Bořivoj Brdička: Daty řízené školství – naše budoucnost či nedostižný sen?

pondělí 17. května 2010 ·

Řízení vzdělávacího procesu je proces mimořádně složitý. Mnoho manažerů s ekonomickým chápáním světa ho přesto vnímá jako obdobu řízení výrobního procesu. Je to velmi lákavé! Představte si třeba výrobu auta. Na začátku je objednávka. Ta poměrně přesně definuje vlastnosti finálního výrobku. Na jejich základě se dá snadno určit, jaké komponenty bude výrobek obsahovat, na které výrobní lince má být sestaven i jak dlouho to bude trvat. Dnešní technologie jsou již natolik vyspělé, že umožňují celý proces průběžně kontrolovat a v případě jakýchkoli odchylek proti plánu okamžitě zasáhnout.

5 komentářů:

BoBr řekl(a)...
17. května 2010 v 1:07  

Necelou hodinu poté, co jsem článek dopsal, přišla pozvánka na Kulatý stůl SKAV tento čtvrtek v 10 hod. na ZŠ Vodičkova. Téma mě fakt překvapilo - Školství řízené daty: Co potřebujeme znát a neznáme – a jak se to dozvíme?
Má odpověď je tato: Potřebujeme umět testovat ty výukové cíle, které jsme si stanovili. A dozvíme se to nejsnáze, budeme-li pracovat na zavedení plošného systému dlouhodobého ověřování výukových výsledků.
Vzhledem k tomu, že něco takového je jak ze strany státu, tak ze strany učitelů zatím nerealizovatelné (SCIO je výjimkou), bude asi nejlepší nedělat nic a čekat, zda kvalitu škol a výsledků žáků nakonec nezlepší samotná konkurence. Ve hře je i varianta zrušit školy a zavést vzdělávání online. Jen nevím, jak zařídit hlídání dětí, když jsou rodiče v práci. Třeba někoho něco napadne?

Anonymní řekl(a)...
17. května 2010 v 9:14  

Co se týče vymýšlení těch nejpitomějších plošných systémů dlouhodobého ověřování výukových výsledků, nemáme o nápady nouzi.

Ani vzdělávání online nepředstavuje žádný technický problém. Pouze ohledně toho hlídání dětí je každá rada drahá. Snad by pomohly náramky http://bit.ly/caqrFG

Anonymní řekl(a)...
17. května 2010 v 11:20  

Nedovedu si představit jak lze v reálu vyloučit (či nějakým způsobem započítat) všechny vnější vlivy z plošného systému dlouhodobého ověřování výukových výsledků, které by mohli zkreslovat získaná data jako například již zmíněné sociální poměry, aktuální rozpoložení žáků, zájmy a přístup k daným tématům žáků nebo třeba i genderový vliv na získání znalostí a kompetencí

Neříkám, že nic takového nevznikne, ale je to dle mého názoru spíš utopie, že by něco takového mohlo fungovat korektně a objektivně.

Anonymní řekl(a)...
17. května 2010 v 12:55  

V současné době musíme bohužel výrobu vzhledem k akutnímu nedostatku surovin razantně omezit. Důsledkem bude pokles pedagogických zaměstnanců škol.

Anonymní řekl(a)...
17. května 2010 v 18:43  

TOP 09 - viz. MF DNES - zrušení tarifů a vytvoření kont pro začínající učitele. V současné situaci Řecko - české - EU to spíše vidím v oblasti obrovského šetření a propouštění. Mám obavy, že i šablony se po volbách přetvoří a část evropských peněz se použije na dvouroční stáž "asistentů pedagoga" ve "sjednocené ZŠ". Tedy - "prožere se" v zájmu odstranění diskriminace. Nějaké plošné srovnávací testy ? Iluze !!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.