Aktuálně.cz: Učitel prozradil, jak volili studenti: Vyhrála TOP 09

pátek 30. dubna 2010 ·

Učitel brněnského gymnázia zveřejnil i přes zákaz výsledky studentských voleb, které se tento týden konaly na sto padesáti školách.

2 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
30. dubna 2010 v 19:41  

zveřejnil i přes zákaz výsledky.

Svérázný kolega si měl především ověřit, v jakém režimu utajení se výsledky tohoto průzkumu studentského mínění nacházejí a jestli on sám byl příslušnými orgány státní správy a samosprávy ve školství prokazatelně zproštěn mlčenlivosti.

akce mohla být v rozporu se zákonem, který ve školských zařízeních zakazuje politickou agitaci

V podobném rozporu by mohla být i přátelská beseda usměvavého a vstřícného hejtmana, ještě nedávno učitele, s gymnaziálními prvovoliči o tématech, která je zajímají nebo i trápí.
V rozporu se zákonem by mohlo být kdeco. Je-li tomu tak, určí ovšem až soud. Tím se ostatně ohánějí sami činitelé, když jim do botek začíná téci.

poste.restante řekl(a)...
1. května 2010 v 0:24  

1. Trochu sice nechápu, proč organizace Člověk v tísni, která za vším stojí, se zapojuje do projektů souvisejících s politikou, ale budiž. Nemohu se ale přesto zbavit jisté pachutě z celé akce, protože to, jak bude "volit" naše mládež na středních školách je vcelku předvídatelné.
Takže už se opravdu těším na všechny reakce politiků a "nezávislých" politologů, kteří budou "výsledky" komentovat a mluvit o mládeži moudřejší nežli dospělí, atd. Z tohoto pohledu také chápu názor pana Pánka, že akce splnila svůj účel.

2. Načasování projektu těsně před termín voleb je také poněkud zarážející. Kdyby tato akce běžela už dva, tři roky třeba pravidelně kolem vánoc, myslím, že bych spíše uvěřil "snaze o zvýšení zájmu mládeže o politická témata."

3. Školy jsou ze zákona apolitické prostředí, provádět agitaci je na nich vyloučeno. Na druhou stranu jak chcete studentům představit programy jednotlivých stran? Takže zbývají "objektivní" učitelé.

4. Pokud byla učiněna jakkoli motivovaná dohoda o nezveřejňování výsledků, pak měla být tato dohoda respektována. Protože slušní lidé dodržují dohody, jimiž jsou vázáni, i když je sami neuzavřeli a třeba s nimi i nesouhlasí. Dohody se prostě buďto nemají uzavírat, nebo se mají ctít.

5. Učitel, který dává najevo, že bude repektovat pouze taková pravidla, která mu vyhovují vzhledem k jeho přesvědčení se zdiskreditoval nejen jako člověk, ale především jako učitel. Kromě toho nevěřím, že by zveřejnil i výsledky, ve kterých by jemu blízká strana propadla.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.