Jan-Michal Mleziva: Státní maturity – zrušit, či nezrušit?

neděle 8. srpna 2010 ·

Před volbami jsme mohli zaslechnout z úst některých politiků ostrou kritiku státních maturit, které podle školského zákona mají doplnit a z části upravit tradiční formu maturitních zkoušek. Dokonce se mezi politiky objevil názor, že by bylo vhodné státní maturity zrušit. Do veřejného povědomí, jež bylo dříve právě ze strany politiků formováno spíše k vstřícnosti vůči státním maturitám, tak vstoupila nejasnost, kterou navíc posílily protesty odvážnějších středoškolských učitelů.


Z blogu autora na blog.aktualne.cz vybíráme:

Se státními maturitami se pojí naděje v uzdravení našeho školství, jak mimo jiné potvrzuje oficiální stanovisko ministerstva školství: Zavedení nové maturitní zkoušky je velmi účinným nástrojem zvyšování kvality edukačního procesu. Namísto očekávání placebo efektu, které spolyká každoročně milionové částky a především zatíží střední školy a maturanty byrokratickými a organizačními povinnostmi, by pravděpodobně bylo na místě zamyslet se nad východiskem přijatelným pro většinu jak příznivců, tak odpůrců státních maturit.


K tomu, aby státní maturity byly i nebyly, stačí vyjít z již připravené koncepce. Jestliže je „přípustné“, aby hodnotiteli písemných prací a ústních částí státních maturit byli pedagogové dané školy, potom se mohou stát i hodnotiteli didaktických testů. Jak vyplynulo z textu výše, potřeba srovnatelnosti škol na základě výsledků maturitních zkoušek se jeví zbytečnou, čímž by mohla padnout i nutnost konání státních maturit ve stejných termínech i vypracovávání stejných testů. Státními maturitami by se nakonec mohly rozumět tradiční maturity – spočívající však na přísnějším jednotném obsahovém rámci. Ten vlastně již existuje. Změna školského zákona by nepředstavovala náročný úkol, v podstatě by se dala vyřešit pouhým vypuštěním nadbytečných pasáží. A společnost CERMAT, která má organizaci státních maturit na starost, by mohla, když už byla jednou zřízena, sloužit školám coby servis.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. srpna 2010 v 12:45  

Odvážnější profesoři možná protestují, studentům to je asi už jedno viz tady: http://remix.nicm.cz/mnoho-jich-je-proti-vetsina-vsak-neni-videt/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.