EU peníze školám: Totální selhání MŠMT, peníze zatím dostala jediná škola

středa 22. září 2010 ·

Na včerejší tiskové konferenci ministr školství Josef Dobeš přiznal katastrofální selhání odboru CERA. V projektu EU peníze školám údajně zpracují pouhých 50 projektů s akceptovaným rozhodnutím denně, tímto tempem se 723 škol v projektu odbaví během necelých tří týdnů. 30denní termín pro zaslání zálohy od akceptace bude zřejmě překročen 2-3krát.

Připomínám, že prvních 383 škol mělo projekt schválený do konce června se slibem, že obdrží 60% zálohu na dotaci do konce července. První Rozhodnutí o přidělení dotace ale byly školám odeslány až v druhé polovině srpna a přestože první školy tato rozhodnutí akceptovaly okamžitě (cca 16. - 17. 8.), zřejmě dostanou zálohu až zhruba za měsíc, protože záloha na školy putuje přes krajský úřad a zřizovatele.

Statistiky OP 1.4

Datum:

20. 9. 2010



Jednotlivé fáze administrace

Počet projektů

Finanční objem v Kč

Poznámka

Projekty založené v Benefit7

1972

x



Projekty finalizované v Benefit7 včetně předaných

1157

x



Projekty předložené a fyzicky přijaté na O CERA

1112

1049381234



Projekty předložené VŘ sekce IV. ke schválení

916

960320423



Projekty schválené VŘ

916

960320423



Projekty do PŘK

844

892964481



Zaslaná Rozhodnutí o přidělení dotace

732

781610721



Akceptovaná Rozhodnutí o přidělení dotace

626

676004850

Projekty, které čekají na puštění platby

Zaslané zálohy k projektům z O CERA

57

40713038

Žádosti k platbě odešly z O CERA na další odbory k faktickému proplacení platby, další ŽOP projektů jsou v současnosti připraveny k odeslání na příslušné odbory.

Zaslané zálohy k projektům z MŠMT

1

930585

Peníze odešly z MŠMT na kraj

10 komentářů:

mak řekl(a)...
22. září 2010 v 10:57  

No selhal především pan ministr, který dělá personální změny, vyměňuje náměstky a novým dává 2 týdny čas na zapracování.Ale za chod ministerstva nese zodpovědnost především on. Oddělení a peníze jsou připraveny, čeká se údajně na podpis pana náměstka. Mám informaci, že peníze odejdou během jednoho dne po odsouhlasení náměstkem. Jsem zvědav, jak bude MŠMT přistupovat k tomu, až např. já neodešlu nějaké monitorovací zprávy v termínu, který je závazný.

Anonymní řekl(a)...
22. září 2010 v 18:02  

Už na konci května jsem školy upozorňoval na to, že po svých zkušenostech se lhůtami při schvalování projektů jsem k termínům daným v EU peníze školám velmi skeptický. Stanovit začátek projektu na 1.9.2010 byla sebevražda. Ale lidi jsou nepoučitelní.

Anonymní řekl(a)...
22. září 2010 v 21:56  

Vláda rozpočtové odpovědnosti začala čistkami, oni se totiž kamarádi a přátelé po vítězných volbách musí někde umístit, co kdyby tam taky pracoval nějaký zakuklený socan. Několik stovek škol čeká na peníze, hledá firmy na výběrová řízení, vše je v plném proudu. Jen jedna zpráva - MŠMT "varuje" před soukromými firmami. To si to máme inovativní metody ověřovat s křídou na tabuli nebo na dataprojektorech, PC, interaktivních tabulích ,...Je zajimavé, že až do příchodu Dobeše vše fungovalo !

