Pět škol z České republiky bylo vybráno do čtvrtého ročníku mezinárodního vzdělávacího projektu Akademie středoevropských škol „aces 2010/2011“

úterý 3. srpna 2010 ·

V Praze se v těchto dnech sešla mezinárodní výběrová komise, aby rozhodla, které z přihlášených škol budou zapojeny do čtvrtého ročníku projektu „aces“ - Akademie středoevropských škol (Academy of Central European Schools). Mezinárodní porota vybrala 45 ze 138 přihlášených projektů z 15 evropských zemí. Své projekty bude celkem realizovat 104 škol ze střední a východní Evropy, mezi nimi i 5 škol z České republiky.

Vzdělávací projekt pro školy „aces“ vznikl v roce 2006 a je financován Nadací ERSTE. Partnery projektu „aces“ jsou občanské sdružení VČELÍ DOM (Slovensko) a nezisková organizace Interkulturelles Zentrum (Rakousko). Projekt „aces“ aktivně podporuje výměnu a spolupráci mezi státy střední, východní a jižní Evropy, mezi členskými i nečlenskými státy Evropské unie. Síť vzdělávacího projektu „aces“ tvoří v současnosti více než 500 škol z 15 zemí a podporují ho ministerstva školství ve všech partnerských státech, mezi které patří Albánie, Rakousko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Maďarsko, Kosovo, Makedonie, Moldavsko, Černá Hora, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko.

Základní a střední školy byly v únoru vyzvány o předložení mezinárodních projektů do projektu „aces 2010/2011“. Tématem čtvrtého ročníku je “Najdi řešení! - Jak si poradit s konflikty ve školách a ve svém okolí.“

Do každého ze 138 předložených projektů byly zapojeny 2 až 3 školy z různých států střední a východní Evropy. Z České republiky sa zapojilo 14 škol, které spolu se svými zahraničními partnery přihlásily své projekty. Pět z přihlášených škol uspělo a získalo finanční prostředky na realizaci svých projektů v letech 2010/2011.

„Cílem projektu „aces“ je podporovat mezikulturní dialog mezi mladými lidmi a vytvářet stimuly pro další rozvoj a vytváření sítí v oblasti vzdělávání. Jednou z klíčových podmínek při hodnocení projektu byla aktivní spolupráce mezi školami z různých partnerských zemí na přípravě a realizaci projektu. Hodnotili jsme také kreativitu zpracování tématu a možnost uplatnění nabízených řešení,“ uvedla Irena Mašková, zástupkyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

Od 27. září do 1. října 2010 se uskuteční v Senci u Bratislavy setkání, tzv. kick off meeting, zástupců všech vybraných projektů v rámci „aces 2010/2011“. Učitelé a studenti budou mít možnost se zúčastnit zajímavých workshopů a seminářů zaměřených na inovativní metody a nástroje vyučování, projektový management, toleranci, vzájemný dialog a řešení konfliktů. Mladí lidé z různých států tak budou mít příležitost se poznat, pobavit se, vyměnit si informace o svých školách, zemích a rozdílných sociálně-kulturních podmínkách.

Nadace ERSTE

Nadace ERSTE (ERSTE Stiftung) působí v regionu střední a jihovýchodní Evropy od roku 2003. Společně se svými partnery rozvíjí celou řadu veřejně prospěšných aktivit a vyvíjí činnost v rámci tří hlavních programů: Sociální rozvoj, Kultura a Evropa.

Nadace ERSTE je právním nástupcem 190-leté “Erste oesterreichische Spar-Casse”, první rakouské spořitelny. Její dva závazky se odvíjí z těchto historických kořenů: jako největší akcionář zaručuje Nadace ERSTE budoucnost Erste Group v pozici nezávislé společnosti a investuje své dividendy na podporu všeobecného blaha. Díky tomu je Nadace ERSTE jedinečnou institucí svého druhu a velikosti ve střední a jihovýchodní Evropě. Více informací na www.erstestiftung.org.

Interkulturelles Zentrum

Interkulturelles Zentrum (IZ) je nezávislá nezisková organizace se sídlem ve Vídni v Rakousku, jejímž cílem je prohlubování mezikulturních vztahů na národní i mezinárodní úrovni. IZ podporuje rozvoj komunikace mezi lidmi s různým kulturním zázemím, učí lidi pracovat v prostoru střetávání se různorodých kultur. Od roku 1987 podporuje IZ mezinárodní partnerství mezi školami, přeshraniční spolupráci v oblasti vzdělávání, mezinárodní mládežnickou spolupráci, mezikulturní vzdělávání a řízení různorodosti v Rakousku a v zahraničí. Rada Evropy udělila Interkulturelles Zentrum už dvakrát, v letech 2000 a 2005, cenu World Aware Award za globální vzdělávání. V lednu 2007 se Interkulturelles Zentrum stalo Národní agenturou pro program EU „Youth in Action”. Další informace na www.iz.or.at.

VČELÍ DOM

Občanské združení VČELÍ DOM vznikl v květnu 2009 v Bratislavě s cílem rozvíjet iniciativy a projekty, které přispívají k naplnění výzev nové sjednocené Evropy. VČELÍ DOM má ambice hrát aktivní roli při posilňování kulturního a spoločenského bohatství Slovenské republiky a ostatních evropských zemí. Aktivity občanského sdružení zahrnují podporu a organizaci mezinárodních a domácích seminářů, sympózií, přednášek, kulturních a společenských akcí, a také uměleckých dílen. Hlavním zaměřením vědeckého výzkumu podporovaného sdružením je oblast vzdělávání, sociální participace a spoločenská transformace. VČELÍ DOM spojuje lidi ze střední a východní Evropy a aktivně spolupracuje se svými partnery v rámci sítě organizací působících v prospěch rozvoje společnosti.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.