ČTK: Nečas místo státní maturity navrhuje srovnávací zkoušky

úterý 6. dubna 2010 ·

Volební lídr ODS Petr Nečas je proti současné podobě státní maturity. Podle něho by se měly zavést srovnávací zkoušky, které by byly zároveň vstupenkou na vysokou školu. Nečas soudí, že se současná podoba jednotného testu patrně zruší.

19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. dubna 2010 v 15:33  

Nečasem navrhované srovnávací zkoušky ženou vodu na mlýn společnosti SCIO. Nedávno vyslovená myšlenka jedné kolegyně o privatizaci školství byla myšlenkou přímo věšteckou...

Simona CARCY řekl(a)...
6. dubna 2010 v 15:54  

Nojo, to je tak vždycky, když je huba rychlejší než mozek. Poradci nenabrífovali bezradného lídra a ten ze sebe udělal tupouna. Zřejmě chce nahrát Paroubkovi, aby mohl Nečasovi přišít proinvestované stamiliony. Lepší brýle proti krátkozrakosti, Nečas a vzpamatujou se!

Anonymní řekl(a)...
6. dubna 2010 v 21:10  

Marně hledám odpověď na otázku komu to dělá dobře. Obávám se, že tzv. čistý Nečas se velmi rychle potřísnil. Ale že by byl moudrý, to tedy není.

Anonymní řekl(a)...
7. dubna 2010 v 0:05  

Prostě jeden nečas střídá druhý.

Anonymní řekl(a)...
7. dubna 2010 v 0:07  

Konečně někdo normální vyslovil normální názor. Nemyslím tím předchozí příspěvky, ale pana Nečase.

Anonymní řekl(a)...
7. dubna 2010 v 8:38  

Zajímalo by mě, kde učí první čtyři diskutující a jestli se již účastnili nějakého školení ke státní maturitě nebo Maturity nanečisto apod. v posledních několika letech. My se pilně školíme, certifikáty nám propadají, studenti, kteří se zapojili do všech "generálek" jsou už v pracovním procesu a p. Nečas nám mluví z duše.

Anonymní řekl(a)...
7. dubna 2010 v 9:37  

Místopředseda a volební lídr ODS Petr Nečas by místo státních maturit zavedl srovnávací testy pro různé typy škol, které by se staly vstupenkou na vysoké školy.
Senzační nápad! Jako hlavního "managera" tohoto projektu by měl navrhnout buď pana dochtora Šteffla (realizace projektu by byla uvedena do života během jednoho roku) nebo pana inšenýra Zeleného (ten by to sfoukl za dalších 10 let).

Myslím, že myšlenka státních maturit či srovnávacích testů je po předchozích peripetiích už tak zprofanovaná, že ji neoživí ani svatý Petr.

Anonymní řekl(a)...
7. dubna 2010 v 9:48  

Nečas mě velmi zklamal. Je to typický politik - nerozumí tomu, ale rozhoduje o tom. Učitelé jsou proškoleni, nová maturita připravena, stálo to spoustu peněz - tak proč to nespustit? Proč vymýšlet opět něco nového, co bude stát další miliony?

Luděk Blaha řekl(a)...
7. dubna 2010 v 10:48  

Státní maturity jsem kritizoval už tehdy, kdy jsem ještě ani nevěděl, že se plánují. Přesto trvám na tom, že v této době je nezbytně nutné, aby byly státní maturity spuštěny. Ať už konečně vyjde najevo, jestli to jde nebo ne.
Veškeré připomínky, petice, protesty jsou kontraproduktivní. Budou tak akorát použity jako důvod pro další odložení a tahání penízků z kasičky, protože zrušení maturit si na triko prostě nikdo nevezme.
A ke všemu to začíná mít kvalitu předvolebních taškařic. Už i odboráři jsme se akčně zapojili. Tak ještě cech lakýrníků a svaz pěstitelů brukve.
A co na to budoucí maturanti?

Anonymní řekl(a)...
7. dubna 2010 v 10:57  

"Nečas mě velmi zklamal. Je to typický politik - nerozumí tomu, ale rozhoduje o tom."