Anonymní řekl(a)...
23. září 2010 v 15:17  

Může mi ,prosím,někdo zodpovědně říct,zda budou letos brát VŠ na úroveň SM ohled?Nebo jinak ,má si gymnazista zvolit těžší úroveň,jestliže ano,proč? Děkuji

Anonymní řekl(a)...
23. září 2010 v 19:39  

Sleduji to, ale píše se o tom málo. To, co se napíše, však již zítra neplatí.

poste.restante řekl(a)...
23. září 2010 v 21:49  

Anonymní 23.9. 15:17

Myslím, že na Vaši otázku Vám v tuto chvíli nedokáže zodpovědět nikdo.
Čistě spekulativně bych řekl, že být já v pozici děkana některé fakulty, mohli by mi všichni se státní maturitou vlézt na záda. Prostě si vypíšu příjimačky jako doposud a hotovo. Neviděl bych žádný důvod k tomu, abych učinil veřejný příslib, že budu brát ohled na výsledek zkoušky, která je zcela mimo mou kontrolu a o jejíž úrovni lze zjevně oprávněně pochybovat.

Jako gymnazistovi bych Vám doporučil, soustřeďte se na matematiku, jazyky a profilové předměty vzhledem k oboru, který chcete studovat.
Na maturitní generálku si zvolte vyšší úroveň (na zkoušku) a podle toho jak dopadnete, se přihlašte ke skutečné maturitě.

Anonymní řekl(a)...
24. září 2010 v 21:34  

Státní maturita bude docela slušný průšvih. Odhaduji počet neúspěšných okolo 50 - 60 %. Nějak jsem nepochopil tento systém - vzal jsem si jazyk český - nižší úroveň. Evidentně se v testu hledá to, co žák neumí na úkor toho, co je základní učivo. Na ZŠ v ŠVP se pracuje již novými metodami - skupinové práce, vzájemné pomoci, vyhledávání materiálů v encyklopediích, pravidlech českého pravopisu, ..Nyní přichází náraz - biflovaní nesmírného rozsahu, neexistuje žádné základní učivo, vyžadují se naprosto super přesné odpovědi. Student musí do puntíku zvládnout úplně vše. Ptám se proto češtinářů - je to normální ? Oni by dokázali zvládnout maturitu z matematiky taky do úplného puntíku ? Myslím, že za posledního polyhistora bývá považován Leonardo da Vinci z období renesance. Popřál bych paní "profesorce" , jinak učitelce SŠ, aby si sjela státní maturitu třeba z fyziky. Prostě ji neudělá a tedy ji chybí všeobecné vzdělání a jako učitelka nemá na škole co pohledávat ! Ne státní maturitě - facebook.

Anonymní řekl(a)...
27. září 2010 v 18:28  

Ad anonymní 24. září 2010 21:34

Vzhledem k tomu, že nerozeznáte ani to, že tento článek není o státní maturitě, zjevně zmaturovat nejste hoden.

Anonymní řekl(a)...
27. září 2010 v 21:10  

tedy 27. září 2010 18:28, proč hájíte lidi z MŠMT, kteří nejsou schopni splnit to základní z EU příručky peníze školám. Tedy pokud víte o čem píši !

Anonymní řekl(a)...
19. října 2010 v 15:15  

Co se týče nedodržení slibu, že peníze dorazí na účet školy obvyklou cestou dle předem jasného scénáře bylo hezké, leč jak je vidno nereálné. Nechci se rozepisovat o příčinách. Co mi leží ale na srdci je, že nás školy neustále bombardují firmy se "skvělou nabídkou - vše zdarma" . Během týdne mi volají nejméně 3 firmy: Scio, Boxed, IT ve škole, a neustále mi nabízejí určitá "skvělá" řešení. Všechny tyto řešení jsou nečím podmíněna, buď určitou provizí v podobě % z celkového objemu zakázky, nebo pomocí zpracování výběrového řízení, kdy je již předem jasná firma, která dodá např.IT techniku. Jsou firmy, které školy straší, že pokud si nezvolí právě je, peníze se na ně nedostanou a další nesmysly. Chtěl bych trochu apelovat na rozum ředitelů škol a pokud je to jen trochu možné nepřiživovat tyto firmy, které se Vám snaží "pomoci". Pokud tento článek čtou i další podobné firmy, chtěl bych je tímto poprosit, nechte rozhodnutí na nás a jednejte lidsky. Je nám jasné, že se snažíte z tohoto koláče trhnout největší sousto, ale někdy to hraničí až s drzostí s jakou vystupujete. Ostatní berte můj příspěvěk, jako můj osobní pohled, s nímž se nemusíte ztotožnit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.