Žít hodnotněji – najít přátele

pondělí 2. srpna 2010 ·

Česko-německé setkání pořádané v rámci projektu Sousedé se stávají přáteli.

Již čtvrtým rokem udržuje Základní škola Karlovy Vary, 1. máje 1 v Karlových Varech – Dvorech neformální partnerství s Volksschule Bindlach nedaleko bavorského Bayreuthu. Vše začalo společným ekologickým projektovým týdnem na hradě Hohenberg. Projekt nadchnul žáky i učitele obou škol natolik, že děti z Bindlachu zanedlouho navštívily Karlovy Vary a následně hostil Bindlach žáky dvorské školy.

Z původní jednorázové akce se podařilo vytvořit tradici. ,,Po dohodě s kolegou Matthiasem Herzgem z Vollksschule Bindlach, se kterým jsme před třemi lety organizovali první setkání obou škol, jsme se letos na jaře opět zúčastnili česko-německého projektového týdne na Hohenbergu,“ líčí historii vzájemné spolupráce Alena Coubalová, zástupkyně ředitele a koordinátorka zahraničních aktivit dvorské základní školy. ,,Myslím si, že předpokladem úspěchu každého přeshraničního projektu jsou dobré osobní vztahy a spolupráce pedagogů obou škol, které chtějí nějaký projekt realizovat. A my jsme měli na co navázat. Společný projektový týden se českým i německým dětem velmi líbil, a tak nic nestálo v cestě záměru, aby obě třídy společně strávily dva dny na Karlovarsku.“

Před návštěvou svých německých kamarádů v Karlových Varech žáci ZŠ 1. Máje nenechali nic náhodě. Svědčí o tom pestrý program, který si pro své hosty připravili: kromě uvítání a přijetí ve škole si děti z Bindlachu prohlédli lázeňské město a čekal je i zajímavý program spojený s jazykovou animací na karlovarské hvězdárně. Nechybělo pozorování měsíce dalekohledem spojené s odborným astronomickým výkladem, ani opékání a písničky s kytarou u táborového ohně. ,,Druhý den byl zaměřen na poznávání karlovarského regionu,“ dodává Blanka Horáková, spoluorganizátorka projektu. ,,Navštívili jsme zámek Bečov s relikviářem sv. Maura a odpoledně jsme strávili v Lokti. Děti už se navzájem tak sblížily, že společné hry a čas strávený v podhradí u řeky Ohře byly příjemnou tečkou za těmito dvěma velmi intenzivně prožitými dny.“

,,Setkání obou škol v Karlových Varech bylo podpořeno projektem ,,Sousedé se stávají páíteli“, dodává Alena Coubalová. ,,Jsem přesvědčená, že právě tato pružná a nekomplikovaná forma nejen finanční podpory, kterou nám tento projekt poskytl, je velmi efektivní. Zabezpečením jazykové animace se koordinátorky projektu navíc podílely na samotném programu.“

Tradice by nebyla tradicí, kdyby v rámci společných aktivit Volksschule Bindlach a Základní školy 1. máje nenásledovala návštěva dětí z Karlových Varů v Bindlachu a Bayreuthu. Termín byl již pevně stanoven na říjen 2010.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.