Tomáš Feřtek: Státní maturita? Rychle a levně!

pondělí 9. srpna 2010 ·

Nutnost vyřešit během dvou tří měsíců problém státní maturity ministru Dobešovi opravdu nezávidím. Jeho předchůdci ho svými rozhodnutími natlačili do slepé uličky, kde moc možností nezpůsobit průšvih nemá. Ale řešení, jak kontrolovat úroveň absolventů středních škol, aniž by to bylo neúnosně drahé a neskončilo to blamáží, existuje. Zjednodušeně řečeno – státní maturita organizovaná jako státní jazykové zkoušky.


Z článku na EDUin.cz vybíráme zajímavý nápad:

A je tu ještě varianta, která by mi přišla nejrozumnější. Organizujme státní maturitu stejně jako státní jazykové zkoušky. S předchozím řešením se taková státní maturita kryje v tom, že je organizována externě a zkoušku si platíme. Změna je v tom, že není povinná a lze ji skládat kdykoli, tedy třeba až po skončení střední školy. Ke státní maturitě bychom se pak přihlásili jen tehdy, jestliže si sami chceme dokázat, že na to máme, nebo to po nás někdo požaduje. Ať už zaměstnavatel či vysoká škola. Pro srovnání – leckteré firmě stačí, když její nový zaměstnanec umí anglicky, někde ale požadují státní jazykovou zkoušku. Proč ne, nejspíš vědí proč.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2010 v 18:54  

To nám zase povstal jeden bojovník s neřádem nové maturity. "Já bych si státní maturitu udělal třeba na konci třeťáku, abych měl pak dost času a klidu na školní maturitu." - tedy budeme maturovat z učiva tří let. Bravo, to je výkon hodný "myslitele" s velkým Y, výkon který přisdpěje ke zkvalitnění středoškolského studia měrou nebývalou. Hle, čtenáři, žasni. Pokusme se tento myšlenkový skvost dotáhnout do konce: pak by si mohl státní maturitu s klidem udělat i učeň nematurtiního oboru, ať se nám to středoškolské vzdělání tak nějak pěkně zdemogratizuje, že soudruzi.

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2010 v 20:26  

Anonym 9.8. 18:54

"Já bych si státní maturitu udělal třeba na konci třeťáku, abych měl pak dost času a klidu na školní maturitu."

Proč ne? Jsou-li požadavky tak mírné, že je dokáže student splnit ve třetím ročníku, proč by takovou zkoušku nemohl udělat? A pak se věnovat odborné smysluplné práci.
Oslovení "soudruhu" mi spíše sedí k Vašemu názoru - není důležité umět a dokázat to zkouškou. Důležité je to ve škole (v zaměstnání) odsedět, že?

Anonymní řekl(a)...
10. srpna 2010 v 1:05  

Myslím si , že maturita je hlavně TRADICE,jíž žáci zakončí svá středoškolská studia a pak se vydají buď do zaměstnánínebo studovat dál.Maturitu jako takovou bych vůbec neřešila,je to jednorázová a prní velká zkouška,která mnohdy záleží na štěstí .Spíše bych se hluboce zamyslela nad tím ,koho na střední a vysokou školu daného typu PŘIJMU a nad jejím obsahem.VŮBEC NECHÁPU TU HYSTERII OKOLO MATURIT.Z vrabce papouška neuděláš,gaussova křivka mluví jasně!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.