ČTK: Mladí kantoři nakonec slibovaný náborový příspěvek nedostanou

úterý 7. září 2010 ·

Nastupující kantoři nakonec náborový příspěvek 180 tisíc korun nedostanou. Ministr školství Josef Dobeš, který ho sliboval, své plány mění a raději peníze rozdělí mezi všechny kvalifikované pedagogy. Na navýšení platů má celkem 2,1 miliardy korun, přidáno by mělo dostat 110.000 vyučujících. Dobeš ČTK řekl, že největšího navýšení se dočkají třeba mladé učitelky v mateřských školách, které od ledna najdou na své výplatní pásce až o 8000 korun víc. Minimální mzda nastupujícího kantora bude 20.000 korun hrubého, nepedagogičtí pracovníci si však od příštího roku asi pohorší.

15 komentářů:

Kalashnikoff řekl(a)...
7. září 2010 v 10:21  

Čekal snad někdo něco jiného? Pan mimistr rád nejdřív mluví a teprve potom myslí. A leckdy mluví i nesmysly - jak tomu bylo například minulý týden v aktualne.cz, kde při obhajování jen jednoho hodnotitele u písemné práce prokázal, že o nových maturitách neví skoro nic (myslel si, že dva hodnotitelé jsou na testy). A taková je bohužel drtivá většina současné vládní garnitury.

Luděk Blaha řekl(a)...
7. září 2010 v 10:29  

Opakuji stále:
Čím nižší stupeň školy, tím musejí být vyšší nároky na kvalitu pedagoga a tím má mít také vyšší plat.
Prvňáček si s hysterkou poradí hůře než maturant se sebestředným patogenem.

Anonymní řekl(a)...
7. září 2010 v 12:09  

Příspěvky nastupujícím učitelům jsou zcela nesmyslné - a od počátku bylo jasné, že je ministr zruší, až přijde na to, jaké tím vzniknou nové komplikace.
Já nicméně začínám mít divný pocit z toho, že už vícekrát jsme tuto situaci od současné vlády zažili - hodně rychle přijde zaručený recept-záplata, místo aby byl řešen celý systém - a pak se z něho musí vycouvat. Možná trochu pomaleji a odborněji!!!
Příklady záplat namísto systémového řešení:

povodňová daň
smlouvy s rodiči žáků
zastavení staveb
náborový příspěvek učitelů
změny ve zdravotních poplatcích

Anonymní řekl(a)...
7. září 2010 v 16:05  

Další příklad záplaty na místo systémového řešení:
ODS navrhuje zpřísnit podmínky pro přístup k sociálním dávkám. Měsíc po registraci na úřadu práce nabídne instituce nezaměstnanému plný pracovní poměr v podobě veřejně prospěšné práce, rekvalifikace či dalšího vzdělávání. V případě odmítnutí úřad uchazeče z evidence vyškrtne.

Pane Novák, my vám nabízíme veřejně prospěšné práce v našem městě. Budete počišťovat ulice. Že jste středoškolák či dokonce vysokoškolák a dokonce učitel, nepadá na váhu.
Pak vám ještě nabízíme rekvalifikaci. Půjdete do kurzu výpočetní techniky a bude z vás IT consultant. Že na to nemáte buňky, nepadá na váhu.
V případě, že nechcete počišťovat ulice a nechcete být IT consultant, masér, zdravotní bratr, prodavač, kosmetička, vizážista a expert na barvení vlasů nebo sekretářka v recepci, tak se jděte bodnout a jděte se popást na trávníku před naším úřadem práce. Nazdar!
V rekvalifikačním kurzu se také můžete naučit kreslení a tělo. Tedy, pochopitelně ne na vlastní. Nechcete? Pak se opět jděte bodnout a popást na trávníku před naším úřadem práce. S Pánem Bohem!

krtek řekl(a)...
7. září 2010 v 19:27  

Mimochodem, někde, tuším že v Německu, nabízeli v rámci rekvalifikací práci "společnice". A kdo nevzal, letěl z evidence nezaměstnaných.

Anonymní řekl(a)...
7. září 2010 v 20:21  

anonymní 7. září 2010 16:05:

Proč by nemohl učitel, který není schopen sehnat si místo, provádět veřejně prospěšné práce ve vašem městě? Má tedy raději sedět doma na zadku a brečet, jak to bylo za socialismu mnohem lepší, protože po aprobaci Občanská nauka - branná výchova byl ve školách ohromný zájem?

Anonymní řekl(a)...
7. září 2010 v 22:28  

To je fakt! Proč by učitel, který ztratil místo a všude okolo se v rámci snižování výdajů propouštějí kantoři, nemohl po padesátce zametat ulice. K čemu vlastně už je? A proč by měl sedět doma na zadku a pobírat podporu?

Luděk Blaha řekl(a)...
8. září 2010 v 7:58  

Učitel po padesátce už ve škole nemá co bělat.
To je jako za peníze větší než nákup skladovat Temelínské palivo. A bez možnosti recyklace.

