ČTK: Státní maturity ještě nejsou jisté, jejich generálka ale bude

pátek 2. července 2010 ·

Start nových státních maturit v příštím roce ještě není jistý, ode čtvrtka už se ale začínají tisknout testy na maturitní generálku. K ní se přihlásilo téměř 100.000 studentů. Státní zkoušky přitom ještě mohou být o rok odloženy, koaliční partneři se dohodli, že definitivní rozhodnutí padne do začátku školního roku. Generální zkouška je naplánovaná na říjen a školských expertů TOP 09 a Věcí veřejných uskuteční bez ohledu na to, zda budou na jaře nové maturity spuštěny.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. července 2010 v 10:56  

Proč nepřidat ještě další generálku v prosinci nebo v lednu? Peněz je na to zřejmě dost a školy se na generálku jenom třesou / alespoň to vydedukovala odcházející paní ministryně školství z toho, že se do generálky přihlásily téměř všechny SŠ/.

Anonymní řekl(a)...
2. července 2010 v 11:08  

Generální zkouška je naplánovaná na říjen a školských expertů TOP 09 a Věcí veřejných uskuteční bez ohledu na to, zda budou na jaře nové maturity spuštěny.

Tady vám medle něco vypadlo.

Zaujala mne ovšem poznámka o školských expertech TOP09 a Věcí veřejných. Proboha! Tam opravdu nějací opravdu jsou?

Luděk Blaha řekl(a)...
2. července 2010 v 13:16  

poznámka o školských expertech

Žádná seriózni politická strana by si ani náznakem nedovolila jít do voleb bez kovaných odborníků na školskou problematiku.
Ti se nám pak hromadí na ministerstvu vzdělanosti a ve výzkumných ústavech napříč politickým spektrem jak Cimrmanovi horníci ve slojích.
Školská reforma úspěšně probíhá a vzdělanost zkompetentňovaného žactva neméně úspěšně klesá.
Dokud svět nedoženeme v počtu fejsbůůkových profilů, odeslaných krátkých textových zpráv a maturantů na jednoho obyvatele, nemáme se čemu divit.

Anonymní řekl(a)...
6. července 2010 v 11:37  

Maturity tedy jisté nejsou, ale hloupé poštěkávání ve stylu pracujících, kteří odsoudili pamflet Několik vět, aniž by ho četli, to jisté je.

Luděk Blaha řekl(a)...
6. července 2010 v 13:45  

hloupé poštěkávání

Na státních maturitách je ovšem hloupé především jejich opakované odkládání.

Za svoje osobní selhání pak považuji fakt, že nevím, jak zkompetentnit svoje žáky v duchu katalogu požadavků společné části maturitní zkoušky z informatiky.
Horší ale je, že ani nevím na koho se obrátit s prosbou o radu.
A ze všeho nejhorší je, že mi to začíná být jedno.

Anonymní řekl(a)...
6. července 2010 v 23:35  

A ze všeho nejhorší je, že mi to začíná být jedno... vám už taky? Jsem rád, že v tom nejsem sám. Marně jsem si dosud lámal hlavu s tím, jak zkompetentním své žactvo ve smyslu... jak ono to tam je... "žák dovede vysvětlit principy wiki". Hlavně jim vysvětlit, proč je tento princip důležitý. Jaký to ta wiki má vlastně princip? Že když zmáčknu delete, tak je po ní? Fakt důležitý princip. A takových perel je tam nepřeberné množství... "vytvářet dokumenty pomocí on-line nástrojů" ..jakých a proč zrovna on-line a proč zrovna těch, které si zvolím já? Nejvíce mě ale pobavily ty ukázkové testy na konci. To jsem opravdu nepobíral.

Luděk Blaha řekl(a)...
7. července 2010 v 11:39  

6.1 Žák dovede:
... číst ... PDF soubory

4.4 Žák dovede:
... aplikovat ... pravidelné přestávky


Ale já měl na mysli spíš porovnání volitelných zkoušek z matematiky, společenských věd a informatiky z hlediska jejich hodinových dotací.
Informatiku jsme v rámci švp koncipovali na řekněme uživatelské úrovni tak, aby ji průměrný žák zvládl bez problémů. Což už dnes neplatí. Pokud žák zvládá, tak s problémy.
Pravda ovšem je, že vím o gymnaziálních švp, které jsou v oblasti ICT tak obsažné, že by se i můj rakousko uherský frontálně nalévací způsob výuky při dvou hodinách týdně poněkud zahltil. Což ovšem ve mně vzbuzuje podezření, že víno v ukázkových hodinách pro prezentaci káží a vodu pak zlehka pro jednušky na vysvědčení usrkávají.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.