Stanovisko ČŠI ke složení maturitní komise

pondělí 26. dubna 2010 ·

V souvislosti s maturitními zkouškami se na Českou školní inspekci obracejí ředitelé škol s dotazy na složení maturitních komisí, zejména s ohledem na kumulování funkce stálých a dalších členů maturitní komise.


Maturitní komise je podle ustanovení § 22 odst. 1 vyhlášky č. 442/1991 Sb., o ukončování studia ve středních školách a učilištích, ve znění pozdějších předpisů, složena ze stálých a dalších členů. Stálými členy jsou předseda, místopředseda a třídní učitel nebo vedoucí oddělení konzervatoře v oborech vzdělání s kódovým označením kategorie dosaženého vzdělání M. Dalšími členy jsou učitel příslušného předmětu a přísedící a případně další osoby.

Není vyloučeno, že stálý člen maturitní komise (předseda, místopředseda, třídní učitel) bude zároveň dalším členem maturitní komise (učitel příslušného předmětu, přísedící).

Výklad, který by takovéto sloučení funkcí vylučoval, by znamenal zejména u menších škol s ohledem na personální kapacity vážnější komplikace.

Česká školní inspekce nebude v žádném případě konstatovat porušení právních předpisů v případě, kdy jsou kumulovány funkce stálých a dalších členů maturitní komise.

8 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
26. dubna 2010 v 1:40  

Není vyloučeno, že stálý člen maturitní komise (předseda, místopředseda, třídní učitel) bude zároveň dalším členem maturitní komise (učitel příslušného předmětu, přísedící).

Předseda komise jako přísedící?
Tak to leda na nějakém hezkém malotřídním víceletém gymnáziu.

http://bit.ly/cBkmZu

Kalashnikoff řekl(a)...
26. dubna 2010 v 7:01  

Jsem opět ohromen mírou idiocie, která je ve školství možná. Nějaký hňup či hňupka začne strkat rypák do zákonné normy platící 19 let a kdekdo se může podělat, aby se k tomu vyjádřil... A předseda MK jako zkoušející - to se zase ČŠI podařilo střelit kozla!

Anonymní řekl(a)...
26. dubna 2010 v 8:23  

Někdo z mšmt vydal nesprávné stanovisko, v jehož důsledku nastaly docela slušné manévry. Kdo to byl a jak byl odměněn? To si pořád může dělat kdo chce chce?

Anonymní řekl(a)...
26. dubna 2010 v 9:04  

No a co, alespoň by se na chvilku probudil z letargie a ukázal místním jak se to má dělat.

Anonymní řekl(a)...
26. dubna 2010 v 9:12  

Zkoušející předseda maturitní komise zároveň v roli třídního učitele s místopředsedou jako přísedícím? V éře létajících profesorů zcela běžný úkaz.

ČŠI by měla zintenzivnit kontrolní činnost zaměřenou na maturitní zkoušky. Pochopitelně formou předem neohlášených inspekcí...

Anonymní řekl(a)...
26. dubna 2010 v 9:38  

Podělaný není, vážený pane Kalashnikoffe, ten kdo se vyjadřuje. ale ti, kteří se na ČŠI obrací s dotazy na něco, co si mohou přečíst ve vyhlášce...

Anonymní řekl(a)...
26. dubna 2010 v 9:44  

Je toto stanovisko více definitivní než předchozí "definitivní oficiální stanovisko k dané problematice" z 21.4.?

Anonymní řekl(a)...
26. dubna 2010 v 10:21  

To anonymní z 8:23
Víme, kdo to stanovisko vydal, minimálně se pod něj podepsal Mgr.Vokáč, ředitel odboru legislativy MŠMT.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.