Olimpius Istrate: Vizuální a pedagogické pojetí navrhování e-learningového obsahu

pátek 15. ledna 2010 ·

Kontext a zdroje se v programech e-learningu jeví jako důležité aspekty. Úspěšná vzdělávací činnost závisí z velké části na tom, jakým způsobem je obsah prezentován, což je podmínkou účinné perceptivně vizuální výuky. Z tohoto důvodu je navrhování podpůrných materiálů pro e-learning velice důležitý faktor, máme-li posoudit pedagogickou hodnotu daného vzdělávacího sdělení.


V tomto článku se zaměřujeme na některé prvky týkající se vizuálního a pedagogického pojetí při navrhování výukových materiálů v digitálním prostředí, přičemž se opíráme o některé zásady navrhování obsahu, jako je grafická úprava stránky, vizuální uspořádání, aplikace ilustrací a barev. Chceme-li nabídnout opravdu efektivní e-learning, je třeba provést konverzi vzdělávacích zdrojů na digitální obsah v souladu s obecně schválenými pravidly.

Za účelem asimilace a interpretace (převážně) vizuálního obsahu pak vzdělávající se v prostředích založených na informačních technologiích rozvíjejí celou řadu psychologických procesů, jako je vizuální vnímání, pozornost, chápání, motivace, paměť, myšlení a svědomí. Máme-li nabídnout vhodnou vzdělávací situaci, je třeba se při navrhování opřít o několik základních principů určených k podpoře sebedůvěry a spokojenosti účastníků, ale především jejich vzdělávací výkonnosti.

Pedagogické pojetí návrhů webového obsahu vyžaduje, aby se v každé fázi procesu rozhodovalo o vhodných postupech a normách, tj. počínaje volbou výukových cílů a konče volbou strategií posuzování.

Tato prezentace hlavních představ o vizuálním a pedagogickém pojetí návrhu webového obsahu slouží jako výchozí bod pro hlubší reflexi a vyzývá k přehodnocení, šíření a empirickému validování teoretických základů e-learningu, a především velmi často zmiňované a nedostatečně vysvětlené problematiky, tj. jak digitální zdroje a nové internetové nástroje mohou přispět ke zlepšení kvality vzdělávání.

Převzato z portálu www.elearningpapers.eu.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. ledna 2010 v 8:10  

z dokumentu se načítá pouze první strana

Janek Wagner řekl(a)...
15. ledna 2010 v 8:32  

Mě to funguje bez problému.

Anonymní řekl(a)...
15. ledna 2010 v 9:34  

chyba je na vašem přijímači

Anonymní řekl(a)...
15. ledna 2010 v 13:28  

originál (z webu, na který je pod článkem odkaz) se otvírá normálně. prostě to asi nefunguje v některých prohlížečích, to se stává...

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2010 v 13:14  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.