Karel Klatovský: Windows Live Hotmail v novém

čtvrtek 20. května 2010 ·

Společnost Microsoft v této době dokončuje práce na uvedení nových verzí aplikací a služeb v rámci rodiny produktů Windows Live s označením Wave 4. První betaverze by se měly objevit v červnu tohoto roku a jednou z nejvýraznějších změn projde služba nejvyužívanější – emailové řešení Hotmail.

Během posledních pěti let se způsob využívání emailové komunikace změnil podstatným způsobem. Uživatelé dostávají více emailů než kdykoliv dříve, dostáváte emaily, které potřebují k vyřízení opustit složku Doručená pošta a také přílohy v emailech jsou stále větší a častější. Novým trendem je také běžné používání a penetrace chytrých telefonů, které uživatelé využívají nejen pro emailovou komunikaci, ale také pro správu kontaktů a kalendáře, nejlépe s obousměrnou automatickou synchronizací mezi telefonem, počítačem a webovým prostředím. Všechny tyto nové trendy a způsoby využívání emailových služeb nyní Microsoft zapracoval do emailu nové generace.

V rámci návrhu a realizace inovovaného řešení Microsoft získal mnoho zajímavých informací o tom, jak dnešní uživatelé využívají své emailové schránky.

Uživatelé dostávají a posílají o mnoho více zpráv než kdykoliv předtím, mění se ale typ emailových zpráv.

V minulosti uživatelé dostávali do svých emailových schránek nejčastěji emaily od osob, které znají a často je měli i ve svých kontaktech, ale nyní je situace jiná. Emaily od osob, které příjemce zná, tvoří pouze zhruba čtvrtinu dnešních doručených zpráv, zbytek emailů jsou emaily např. ze sociálních sítí (cca pětina), obchodní aktivity (zpravodaje, potvrzení o zaplacení, faktury, informace o odeslání zboží) a další typy mailů včetně spamu.

Současný obsah zpráv se zcela liší od toho v minulosti

I když spousta dnešních emailů jsou stále formou obyčejného textu, většina z nich obsahuje fotky, dokumenty, odkazy a další typy příloh. Například pouze v rámci samotného Hotmailu lidé každý měsíc pošlou a obdrží více než 1,5 miliardy fotek a 350 milionů dokumentů. To znamená, že uživatelé musí vynakládat mnohem větší snahu a čas na to, aby svůj Inbox (složku Doručená pošta) udrželi v přijatelném a přehledném stavu, aby mohli stále bez problémů provádět aktivity jako přijímat pozvánky ze sociálních sítí, prohlížet videa a fotoalba, sledovat objednané zásilky, provádět nákupy na Internetu a další.

Mobilní přístup pro každého

Se stále větší dostupností chytrých mobilních telefonů a mobilního pokrytí signálem pro přístup k Internetu čím dál více uživatelů využívá svoje telefony nejen pro vyřizování emailové komunikace, ale i pro správu a využívání kalendáře, kontaktů nebo úkolů.

Přichází nový Hotmail

Všechny výše uvedené změny a trendy přispěly k inovacím, které nový Hotmail přinese, proto se Microsoft zaměřil na vytvoření takové služby, která vám pomůže zvládat běžné aktivity, jako jsou:


  • Návrat k aktivnímu využívání Inboxu – nový Hotmail vám umožní se rychle a efektivně dostat k důležitým zprávám a naopak se zbavit emailů, které nechcete.
  • Nové aktivity v rámci Inboxu – budete moci dělat více běžných aktivit, aniž byste museli opustit stránku prohlížeče s otevřenou poštou.
  • Sdílení pomocí emailu – již nebude nutné se omezovat kvůli velikosti příloh v emailových zprávách a nezávisí, zda chcete poslat jednu přílohu nebo stovky příloh a objemných dokumentů. Díky nových technologiím bude možné běžně prohlížet, editovat a sdílet dokumenty vytvořené v Microsoft Office s ostatními uživateli, aniž by museli mít na svých počítačích Microsoft Office nainstalován.
  • Připojit se z mobilního telefonu – díky mobilním technologiím bude naprostou běžnou součástí vašeho mobilního života vyřizování emailů na telefonu a jejich synchronizace společně s kontakty a kalendářem.

Aby vám bylo zřejmé, jakým způsobem budou tyto novinky v Hotmailu implementovány, rozebereme si je podrobně v následujících odstavcích.

