Vzdělávací projekt „Studentské volby“

pátek 9. dubna 2010 ·

Oficiální vyjádřeni společnosti Člověk v tísni ke včerejšímu vyjádření MŠMT a asociaci krajů.


Studentské volby jsou součástí dlouhodobého vzdělávacího programu společnosti Člověk v tísni o.p.s. Jeden svět na školách, konkrétně projektu „Kdo jiný?“, který je zaměřen na podporu aktivního občanství mladých lidí. Samotný projekt „Kdo jiný?“ probíhá několik let a pořádání studentských voleb, za obdobných pravidel jako v řadě zemí Evropy i Severní Ameriky, bylo pro tento rok začleněno poprvé. Cílem je nicméně, založit tradici voleb „na nečisto“ ve středním školství, během nichž se mladí lidé dozvídají o systému voleb a zastupitelské demokracie. Formou praktické aktivity, jsou motivováni zamýšlet se nad aktem volby a posiluje se tak jejich zájem o volby skutečné.

V souvislosti s pořádáním studentských voleb se objevují názory, že konání takových voleb „na nečisto“ porušuje ustanovení školského zákona. Jsme přesvědčeni, že projektové aktivity školský zákon neporušují, ale naopak naplňují požadavky závazných vzdělávacích dokumentů týkající se výchovy demokratického občana, seznamování s principy demokracie, práv a povinností občana v demokratické společnosti a dalších. Při realizaci studentských voleb ve školách nebude vyvíjet činnost žádná politická strana či hnutí, ani nebudou propagovány konkrétní strany či hnutí. Nebude docházet k žádné jiné činnosti zaměřené na studenty s cílem vyvolat, zesílit či omezit u nich zájem o jakoukoliv z politických stran.

Vlastní zapojení do studentských voleb je však otázkou každé školy a je samozřejmě zcela dobrovolné jak pro školu tak pro žáky dané školy. Člověk v tísni pouze nabízí možnost se do studentských voleb zapojit a metodiku pro jejich pořádání.

10 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
9. dubna 2010 v 10:47  

Heleďte se, Vy člověci v tísni. Mohli byste vědět, že když se u nás láme chleba, jdou občanské kompetence i s rvp a celým duchem školské reformy stranou.
Hejtmani, ministři a vůbec tydleti moc dobře vědí, čeho jsou ty naše dětičky schopné. Když na to přijde.
Každá totalita se nakonec jednoho krásného dne podělá.

Anonymní řekl(a)...
9. dubna 2010 v 11:01  

A vo tom je!

Anonymní řekl(a)...
9. dubna 2010 v 21:19  

Naše dětičky jsou bohužel schopné všeho !

Anonymní řekl(a)...
9. dubna 2010 v 21:23  

pravdou taky je, že se s výsledky voleb nanečisto dá dobře manipulovat. Volby jsou všeobecné, rovné, přímé a tajné ! To slovo tajné je velmi důležité. Nechal bych volby na občanovi a nemanipuloval s mladými lidmi!

Luděk Blaha řekl(a)...
11. dubna 2010 v 12:08  

se s výsledky voleb nanečisto dá dobře manipulovat

Asi jako s předvolebními průzkumy veřejného mínění nebo s předvolebními prohlášeními, že lidi si to tak přejí.

Volby jsou ... tajné!

Ne však jejich výsledky. Teprve ty by se mohly stát nástrojem manipulace. Teď jde o to koho kým.

ignorant řekl(a)...
11. dubna 2010 v 21:42  

Asi tím, kdo s tím přišel. Stačí se podívat na vazby ! Ona demokracie není pro všechny, demokracie je jen pro úzkou skupinu - říká se jim horních deset tisíc.

Anonymní řekl(a)...
11. dubna 2010 v 21:51  

Pokud by byly výsledky studentských voleb nanečisto zveřejněny až po květnových volbách, pak by asi proti nim nikdo nic nenamítal. Jinak pane Luďku Bláho, ony průzkumy se trochu od voleb odlišují. Jde o formu návodných otázek, atd. Jinak proti tomuhle způsobu ostrakizování těsně před volbami ? Nic proti, ale sami dobře víme, jaký je vztah 95 % naší mládeže k politice ( potažmo výchovy k občanství, dějepisu,.. ) a samozřejmě nechci mládež podceňovat, ale ...pak třeba dělejme volby na nečisto jen mezi důchodci, či matkami samoživitelkami, mezi rozvedenými,..Něco mi na tom nesedí, zřejmě to načasování.

Anonymní řekl(a)...
2. května 2010 v 11:03  

proc neni k volbam diskusni forum?
nasel jsem alespon
Studentské volby - diskusní fórum

http://studentske-volby.forumczech.com

Unknown řekl(a)...
2. května 2010 v 16:25  

Studentské volby jsou nesmysl a parádní. Právo volit mají všichni od 18let /lepší by bylo od 21/ Protože děti i studenti pod 18let v běžném smyslu nejsou ještě schopni přijmout mravní závazek a dodržet ho. Dětské a studentské myšlení není ještě zcela schopné uvažovat o důsledcích svého rozhodnutí. Protože jsou ještě dětmi nebo velmi mladými studenty. Nejsou schopni ve svém věku převzít správu státu, proto jsou správně z voleb ještě vyloučeni. Co dokázal Hitler Jugend, děti a studenti v Kambodži i Africe. Člověk v tísni je právně i mravně retardovaný.

Luděk Blaha řekl(a)...
2. května 2010 v 17:53  

Vámi, pane Jaroslave, zmiňovaní Hitler Jugend, děti a studenti v Kambodži i Africe měli nejspíš v dospělých voličích vzory mravní závazek přijímající i dodržující přímo ukázkově.

Pokud bychom chtěli naši společnost zachránit a skutečně někam posunout, měly by mít volební právo a ve volbách mohly kandidovat výhradně a pouze vysokoškolsky vzdělané ženy po přechodu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.