MŠMT: Reakce na článek „Z dotací Unie musí školství rozdávat suvenýry za miliony“

úterý 5. ledna 2010 ·

Reakce vrchního ředitele Sekce řízení Operačních programů EU Jana Vituly na zkreslující článek v deníku Právo.

Pan redaktor Přibil v článku „Z dotací Unie musí školství rozdávat suvenýry za miliony" (Právo, 2.-3. ledna 2010) nakládá s fakty poněkud volně. Rád bych proto některá jeho tvrzení poopravil. Ve školské veřejnosti by totiž jinak mohl vzniknout zcela mylný dojem, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy plýtvá miliony korun z evropských dotací určených pro zvyšování kvality v oblasti vzdělávání, výzkumu a vývoje na nákup banálních propagačních předmětů. Tak tomu ovšem není.

Povinnost propagovat a informovat o projektech financovaných z evropských strukturálních fondů přímo vyplývá z nařízení Evropské komise. Tato povinnost platí bez výjimky pro všechna ministerstva a je nutnou podmínkou čerpání evropských peněz. Jednoduše řečeno - pokud by se velmi malá část evropských peněz neinvestovala do propagace, žádné dotace bychom nedostali. Připomínám, že z celkového objemu finančních prostředků operačních programů je dle pravidel Evropské komise vyčleněno na technické zabezpečení 4,5 %. V těchto nákladech nejsou zahrnuty jen výdaje na informovanost a publicitu, ale např. i mzdy. Naše dosavadní výdaje jsou přitom ve srovnání s výdaji operačních programů spravovaných jinými ministerstvy na naprostém minimu.

Propagaci jako takovou je samozřejmě velmi snadné zesměšňovat rádobyvtipnými větami typu „novináři by si pomalu mohli otevřít velkoobchod s dárkovými předměty". Drtivá většina těchto předmětů (bloky, tužky, diáře atd.) ale reálně slouží učitelům, zástupcům krajů a dalším účastníkům seminářů, workshopů a konferencí. Ty se pořádají především za účelem informování a školení odborné veřejnosti, protože příprava projektových žádostí není triviální záležitost.

Jan Vitula
vrchní ředitel Sekce řízení Operačních programů EU

9 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
5. ledna 2010 v 8:34  

Drtivá většina těchto předmětů (bloky, tužky, diáře atd.) ale reálně slouží učitelům, zástupcům krajů a dalším účastníkům seminářů, workshopů a konferencí.

Sákryš a mně zatím nikdo propisku ani hrnek s logem EU nedal. Červenou náplň do tužky si kupuju sám a když jsem onehdá chtěl po sekretářce balík papíru do tiskárny (už druhý v tomto pololetí), tak ji moc zajímalo, na co může učitel tolik papíru vypotřebovat. Inu, chápu ji. Je krize a zřizovatel pokrátil peníze na provoz...

Takže pěkně prosím, smutně koukám.
Aspoň tu propisku i pro nás, kteří nejezdíme v pracovní době na konference a workshopy, protože v té době se zabýváme tou zbytečnou činností - učíme.
Slibuji, že napíšu hezký článek o propagaci fondů EU a moudrosti pracovníků MŠMT.

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2010 v 9:21  

Slibuji, že napíšu hezký článek o propagaci fondů EU a moudrosti pracovníků MŠMT.

Představujete si to příliš jednoduše, poste-restance. K tomu, abyste byl oprávněn čerpat paníze na náplně do propisovašek a papír z fondů ESF, musíte využít některou z šablon klíčových aktivit, pomocí které sestavíte projektovou žádost, na jejímž základě získáte dotaci.

Zažádat o dotaci můžete až po zveřejnění výzvy k předkládání projektových žádostí na oblast podpory OP VK 1.4. Výzva bude vyhlášena jako průběžná okamžitě po projednání novely zákona č. 218/2000 Sb. (o rozpočtových pravidlech), a to v 1. čtvrtletí 2010. Výzva potrvá do vyčerpání celkové částky stanovené ve výzvě, nejpozději však do roku 2012.

Potom už pojedete zase za své :-)

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2010 v 13:24  

No, hrníček s logem EU bych si stejně na stůl nikdy nedal...

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2010 v 13:26  

"Jednoduše řečeno - pokud by se velmi malá část evropských peněz neinvestovala do propagace, žádné dotace bychom nedostali."

Není tedy v té zázračné EU něco špatně???

"Naše dosavadní výdaje jsou přitom ve srovnání s výdaji operačních programů spravovaných jinými ministerstvy na naprostém minimu."

To mě uklidnilo, že ostatní plýtvají ještě více než MŠMT.

Luděk Blaha řekl(a)...
5. ledna 2010 v 13:48  

Povinnost propagovat a informovat o projektech ...

To snad ani nikdo rozumně uvažující nezpochybňuje. Jde spíš o formu a způsob propagace.
Propisky a bloky lidem na seminářích a konferencích, tedy těm, kteří o tom už vědí je ale naprostý nesmysl a plýtvání.

Jako jednoznačně nejúčinější se jeví několika milionový inzerát do stranického tisku ministra nominující strany. Garantuji, že se dostanete do na titulní stránky všech deníků a do hlavního zpravodajství všech televizních programů.
Velkoplošně a zadarmo!!!

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2010 v 16:22  

Nelíbí se mi ani hrnek s logem EU, ani dodtovaný banán s logem EU. Nelíbí se mi EU.

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2010 v 16:54  

reakce na článek ... zase jedna potrefená husa se musela ozvat.

ignorant řekl(a)...
6. ledna 2010 v 21:11  

- nelíbí se mi přeslazené školní mléko ( není zdravé )
- nelíbí se mi školní ovoce a zelenina ( měli by se starat rodiče )
- nelíbí se mi, že vše jde z daní a většina s tím nesouhlasí
- nelíbí se mi plýtvání financemi na upomínkové předměty
- nelíbí se mi bezduché projekty v rámci EU měnící se v alkoholové bratření
- nelíbí se mi celkově politika EU

Anonymní řekl(a)...
7. ledna 2010 v 20:57  

Vy musíte být noční můrou delegátů cestovních kanceláří.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.