpozději jeden měsíc před jejich konáním.

Hodnocení společné části maturitní zkoušky

Ministerstvo zveřejní kritéria hodnocení zkoušek a dílčích zkoušek společné části maturitní zkoušky, včetně hranice úspěšnosti, a kritéria celkového hodnocení maturitní zkoušky způsobem umožňujícím dálkový přístup do 31. března roku, v němž se maturitní zkouška koná.
Didaktický test je vyhodnocován CERMATem.

Hodnocení žáka z ústní zkoušky společné části ze zkušebních předmětů český jazyk a literatura a cizí jazyk navrhnou hodnotitelé zkušební maturitní komisi po ukončení zkoušek v daném zkušebním dni. O hodnocení ústní zkoušky společné části rozhoduje zkušební maturitní komise hlasováním a vyhotoví o tom protokol.
Hodnotitelé předají bez zbytečného odkladu společné hodnocení písemné práce žáka řediteli školy.

Celkové hodnocení maturitní zkoušky

Hodnocení společné části maturitní zkoušky zpřístupní CERMAT řediteli školy bez zbytečného odkladu po vyhodnocení výsledků všech konaných zkušebních předmětů společné části způsobem umožňujícím dálkový přístup, a to nejpozději do 17. června v jarním zkušebním období a do 15. října v podzimním zkušebním období.
Hodnocení zkoušek profilové části maturitní zkoušky provede zkušební maturitní komise bezprostředně po ukončení zkoušek profilové části.

Celkové hodnocení maturitní zkoušky provede ředitel školy podle výsledků společné a profilové části maturitní zkoušky.

Celkové hodnocení maturitní zkoušky se provádí podle stupnice:

a)     prospěl(a) s vyznamenáním, jestliže žák nekonal žádnou opravnou zkoušku, nebyl z žádné povinné zkoušky maturitní zkoušky hodnocen stupněm horším než 2 – chvalitebný a zároveň prostý aritmetický průměr hodnocení ze všech povinných zkoušek maturitní zkoušky není horší než 1,50;
b)     prospěl(a), jestliže žák nebyl z žádné povinné zkoušky maturitní zkoušky hodnocen stupněm 5 – nedostatečný;
c)     neprospěl(a), jestliže žák byl z některé povinné zkoušky maturitní zkoušky hodnocen stupněm 5 – nedostatečný nebo ji z jiného důvodu nevykonal úspěšně.

Do celkového hodnocení maturitní zkoušky se nezapočítává hodnocení nepovinných zkoušek.

Vydání vysvědčení

Ředitel školy na základě výsledků žáka uvedených v protokolech o výsledcích společné části maturitní zkoušky žáka a profilové části maturitní zkoušky žáka vydá žákovi, který vykonal úspěšně obě části maturitní zkoušky, vysvědčení o maturitní zkoušce nejpozději do 20. června pro maturitní zkoušky konané v jarním zkušebním období a nejpozději do 5. listopadu pro maturitní zkoušky konané v podzimním zkušebním období. Maturitní vysvědčení vydává ředitel školy na tiskopisu podle vzoru stanoveného v jiném právním předpise13).


Ke stažení:

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. září 2010 v 17:17  

Nedaří se mi stáhnout maturitní kalendář pro jarní období. Je chyba u mne nebo u zdroje?
Děkuji.

portál pro základní a střední školy řekl(a)...
11. září 2010 v 18:09  

Omlouváme se, pro jistotu jsme nahráli soubory na Wiki České školy a změnili všechny odkazy.

Anonymní řekl(a)...
11. září 2010 v 22:35  

Děkuji. Nyní už nemůžu přímo stáhnout ani jeden odkaz. Při pokusu o stažení se nenabízí stažení pdf dokumentu, ale firefox dokumentu...
Je nutné dokument otevřít a teprve po otevření stáhnout.

