Dlouhodobé záškoláctví a povinná školní docházka

pátek 10. září 2010 ·

Žák z důvodu dlouhodobého záškoláctví delší dobu nedochází do základní školy, absence není omluvena, škola nemá informace o místě žákova pobytu. Škola neúspěšně vyzývá zákonné zástupce žáka k návštěvě školy, spolupracuje s orgány sociálně právní ochrany dítěte, policií, soudem. Lze v tomto případě uznat splněný rok povinné školní docházky?


Doba, po kterou žák nedochází do školy a absence je omluvená nebo neomluvená, se započítává do počtu splněných let povinné školní docházky, a to i v případě, že absence trvá většinu školního roku. Žákovi se vydá vysvědčení, na kterém bude uveden počet splněných let povinné školní docházky, jako by žák do školy docházel. Pokud žák není přítomen a vysvědčení nelze předat jeho zákonnému zástupci, uloží ho škola v pedagogické dokumentaci žáka.

Materiál MŠMT.

5 komentářů:

Pavlína Hublová řekl(a)...
10. září 2010 v 18:07  

Já bych to moc do světa nevykřikovala. Co když se to dozví rodiče? Budeme ve třídách učit prázdné židličky?

Proč by tedy žák chodil do školy, když stejně splní povinnou školní docházku? Co je to za povinnost, kterou není třeba plnit?

Anonymní řekl(a)...
11. září 2010 v 8:56  

Je třeba rozlišit dvě věci.
1. Povinná devítiletá školní docházka
Ze zákona má každý nárok na to, aby mohl chodit 9 let do školy. Stát mu proto zřizuje a rezervuje místo na základní škole. Nikdo ho z té školy nemůže vyhodit (bohužel). Jestli tam žák chodí, nebo ne, to je už jiná věc.
2. Dosažení stupně vzdělání
Tady už samozřejmě záleží na tom, zda žák do školy chodí a jaký prospěch dosáhne. Pokud na školu kašle, neobdrží na vysvědčení na konci 9.ročníku doložku o dosažení základního vzdělání.

Takže k vaší otázce - 9 let mu musíme na škole držet fleka a nesmíme ho vyhodit, ale pokud nebude chodit, tak nedosáhne základního vzdělání

Anonymní řekl(a)...
11. září 2010 v 20:07  

No a co, že nemá základní vzdělání? Dnes to není podmínkou ani pro studium na střední škole.

Eny Gma řekl(a)...
13. září 2010 v 8:17  

A proč chodit do školy? Když na to přijde, dvakrát za sebou propadnout nemůžu a pokd na to stát přispěje (a on přispěje) a bude se mi chtít, tak si časem mohu udělat i maturitu...Stejně za současných tendencí (už dlouhodobě) to vzdělaní budou mít platově horší. Ať hloupost a nevzdělanost zvítězí nad rozumem a inteligencí!

Luděk Blaha řekl(a)...
13. září 2010 v 13:52  

Budeme ve třídách učit prázdné židličky?

I svých kolegyň jsem se, paní Hublová, při obdobné příležitosti ptal:
"Jak vás omezuje nepřítomnost žáka ve škole?"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.