Anonymní řekl(a)...
8. září 2010 v 9:42  

Voni sou teda, Blaha, jako učitel docela pěknej exemplář asociála. Esli pak vám tyhle názory vydrží i po padesátce? Jinak si myslim, že žvaníte hrozný nesmysle, protože bez kantorů po padesátce by školství kleklo na svá už tak reumatická kolena.
A změňte aprobaci! Vám by seděla výuka rodinné a občanské výchovy, nějaká ta funkce na ministerstvu školství. Mimo školství pak práce v ÚV ODS Ste na to stavěnej.

Pan Nečas si slibuje, že díky jeho návrhům bude 100 000 lidí vyškrtnuto z evidence nezaměstnaných. Prý nesmí být zneužívána solidarita, kterou „my“ vůči příjemcům pomoci projevujeme. Jestli ODS za zneužívání považuje skutečnost, že si lidé po ztrátě práce mají možnost několik měsíců hledat s velmi skrovnou finanční podporou zaměstnání, přičemž samozřejmě musí přijmout i případné nabídky úřadu práce, pak jde o demagogii nejhoršího zrna. Už dnes se v ČR podpora pro nezaměstnané občany do 50 let poskytuje pouhých pět měsíců, v EU nenajdeme zemi, kde by byla poskytována po kratší dobu, a český systém patří již dnes k nejrepresivnějším v Evropě.

Anonymní řekl(a)...
8. září 2010 v 10:50  

Některé aprobace, které chudáci - študáci těžce získají na fakultách jsou dost málo použitelné. Třeba se mi hlásili absolventi Bi - Z , toho učíme na SOŠ asi 10 hodin nebo francouzština či němčina + vesměs cokoli - to bývá tak při nejlepším na třetinový úvazek.Též běhají zoufale po školách zdálivě potřební angličtináři, jenže nejbližší fakulta, čert ví proč, produkovala pouze pro školu nepoužitelnou kvalifikaci překladatel - tlumočník. A co teprve všelijaká ta andragogika, ekologie, politologie a podobně. Zkrátka kdo má nepotřebnou VŠ kvalifikaci, musí se živit svou SŠ nebo ZŠ kvalifikací. Jen bych dodal - "Každý svého osudu je strůjcem".
Zdraví vás Karkul

Luděk Blaha řekl(a)...
8. září 2010 v 16:17  

Esli pak vám tyhle názory vydrží i po padesátce?

Musím konstatovat, že po padesátce jsem schopen si udržet snad už jenom ty názory.

Anonymní řekl(a)...
8. září 2010 v 22:06  

Učitel je dle Nečase pouze dobrý k recyklaci. Připadá mi to jako v padesátých letech - " inteligence do výroby" a nyní podle Nečase a Drábka "Učitelé do montoven a k pásu nebo zametat". Na jedno volné místo - 4 zájemci ! Je pravdou, že část z těch nezaměstnaných učitelů má hloupé a neupotřebitelné aprobace, těm ostatním 3800 nezaměstnaným dát koště ? není toto taky plýtvání ? Až bude školné, tak to budoucí učitelé s tím koštětem a zednickou lžící nikdy nesplatí !

Anonymní řekl(a)...
9. září 2010 v 17:45  

Není-li vysokoškolsky vzdělaný člověk schopen najít si práci přiměřenou svému vzdělání, musí holt přijmout i práci jinou. Na tom opravdu nevidím nic špatného.

Anonymní řekl(a)...
9. září 2010 v 19:23  

no nemyslím si, v Praze a Brně možná, ale co vidláci ?

Anonymní řekl(a)...
9. září 2010 v 21:58  

V době normativního financování a nedostatků žáků se dějí věci - žák pro velký úspěch po 4 v I. ročníku, dvakrát opakoval, pak měnil obor, než opravit N za záškoláctví je lépe dát si ročník znovu a pak třeba zas znovu, snad to někdy vyjde, hlavně, že mám potvrzení o studiu.Od VŠ po SŠ černé duše - hlavně zapsat a vykázat. Na soukromých školách žák odejde-peníze na něj se okamžitě odeberou, na státní - na celý rok nebo min. na pololetí zůstávají. Zvyšte úvazky o 1 hodinu, to je ještě stravitelné, vraťte přesčasové hodiny na 1.25 jako ostatním podle Zákoníku práce a ne 200% a uvidíte, kolik zase ušetříte. A k těm 50 letým - je dobře, že se mají zvednout mladým učitelům peníze na 20.000,-, to můžou být ti starší klidní, jen hlupák by pak bral zelenáče bez rodiny místo někoho, kdo již má zkušenosti a rodinu odrostlou za stejné peníze. A že by ten 50 letý měl být neperspektivní třeba kvůli nemocem ? Podle mých zkušeností z naší školy nejvíc marodí právě ti mladí...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.