Ze studentů se stanou novodobí objevitelé

čtvrtek 6. května 2010 ·

Přes 300 studentů a učitelů z celé republiky se sjede ve dnech 6. – 9. května ve Svitavách na akci GLOBE Games. GLOBE Games je setkání škol zapojených v programu GLOBE. Studenti celý rok zkoumají přírodu v okolí své školy a používají k tomu zajímavé výzkumné postupy. Jen když pochopí a prozkoumají přírodní zákonitosti, mohou přírodní prostředí také chránit. Mottem letošních GLOBE Games jsou objevy a to, že poznávání přírody přináší nové a pozoruhodné poznatky i v dnešní době.


GLOBE Games slavnostně zahájíme ve čtvrtek 6. května a studenti budou stát před mapou se spoustou bílých míst, která postupně prozkoumají a zaplní. „Hlavní objevitelská činnost vypukne v pátek při terénní hře, při které prozkoumají přírodní podmínky v okolí rybníka Rosnička“, sděluje koordinátorka programu GLOBE Dana Votápková. Sobota, začne studentskou konferencí, kde žáci odprezentují svoji celoroční práci. A v sobotu odpoledne začne festival GLOBE ve Svitavském parku. Festival slibuje spoustu zábavy pro účastníky GLOBE Games i pro veřejnost. Studenti na něm atraktivně představí návštěvníkům své výzkumy a měření a zájemci si budou moci aktivity vyzkoušet, vše doplní kulturní program a outdoorové aktivity.

Druhý květnový víkend bude tedy město Svitavy žít aktivitami GLOBE. A co to vlastně program GLOBE je? Jedná se o mezinárodní ekologický program, jehož koordinátorem pro Českou republiku je Sdružení TEREZA. V programu GLOBE studenti zkoumají životní prostředí ve svém okolí – pozorují vývoj počasí, zkoumají druhy lesních porostů, půdní vlastnosti či kvalitu vody v tocích. V současnosti pracuje v programu 3 500 studentů ze 127 českých škol.

Program GLOBE slaví letos 15 let existence v České republice. Hned v roce 1995 vstoupilo do programu prvních 25 škol a osm z nich pracuje v programu stále. Jak vše začalo třeba v základní škole v Jičíně? 1. října 1995 stojí u čerstvě vybudované meteorologické stanice na pozemku 4.ZŠ v Jičíně skupinka žáků se svým učitelem. Novotou zářící budka, dar jednoho tatínka, ještě nemá všechno standardní vybavení a zbývá upravit okolí budky. Do poznámkových bloků si studenti zapisují historicky první údaj z dlouhé řady následných měření a pozorování v rámci programu GLOBE – 6,9°C, 8mm srážek, vítr 12m/s. Pro pana učitele Františka Kynčla a jeho žáky začíná období nepřetržitého měření. „U nás ve škole měříme každý den v týdnu včetně sobot a nedělí a i o prázdninách již 15 let,“ sděluje pan učitel František Kynčl.

GLOBE Games pořádá Sdružení TEREZA ve spolupráci se Základní školou Svitavy, Sokolovská 1, městem Svitavy a pod záštitou Pardubického kraje. Generálním partnerem programu GLOBE je společnost KPMG Česká republika, s.r.o. a hlavním partnerem GLOBE Games je společnost UNILEVER ČR, spol.s r.o.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.