Návrat do Inboxu

S novým Hotmailem Microsoft také představuje praktické novinky, které pomohou uživatelům přeplněného Inboxu získat nad ním zpět takovou kontrolu, která je pro běžné a efektivní využívání zapotřebí. Navíc ve službě Hotmail můžete spravovat nejenom doručenou poštu v rámci Hotmailu samotného, ale také z ostatních emailových služeb jako jsou AOL, Yahoo, Gmail a další.

Ve chvíli, kdy se do nového Hotmailu přihlásíte, uvidíte okno s přehledem nejdůležitějších zpráv a informací od posledního přihlášení: nové emaily od přátel, aktualizace a novinky v rámci sociálních sítí, upozornění na odeslanou zásilku nebo připomínku narozenin vašich přátel v rámci nejpopulárnějších služeb typu Facebook, Flickr, LinkedIn, Twitter a dalších více než 70 webů. Nová domovská stránka vám navíc rovnou umožní rychle přidávat komentáře a příspěvky do těchto služeb a aktualizovat váš statut na Facebooku. Samozřejmostí je možnost okamžitého přístupu do doručených zpráv pomocí odkazu na této domovské stránce.



Po přesunu do Inboxu je možné si například zobrazit pouze zprávy od osob, které máte ve svých kontaktech, nebo veškeré aktualizace a novinky z vašich sociálních sítí služeb typu Facebook, Twitter a další. Pomocí jednoho kliknutí je možné zobrazit emaily, které obsahují odkazy, fotky, dokumenty a další.



Čistý a přehledný Inbox

Po tom, co si prohlédnete a přečtete emaily, které jste si přečíst chtěli, nastává čas se zbavit těch, které ve vašem Inboxu nemají co dělat. Microsoft ví, jak se zbavit spamu ve vaší doručené poště, ale pořád ještě zde zůstává další pošta, o kterou nemáte zájem. Microsoft ji označuje pojmem „graymail“ (šedivá pošta). Nejedná se tedy přímo o spamy, ale můžou to být například zpravodaje, ke kterým jste se kdysi dávno přihlásili, a o jejich doručování už nemáte zájem. Nový Hotmail vám dává možnosti a nástroje, jak se takových emailů zbavit jednou pro vždy, a to pomocí několika kliků na myši. Již není zapotřebí vytvářet složitá pravidla, prostě a jednoduše přesunete tyto maily do speciálních složek nebo je rovnou smažete, čímž váš Inbox zůstane ve stavu, v jakém má být. I tak ale samozřejmě pořád existuje možnost nastavit Hotmail tak, aby veškeré tyto aktivity prováděl automaticky a opět je možné tato pravidla aplikovat i na ostatní schránky v rámci služeb Yahoo! Mail nebo Gmail.



Využijte Inbox na maximum

Váš Inbox je nyní ve stavu, v jakém má být, a nastává ten pravý čas pro jeho efektivní využívání. Začněme například u novinky nazvané Hotmail Active View – automatický náhled, který oživí vaše emaily. V současné době je tato novinka zaměřena na získání více možností zpracování doručených zpráv, jež obsahují fotky, dokumenty a odkazy.

Zejména emaily s fotkami jsou nyní velice populární a Hotmail Active View vám umožní například zobrazit automaticky všechny přiložené fotky v rámci vašeho Inboxu nebo si je zobrazit jako automatickou prezentaci (slide-show). Již žádné zbytečné a omezující otevírání v nových oknech nebo stahování do vašeho počítače, ale skutečně rychlé a efektivní využití nového Hotmailu. Třešničkou na dortu je ta vlastnost, že se výše uvedené novinky netýkají pouze fotek přiložených v emailu, ale i fotek, které jsou sdíleny pomocí odkazů ve službách typu Flickr a další.


Také pro samotné sdílení fotek nový Hotmail přináší mnoho inovací a boření starých limitů. Díky dokonalejším fotoaparátům jsou dnešní fotky stále větší a větší a jejich poslání můžete během několika chvil zaplnit Inbox vašich přátel. V novém Hotmailu Microsoft zkombinoval jednoduchost s potenciálem služby SkyDrive, takže je nyní možné poslat až 200 fotek, každou o velikost do 50MB, a to prosím vše v jedné zprávě. Odeslané fotky jsou bez jakéhokoliv vašeho zásahu transformovány do online alba a příjemce zprávy dostane email s odkazem na webovou galerii s odeslanými fotografiemi nezávisle na tom, jakou emailovou službu využívá. Fotky v tomto fotoalbu se chovají stejně jako fotky nahrané ručně na SkyDrive, uživatel má tedy možnost si fotky zobrazit jako prezentaci, vybrané fotky nebo celou kolekci si stáhnout, přidávat k fotkám komentáře i nahrávat svoje vlastní fotky. Pokud daný uživatel má na svém počítači s operačním systémem Windows naistalovanou zdarma dostupnou aplikaci Windows Live Photo Gallery, je možné tyto fotky stáhnout rovnou do této aplikace a provádět s nimi další, pokročilé grafické úpravy.