Tak jednak Nečas není jediný, kdo je schopen zklamat své voliče. Spíše by dalo velkou fušku najít někoho důvěryhodného. A potom, pan Nečas "o tom nerozhoduje". On o tom jenom žvaní, aby získal mladé voliče na středních školách. Zítra bude žvanit zase na jiné téma (např. podpora živnostníků, stabilní rozpočet, zavedení Eura, apod.)

V tom žvanění není opět sám. O státních maturitách žvaní dneska každý, kdo chce urvat nějaký ten hlas, protože z tohoto tématu se stalo politikum. Vytratil se občas, účel a zůstal jen nepřehledný moloch, ve kterém se kromě pana ing. Zeleného nikdo jiný nevyzná. V tom je právě kouzlo nechtěného. Nikdo to moc nechce, všichni se toho bojí a přesto se to nezadržitelně blíží.

Anonymní řekl(a)...
7. dubna 2010 v 12:16  

"stálo to spoustu peněz - tak proč to nespustit" - skutečně to stálo spoustu peněz a na rozdíl od současných maturit to bude stát spoustu peněz každý rok. Je to ta nejlepší investice do školství?

Anonymní řekl(a)...
7. dubna 2010 v 13:23  

Nikdy jsem ODS nevolil, ale kdybych věděl, že státní maturitu opravdu dokážou zrušit, volil bych je bez váhání.

Anonymní řekl(a)...
7. dubna 2010 v 14:54  

Zajímalo by mě, kdo z těch učitelů, co zde tak volají po zrušení státní maturity, učí jazyky, a tudíž prošli všemi školeními. Ostatních aprobací se st. maturita vůbec netýká, pouze jazykáři vědí, "o čem to je" a mohou se kvalifikovaně vyjádřit. Názory jiných jsou na stejné úrovni jako názor pana Nečase.

Anonymní řekl(a)...
7. dubna 2010 v 15:30  

Na naší škole volají po zrušení právě jazykáři, kteří prošli všemi školeními.

Anonymní řekl(a)...
7. dubna 2010 v 18:46  

Nikoli, kvalifikovaně se může vyjádřit každý, kdo problematiku státních maturit sleduje (jak z hlediska obsahu tak připravenosti "zázemí". Školení jazykářů "pokrývá" pouze - promiňte mi to - malou část pojmu státní maturita. Myslím, že ten, kdo - mimo jiné - pravidelně četl zákony a vyhlášky a novely zákonů a novely vyhlášek a novely novel... toho o maturitě ví taky dost.

Anonymní řekl(a)...
7. dubna 2010 v 20:44  

Do Prahy ve středu večer přiletěl ruský prezident Dmitrij Medvěděv a hned na ruzyňském letišti prý údajně prohlásil, že hodlá-li Česká republika zavádět tak nebezpečnou věc pro světový mír jako jsou státní maturity, odmítá podepsat smlouvu o jaderném odzbrojení a vrátí se prý šupem do Moskvy.

Anonymní řekl(a)...
8. dubna 2010 v 10:32  

Někdy mám pocit, že podle některých diskutujících se kvalifikovaně mohou vyjádřit pouze oni a potom snad ještě ti, kteří jsou pro státní maturity. Ten, kdo má výhrady, je automaticky považován za nekvalifikovaného a měl by podle nich mlčet.

Anonymní řekl(a)...
9. dubna 2010 v 21:32  

Nečas moc dobře ví, co dělá. Mám doma maturantku a ta by nejraději nematurovala vůbec. Nedávno se ji líbil Radek z Věcí veřejných, nyní je to pan Nečas - chce přeci zrušit státní maturitu, za chvíli to bude pan Paroubek, který zruší maturity vůbec,... vždyž je to vše jen předvolební rétorika. O studenty a učitele přeci vůbec nejde, tady nejde ani o vzdělanost národa, tady jde opět skrytě o koryta.

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2010 v 8:18  

Vy si myslíte, že zastáncům státních maturit naopak nejde o koryta???

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.