Karel Klatovský: Využijte službu SkyDrive na maximum

středa 5. května 2010 ·

Služba SkyDrive je jednou z řady inovativních Windows Live služeb, která vám umožňuje mít své vlastní zabezpečené datové úložiště na internetu. Velkým benefitem je také nabízený prostor o velikosti 25 GB. Pro využívání této služby stačí mít zřízeno Windows Live ID a okamžitě můžete na adrese skydrive.live.com službu začít využívat. Ve svém úložišti můžete vytvářet složky, nastavovat jim různé úrovně zabezpečení a oprávnění pro své přátele a spolupracovníky nebo si jednoduchým způsobem vytvořit vlastní webovou fotogalerii.


Pomocí internetového prohlížeče tak máte přístup ke svým datům z jakéhokoliv počítače připojeného k Internetu, zároveň lze SkyDrive využít jako bezpečné úložiště pro zálohování důležitých dat.
Využití služby SkyDrive je tedy velice pestré a rozmanité, ale ten pravý nádech skutečného cloud computingu dostává teprve ve spojení s Windows 7 a Microsoft Office 2010. V této kombinaci není problém ukládat svoje dokumenty na online úložiště přímo z aplikací Word, Excel, PowerPoint a OneNote a stejně tak i dokumenty otevírat.

Ve Windows 7 je poté možné díky novým vlastnostem si namapovat 25GB úložiště jako pevný disk. Ne, že by to nebylo možné již dříve, díky aplikacím jako je SkyDrive Explorer nebo Gladinet bylo možné toto i dříve, ale v tomto článku si ukážeme, jak toho docílit bez nutnosti instalace aplikací třetích stran, které tak naprosto zbytečně běží na vašem počítači. Jak tedy namapovat SkyDrive jako další disk?

Nejprve je nutné zjistit přesnou adresu složky ve službě SkyDrive, kterou chcete jako další diskovou jednotku namapovat, což lze zjistit právě například v aplikacích sady Microsoft Office 2010 (stačí i zkušební verze). Z důvodu prozatímní neexistence oficiální české jazykové verze sady Office 2010 budou veškeré postupy ukazovány na anglických Office 2010 a z důvodu jednotnosti tomu tak bude i u Windows 7.
1.     Spustťe si jednu z výše jmenovaných aplikací sady Microsoft Office 2010, například Word 2010
2.     Klepněte na tlačítko File a v nabídce vyberte položku Save & Send a v zobrazené nabídce klepněte na Save to Web
3.     Klepněte na tlačítko Sign-In a přihlaste se se svými Windows Live ID údaji. Během několika chvil uvidíte svoje SkyDrive prostředí včetně složek, do kterých máte možnost ukládat data z vybraných aplikací Office.
4.     Po klepnutí na vybranou složku se objeví standardní dialogové okno pro uložení souboru, v tomto případě ale váš soubor ukládáte na webové úložiště.

Co je však možná ještě důležitější je fakt, že se pomocí výše uvedených kroků dá zjistit přesná adresa složky ve službě SkyDrive a to ve formátu, který lze použít pro namapování diskové jednotky. V dialogovém okně pro uložení souboru na SkyDrive si všimněte horního adresního řádku, kde je zobrazena speciální adresa, reprezentující složku na SkyDrive. Jednoduchým způsobem pomocí pravého tlačítka myši a příkazu Copy address as text si zkopírujete celou cestu ke složce do schránky systému Windows a můžete ji použít pro namapování disku.

1.     Klepněte pravým tlačítkem na položku Computer v nabídce Start a klepněte na Map network drive…
2.     Vyberte písmeno disku a do položky Folder zadejte adresu SkyDrive složky zkopírované z Wordu 2010. Zobrazí se okno pro zadání přihlašovacích údajů je službě SkyDrive, zadejte tedy vaše Windows LiveID a heslo

Po chvíli se otevře nové okno s namapovaným diskem, který můžete používat jako jakýkoliv jiný pevný disk ve vašem počítači s tím podstatným rozdílem, že veškerá data jsou ukládána online.


Poslední tip se týká propojení vašeho uživatelského účtu s účtem Windows Live ID. Nelíbilo by se vám mít tyto dva účty propojené a pokaždé, když se přihlásitě se svým uživatelským účtem ve Windows 7 se zároveň přihlásíte s vaším LiveID účtem? Výhodou je okamžitý přístup ke všem Windows Live službám bez nutnosti dalšího přihlašování. Jak tedy na to?

1.     Ve Windows 7Control Panel (Ovladací panely) klepněte na položku User Accounts (Uživatelské účty).
2.     V levé části okna vyberte možnost Link online IDs a klepněte na Add an online ID provider
3.     Zobrazí se internetový prohlížeč se stránkou pro Online poskytovatelé ID pro Windows 7, vyberte si 32-bitovou nebo 64-bitovou verzi dle vaší instalace operačního systému a stáhněte a nainstalujte si nástroj Windows Live ID Sign-in Assistant 6.5 (Pomocník pro přihlášení ke službám Windows Live 6.5).

Po jeho instalaci se v ovládacím panelu User Accounts se zobrazí nová položka WindowsLiveID, klepněte na Link Online ID a zadejte vaše přihlašovací údaje ke službě Windows Live. Po chvíli jsou váš účet do systému Windows 7 a Windows Live propojeny a není nutné se v aplikacích, které mají integrovány služby Windows LiveID přihlašovat.


Převzato s laskavým svolením autora z www.modernivyuka.cz.

2 komentářů:

Vašek řekl(a)...
5. května 2010 v 8:28  

Je škoda, že ještě stále není spuštěná on-line verze Office. V rámci SkyDrive je možné sice po přihlášení dokument přímo zobrazit, ale editovat ne. A ten, kdo se na Live nepřihlásí, si musí pořád dokument stahovat lokálně... :-(

Karel Klatovsky řekl(a)...
9. května 2010 v 22:19  

Dobry den,
na SkyDrive v anglicke verzi toto mozne jiz je, zatim jen pro Excel a PowerPoint, Word a OneNote jsou zatim jeste ve vyvoji. Nicmene doporucuji pockat na cervnove uvedeni Windows Live Wave 4, to se budou dit veci :)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.