Program neformálního vzdělávání otevírá mladým Čechům nové možnosti

úterý 17. srpna 2010 ·

Jak vyplývá z vyhodnocení dopadu evropského vzdělávacího programu „Mládež v akci“ v letech 2007-2009, poskytuje tento program mladým Čechům jedinečné příležitosti pro neformální vzdělávání ve volném čase.


Hodnotící zpráva potvrdila, že program se kryje s potřebami mladých lidí, zejména ve své přístupnosti, jednoduchosti a možnosti zapojit se vlastním nápadem. Program poskytuje v ČR ojedinělou příležitost pedagogické a finanční podpory aktivit, jako jsou mnohostranné zahraniční výměny, dlouhodobá dobrovolná služba v zahraničí nebo místní iniciativy mladých lidí, a zároveň pamatuje i na školení a síťování pracovníků s mládeží. To vše program nabízí v uceleném a přehledném „balíčku“, který je ve srovnání s jinými programy pro mládež snadno dostupný a neklade zbytečné byrokratické nároky.

Ze studie také jednoznačně vyplynulo, že program pomáhá i českému neziskovému sektoru a rozvíjí kapacitu organizací realizovat mezinárodní projekty. Na druhou stranu jedinečnost a specifičnost programu může být zároveň jeho slabým místem: Studie konstatuje nízkou míru udržitelnosti aktivit programu, pokud by došlo k ukončení podpory ze strany EU. „Pevně věřím, že k tomu nedojde a EU bude tyto věci financovat i po skončení současného programovacího období v roce 2013,“ říká k udržitelnosti programu Josef Boček z České národní agentury Mládež NIDM, která program v ČR spravuje, a dodává: „Přesto se ale musíme zasadit o to, abychom v ČR vytvořili více příležitostí pro rozvoj práce s mládeží a neformálního vzdělávání a postarali se i o jejich širší grantovou podporu. Program prostě na všechno nestačí.“

Program „Mládež v akci“ pro podporu neformálního vzdělávání je určen mladým ve věku 13-30 let a také pracovníkům s mládeží. Je programem Evropské unie zaměřeným na volnočasové aktivity mladých lidí. Program je otevřen všem mladým lidem bez ohledu na úroveň vzdělání či kulturní a sociální původ. Ročně je v ČR v rámci programu podpořeno v průměru 237 projektů v celkové výši 2 156 953 EUR. Program přináší do českého prostředí důležitá témata, jako např. aktivní občanství, interkulturní vzdělávání a sociální inkluzi, a zprostředkovává je inspirativními neformálně vzdělávacími přístupy a metodami. Mladí lidé se díky programu neformálně učí cizí jazyky, finanční odpovědnosti, plánování či umění vyjednávat v praxi.

Více informací o programu a jeho možnostech naleznete na www.mladezvakci.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.