Zkušenosti získané v rámci projektu Learning Resource Exchange na úrovni evropských škol

středa 13. ledna 2010 ·

Tento článek vypovídá o zkušenostech z první velmi rozsáhlé iniciativy zaměřené na výměnu výukových materiálů mezi evropskými školami. Nezabývá se z tohoto titulu otázkami souvisejícími s tvorbou a používáním výukových materiálů, nýbrž poskytuje zajímavé zkušenosti všem těm organizacím, které mají zájem být činné jako zprostředkovatelé vzdělávacího obsahu za účelem pokrytí nabídky a poptávky.


I když existuje velké množství úložišť vzdělávacích zdrojů, pro učitele jsou často nepřístupná, a to z důvodů, ke kterým například patří neznalost o jejich existenci, odlišné metody popisu obsahu, jazykové bariéry atd. S cílem tyto překážky překonat začal portál LRE (Learning Resource Exchange) shromažďovat vzdělávací obsah od spolehlivých poskytovatelů z celé Evropy a zpřístupňovat ho všem zainteresovaným organizacím. To však vyžaduje zavedení celé řady technických řešení včetně tzv. „shromažďování úložišť“ se schopností vyhledávat pomocí standardních metadat a zajistit s tím související služby validace.

Co se týká vzdělávacího obsahu, tento příspěvek informuje o tématech jako používání licencí pro otevřený obsah a potíže s jejich zaváděním, dále indexování obsahu zkušenými profesionály a nahodilými uživateli, automatický překlad a automaticky generovaná metadata, jakož i pedagogické výhody vyplývající z poskytnutých zdrojů.

Na základě zavedení a využívání portálu výměny výukových materiálů (LRE) se evropským učitelům dostalo lepšího pochopení v problematice vyhledávání, prohlížení a nalezení nabízených výukových materiálů uplatnitelných ve třídách, jakož i ocenění možnosti přeshraničního využívání mnohojazyčného obsahu. Myšlenka vytvoření mezinárodního portálu je též posuzována jako významná příležitost další kulturní výměny a dalšího rozšíření horizontů s cílem získání od druhých zemí nových nápadů pro výuku.

Autoři:


  • Peter Baumgartner, University Professor, Department of Interactive Media and Educational Technologies (IMB)
  • Riina Vuorikari, Senior Research Analyst, European Schoolnet
  • Frans Van Assche, ARIADNE Foundation
  • Erik Duval, Professor, Research unit on hypermedia and databases, at the computer science department of the Katholieke Universiteit Leuven.
  • Birgit Zens, Research associate, Danube University Krems
  • David Massart, Senior Manager, European Schoolnet
  • Bram Vandeputte, Scientific researcher, Hypermedia and Databases (HMDB) unit, Katholieke Universiteit Leuven
  • Fernand Mesdom, Expert in ICT and education, Hogeschool Universiteit Brussel

Převzato z portálu www.elearningpapers.eu.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.