V Senátu se sešli učitelé u krajanů a lektoři českého jazyka a literatury působící v zahraničí

pondělí 2. srpna 2010 ·

Na čtvrtečním společném setkání učitelů u krajanských komunit a lektorů českého jazyka a literatury na vzdělávacích institucích v zahraničí, které se konalo v prostorách Senátu Parlamentu ČR, se sešlo více než 50 učitelů a lektorů působících v zahraničí a okolo 30 zástupců institucí v oblasti vzdělávání. Cílem již druhého společného setkání bylo zhodnotit fungování a dopady Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí.


V rámci programu podpory českého kulturního dědictví vysílá Česká republika každý rok ke svým krajanům v zahraničí učitele češtiny a na zahraniční vzdělávací instituce, převážně univerzitního typu, lektory českého jazyka a literatury.

Z celkového počtu 13 krajanských učitelů českého jazyka a literatury jich v současné době působí 8 v evropských destinacích a 5 v Jižní Americe (Brazílie, Argentina a Paraguay). Učitelé jsou vysíláni ke krajanům s cílem podporovat znalost českého jazyka a všestranně působit u těch krajanských komunit, které mají zájem udržet si českou identitu. Příkladem silné české komunity v zahraničí může být Chorvatsko (konkrétně oblast Daruvaru a okolí) se dvěma učiteli českého jazyka.

Kromě výuky češtiny učitel dle potřeb krajanské komunity vykonává i další činnosti, jako je například spolupráce s krajanským tiskem a rozhlasem, pomoc folklórním a divadelním souborům, metodická práce s místními učiteli, vedení kurzů českého jazyka pro dospělé apod.

Lektoráty českého jazyka na zahraničních vzdělávacích institucích, převážně univerzitách, podporou výuky českého jazyka a literatury naplňují dvoustranné smluvní závazky v oblasti školské spolupráce mezi Českou republikou a partnerským státem. V současné době působí po celém světě 52 lektorů vyslaných českým státem. O počtu a obsazení lektorátů rozhoduje Komise pro lektoráty českého jazyka a literatury složená ze zástupců Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, Ministerstva zahraničních věcí, Domu zahraničních služeb a odborníků z bohemistických pracovišť českých univerzit.

„Roli lektorátů českého jazyka a literatury a krajanského vzdělávacího programu považuji za důležitou nejen z hlediska jejich lingvistického poslání, ale také proto, že patří k důležitým nástrojům naší země při upevňování povědomí o České republice a jejím kulturním dědictví v zahraničí. Díky existenci programu se daří mimo jiné zabezpečovat vysokou úroveň výuky českého jazyka na zahraničních vzdělávacích institucích a u krajanských komunit. Lektoři a učitelé jsou nositeli české kultury a našich reálií, pokládám je za významné osobnosti veřejného života, kteří naši zemi v zahraničí reprezentují, a jsem přesvědčena, že pro svoji vlast vykonávají významnou a nezastupitelnou službu,“ říká při příležitosti 2. setkání lektorů a učitelů u krajanských komunit Eva Bartoňová, státní tajemnice a náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy.

Dům zahraničních služeb kromě toho, že organizačně zajišťuje vysílání učitelů a lektorů do zahraničí, vytvořil i webový prostor pro sdílení zkušeností souvisejících s výukou češtiny v zahraničí. Jednou z novinek je také vydávání elektronického časopisu Krajiny češtiny, který slouží jako komunikační platforma především ke sdílení informací, metod a přístupů k výuce češtiny napříč spektrem učitelů a lektorů. Jeho cílem je publikovat informace o působení našich učitelů a lektorů v zahraničí, zveřejňovat zprávy o akcích, které se v daných destinacích konají a mají souvislost s výukou češtiny apod. První číslo časopisu bylo představeno na dnešním setkání. Současně byla médiím nabídnuta možnost využívat články a příspěvky z tohoto periodika.

Akce se uskutečnila z iniciativy Domu zahraničních služeb a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a organizačně ji podpořila Stálá komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.