O rasismu, diskriminaci nebo diktaturách se žáci dozvědí z dokumentárních filmů

středa 7. července 2010 ·

Na každé druhé české škole využívají vzdělávací filmové sady programu Jeden svět na školách. Od září začnou kantoři používat ve vyučování novou filmovou vzdělávací sadu Lidská práva I., kterou v těchto dnech vydává program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. Žáci se prostřednictvím devíti filmů a doprovodných aktivit seznámí například s tématy migrace, nemoci a handicapu, sociálního vyloučení nebo chudoby.

„Dokumentární snímky jsme vybírali z nabídky 350 filmů. Při selekci byl kladen důraz na vhodná témata, ale zejména na atraktivitu zpracování pro naší cílovou skupinu diváků. Důležitá je i optimální délka filmů pro využitelnost ve vyučování. Snímek nesmí být delší jak 25 minut, aby učitelé po promítání mohli dále s tématem pracovat,“ popsala proces vzniku výukového materiálu koordinátorka projektu Markéta Břešťanová.
Filmová sada je určena pro pedagogy, kteří učí hlavně základy společenských věd, ale také český jazyk, literaturu, dějepis i zeměpis. „Práce s filmy velmi usnadňuje přípravu a šetří čas, zejména s hledáním vhodných materiálů a při přípravě aktivit pro žáky,“ řekla Zdeňka Juklová, učitelka z obchodní akademie v Tanvaldu, která pravidelně vzdělávací sady ve vyučování využívá. „Oceňuji také texty odborníků. Audiovizuální sady vnímám jako výborného pomocníka pro výuková témata, zejména v oblasti hodnotového rozvoje žáka,“ upřesnila Juklová.
Učitelům se v praxi potvrzuje, že žáci si problematiku lépe zapamatují, pokud v hodině použijí dokumentární film doplněný interaktivními aktivitami. „U studentů, se kterými jsem se sadami pracovala, pozoruji zvýšený zájem o dění okolo nás, více tolerance v oblasti sociální i multikulturní,“ chválí své žáky Zdeňka Juklová.
Kromě devíti filmů obsahuje sada i metodickou příručku, ve které jsou filmy doprovázeny konkrétními podklady pro výuku a dalšími informace k tématu.

„Příručka pro učitele je zpracována jako nabídka různých aktivit, které žákům umožní hlubší pochopení problematiky. Přidali jsme i doporučení od pedagoga, který ve svém předmětu aktivitu již vyzkoušel a sepsal konkrétní postřehy z hodiny,“ vysvětlila Markéta Břešťanová.
Vzdělávací program Jeden svět na školách vydal svou první audiovizuální sadu zaměřenou na téma lidských práv již v roce 2003. „Jejím cílem bylo seznámit žáky středních škol s touto problematikou a podnítit zájem o dodržování a ochranu lidských práv nejen u nás, ale po celém světě,“ řekl ředitel programu Karel Strachota. Nově vycházející sada Lidská práva I. na ni tematicky navazuje a učitelé si ji mohli objednat na webových stánkách www.jedensvetnaskolach.cz.
Více informací a objednávky sady "Lidská práva I" zde
Dokumenty ke stažení

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.