Podpora využívání ICT v pedagogické praxi na úrovni přírodovědného vzdělávání

středa 7. července 2010 ·

Projekt FICTUP (Podpora využívání ICT v pedagogické praxi) financovaný v rámci Programu celoživotního učení Evropské unie je zaměřen na tvorbu inovačních školících materiálů určených pro pedagogické aktivity využívající ICT v těsné spolupráci s tutorem a testování vlivu těchto materiálů a tutorského systému na začínající učitele při využívání ICT ve třídách.

Inovační školící materiály, které jsou výsledkem kolaborativní práce mezi zkušenými a začínajícími učiteli s cílem zajistit jejich přístupnost a srozumitelnost, jsou zaměřeny na specifické pedagogické aktivity využívající ICT. Každý případ zahrnuje detailní popis dané aktivity (soubor v Pdf) a tři krátká didaktická videa (každé o délce dvě až šest minut) popisující transversální dovednosti ICT využité během dané aktivity. V průběhu prvního roku realizace projektu bylo implementováno celkem devět případů, přičemž některé z nich se orientovaly výlučně na využití ICT při výuce přírodních věd. V tomto článku prezentujeme celou řadu ukázkových aplikací jako např. „Zařízení – měření – vyhodnocení: využití ICT ve fyzice (Maďarsko)“, „Zkoumání růstových faktorů: aplikování badatelsky orientované výuky na biologii (Finsko)“ a konečně „Využití softwaru GeoGebra ve středoškolské výuce matematiky (Francie)”.

Stále intenzívnější využívání ICT vedlo k zavedení nových pedagogických metod včetně vzdělávání založeného na práci se zdroji, jehož prostřednictvím různé vzdělávací potřeby nacházejí podporu v široké škále prostředků ICT. Zvláště přírodovědné předměty jsou velmi vhodné k uplatňování předností, které nabízí RBL a související prostředky ICT. Zavádění kolaborativního a technologiemi podporovaného bádání umožňuje učitelům pojímat vzdělávací soustavu jako integrovaný celek, který žákům nabízí relevantní technologické nástroje, povzbuzuje je k efektivní týmové práci a prosazuje gnozeologicky vysoce kvalitní, jakož i kreativní způsoby práce se znalostmi.

Autoři
Minna Lakkala, Project researcher , Centre for Research on Networked Learning and Knowledge Building, University of Helsinki
Ivan Traina , University of Bologna – Direction and Development of Web Activities (DSAW)
Maria Lucia Giovannini, Professor, Department of Educational Science of the University of Bologna
Márta Hunya, Senior researcher, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Sibylle Moebius, Project manager, Amitié srl
Cyrille Raymond, Institut National Polytechnique de Lorraine (INPL),
Brigitte Simonnot, Teacher and researcher, Université Paul Verlaine - Metz    

Převzato z www.elearningeuropa.info.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.