Franco Alvaro: Využívání ICT a elektronické hudby jako prevence předčasného opuštění školy v současné Evropě

úterý 27. dubna 2010 ·

V současné Evropě opouští předčasně školu příliš mnoho mladých lidí, aniž by si osvojili základní dovednosti, které jsou zapotřebí pro jejich aktivní zapojení do znalostní společnosti a k uplatnění na pracovním trhu. Hlavním cílem projektu e-Motion financovaného z prostředků EU je prevence předčasného opuštění školy se zaměřením především na mladé lidi, kteří jsou vystaveni riziku sociálního vyloučení (přistěhovalci, etnické minority, ekonomicky a sociálně slabší vrstvy).


K dosažení tohoto záměru bylo rozhodnuto využít inovativních technologií, které umožňují změnit způsob výuky poskytované této skupině mladých. Především díky uplatnění elektronické hudby ve výuce se studijní program stává mnohem lákavější a zajímavější pro ty studenty, kteří již školu opustili nebo kterým její opuštění hrozí. Změníme-li způsob předávání znalostí a dovedností inovativnějším využíváním ICT, tak se nám bezpochyby podaří upoutat zájem žáků s potížemi v učení.

Využití ICT v rámci projektu e-Motion není samoúčelné, nýbrž se stává nástrojem transformace procesu výuky a učení s tím, že uplatňuje vedle tradičních metod i nové originální přístupy. Projekt e-Motion se zaměřuje na uplatnění experimentálního přístupu založeného na využívání ICT, a především elektronické hudby a informatiky. Pochopení zvukových technologií přispívá k pochopení důležitých fyzikálních pojmů, jako je akustika a technologie šíření zvuku; proces tvorby elektronické hudby též vyžaduje některé znalosti z matematiky, fyziky a informatiky. Na základě tohoto novátorského přístupu usiluje tento projekt o zlepšení úrovně kompetencí mladých lidí v hlavních studijních předmětech, jako jsou matematika a cizí jazyky.

Lisabonská strategie zdůraznila potřebu učinit opatření nutná ke snížení počtu mladých lidí, kteří opouštějí školu předčasně a pokoušejí se vstoupit na pracovní trh bez kvalifikace či s nízkou kvalifikací. Mnozí z těchto teenagerů skončí v tzv. skupině „NEET“ (Not in Education, Employment or Training) neboli ti, kteří nejsou ani ve škole, ani v zaměstnání, ani na stáži. Lisabonská strategie vytyčila tudíž několik specifických cílů jak mladým lidem zprostředkovat vhodnou kvalifikaci, která jim zajistí plynulý přechod ze školy do zaměstnání. V současnosti četné členské státy těchto cílů nedosahují.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. dubna 2010 v 10:23  

V současné době hlavně opouští školu příliš mnoho mladých lidí. Kdyby (skoro) všechny "dětičky" nemusely mít maturitu, ale poctivě se vyučily tak, aby opravdu uměly řemeslo, byl by život v naší rozvinuté socialistické společnosti kvalitnější.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.