Dokumenty

Dokumenty se v novém Hotmailu chovají podobně jako fotky. Po obdržení emailu s dokumentem v příloze je možné se díky technologii Office Web Apps ihned v Hotmailu na dokument podívat. Taktéž jako pro fotky jsou nastaveny nové limity v rámci jedné zprávy – 200 příloh, každá maximálně o velikosti 50MB, což znamená, že již nikdy nebude problém poslat např. prezentace v PowerPointu, i když obsahují video nebo dokumenty ve Wordu a součástí jsou desítky fotografií a obrázků.

S novým Hotmailem můžete přiložit ke zprávě jakýkoliv Office dokument a uložit jej na zabezpečené online úložiště SkyDrive, což znamená, že vy i příjemci zprávy k němu máte přístup, ať jste kdekoliv, nezávisle na tom, zda používáte počítač se systémem Windows, či nikoliv, ať máte nainstalován Microsoft Office, nebo ne, nebo jste uživateli jiných služeb než je Hotmail, které mají větší restrikce na velikost zpráv, než je neuvěřitelných 10GB na jednu zprávu.

Díky sadě Microsoft Office je také možné s těmito dokumenty pracovat a jakékoliv změny si nechat ukládat přímo zpět na SkyDrive, který obsahuje podporu verzování, tj. není problémem se kdykoliv vrátit k předchozím verzím dokumentu.


Mobilní přístup se vším všudy

Vraťme se opět do našeho „čistého“ a přehledného Inboxu a začněme jej využívat odkudkoliv. Hotmail podporuje technologii push, a to jak na webu, PC, tak nově i na mobilních telefonech. Již není nutné např. každých 15 minut kontrolovat doručenou poštu, jakmile vám přijde nový email, na svém telefonu se o tom dozvíte během několika sekund. Prosté a dokonalé. Díky využití technologie Exchange ActiveSync, která je v současné době dostupná na více jak 300 milionech telefonů, je možné nejenom spravovat, psát a číst emaily a synchronizovat je, ale také zpracovávat a synchronizovat kontakty, kalendář a úkoly.

V Microsoftu samozřejmě vědí, že ne všechny telefony se řadí do kategorie smartphonů. A tak i z těchto „obyčejných“ telefonů je možné pomocí mobilních prohlížečů přistupovat přes optimalizované stránky pro mobilní využití k vaší poště. Mobilní Inbox nově podporuje např. filtry, HTML zprávy, čtení zpráv off-line, zobrazení ve stylu konverzace a další. V rámci mobilního přístupu je možné taky spravovat pozvánky k událostem, nastavovat upozornění, pracovat s více kalendáři nebo sdílet váš kalendář s rodinou a přáteli. To vše z vašeho mobilního telefonu.

A to není všechno

Všechny výše uvedené informace jsou pouze částí novinek, které nový Hotmail přinese. V příštím článku na toto téma se dozvíte například o vylepšeném zabezpečení vašeho Hotmail účtu, o šifrování pomocí SSL, správě více účtů, podsložkách, správě kontaktů a neustále rostoucím úložišti dat.

Jak a kdy?

Poslední nevyřešenou otázkou je, kdy budete moci jako uživatelé služby Hotmail tyto novinky využívat. Microsoft začne během několika týdnů transformovat stávající schránky na ty nové se všemi výhodami z nich plynoucími. Pro ty nedočkavé z vás doporučuji navštívit stránku www.hotmailpreview.com, kde se o novém Hotmailu můžete dozvědět další informace nebo se podívejte na následující video.



Převzato z www.modernivyuka.cz.

1 komentářů:

Vašek řekl(a)...
20. května 2010 v 19:37  

Propojení s Office 2010 je asi jasné... Jen mě tak napadá, zda to bude umět něco podobné, co má Google Dokumenty - tedy jeden soubor on-line, u kterého bych mohl určit, kdo se smí dívat, kdo upravovat atd... V tom případě by to možná mělo smysl...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.