Anonymní řekl(a)...
12. září 2010 v 0:25  

Na odkazy stačí kliknout, ne?

Anonymní řekl(a)...
12. září 2010 v 10:17  

Doporučuji maturitu z informatiky, základní úroveň

Anonymní řekl(a)...
12. září 2010 v 12:35  

Ano, na odkaz stačí kliknout (chcete-li si ho přečíst). Odkaz se otevře. A pak znova kliknout kvůli stažení. Dvě činnosti místo jedné.

Anonymní řekl(a)...
12. září 2010 v 21:10  

Tady to vypadá, jako když se domlouvají dva domorodci z Afriky. Jeden je z Konga a druhý z Mali.

Zapojil bych se také trochu do té diskuze:
Řekněte mi na to kliknout, ale napřed ještě co je to "kliknout". Není to odvozeno od slova kleknout?

Anonymní řekl(a)...
13. září 2010 v 14:22  

Domnívala jsem se, že tu bude dlouho očekávaná a slibovaná novela vyhlášky, vidím ale opět jen březnovou "novelu" ještě od Kopicové. Přehlédla jsem se nebo skutečně ještě novela vyhlášky nevyšla?

Anonymní řekl(a)...
13. září 2010 v 18:49  

novela vyjde koncem týdne

Anonymní řekl(a)...
14. září 2010 v 8:33  

Pak by se ta malá vyhláška snad neměla nazývat novelizovanou...

Anonymní řekl(a)...
15. září 2010 v 10:56  

Děkuji za nejnovější nový maturitní kalendář. Jak to, že se změnil oproti dříve uvedenému na www.novamaturita.cz? Někdo má rád jiné barvičky? Proč nikdo neuvede, kde byly chyby, a neupozorní na to? Proč zase dělají, jakoby nic? Kde nyní pracuje ten, kdo vydal ten minulý harmonogram s chybami?

Anonymní řekl(a)...
15. září 2010 v 12:57  

V čem se nový, resp.nejnovější kalendář liší? Tedy kromě barev. Vzdyť podle vyhlášky musí být kalendář zveřejněn nejpozději do 31.3. předchozího roku. Nebo to ta připravovaná novela vyhlášky nějak mění? Nějak ztrácím orientaci. Je ještě Dobeš ministrem školství? Nebo to vzal Kocáb?

Anonymní řekl(a)...
15. září 2010 v 21:16  

Nejste jediný, kdo ztratil orientaci - pořád si někdo hraje s magnetem blízko u střelky kompasu. V minulých barvičkách byly praktické maturity pouze v dubnu (teď i v květnu), a obhajoby byly ignorovány. Podle toho minulého jsme udělali maturitní termíny,podle nich roční harmonogram - a ono to vlastně mohlo být všechno jinak. (Samozřejmě mi někdo ochotně vysvětlí, že mám číst vyhlášku, a nekoukat na nějaké barevné čtverečky, které mají pomoci v orientaci)
Chce se po nás absolutní přesnost každého článku maturitního soukolí. Když něco v té maturitní obludnosti spleteme či zanedbáme, či jen si prostě nějakého pokynu v té záplavě nevšimneme, pěkně si to odneseme. V tomto kontextu není ta původní chybná verze odpustitelná.

Anonymní řekl(a)...
16. září 2010 v 9:20  

V tom chaosu nám nezbývá nic jiného než si radit navzájem. Doporučuji na Ciskomu Diskusi ŠMK na téma Harmonogram maturitních zkoušek - jaro 2011, alespoň některé otázky tam jsou zodpovězeny /pokud tedy stále platí.../. Největší problém je skutečně ten, že veškerou odpovědnost nesou školy, především ředitelé, kteří ale některé informace od Cermatu nedostanou snad nikdy nebo /to je snad ještě horší/ se informace pořád mění. Stojí za to přečíst si i jiné diskuse, v některých se už hádají zaměstnanci Cermatu s tutory :-).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.