ČTK: Ministerstvo chce mít data o žácích déle, než ochránci soukromí

středa 30. prosince 2009 ·

Ministerstvo školství se zřejmě odvolá proti námitce Úřadu pro ochranu osobních údajů, aby data o žácích neuchovávalo s rodnými čísly déle než tři roky. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Ondřej Gabriel. Podle něj ale nejspíš bude třeba vyhovět požadavku ochránců soukromí na zlepšení způsobu anonymizace údajů o žácích a studentech se speciálními vzdělávacími potřebami.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. prosince 2009 v 20:27  

Smyslem je údajně odhalovat tzv. "černé duše", shromáždí se data od 1,5 milionů žáků a studentů. Zajímavé je, že se je nikdo neptal.
Databáze je pro "mnoho lidí" ( že i BIS ) zajímavá a všichni dobře víme, že v ČR s vysokou pravděpodobností zneužitelná. Pro školu a učitele nemá matrika žádný význam. Údaje bude 10 - 15 let zkoumat nějaký úřad, který dozajista nebude mít jen pár zaměstnanců. Kvalitní "černá díra"

Anonymní řekl(a)...
31. prosince 2009 v 11:10  

Řekl bych, že jde dozajista o "součást" školské reformy !! Jen mi tam chybějí nějaké klíčové kompetence i když věřím, že si je MŠMT vymyslí a najde.

Anonymní řekl(a)...
31. prosince 2009 v 12:43  

No, Ministerstvo spravedlnosti rodná čísla nejenom sbírá, ale i zveřejňuje ve svých rejstřících na svých stránkách. Každý státní úřad je po mně chce, tak mi není jasné, proč by to měli zakázat jen ve školství. Nebo se Plzeňáci na ÚOOÚ bojí, že vyskočí právě jejich černé duše? Byla bych pro dobrou evidenci. Nebo už ze školství někdy rodná čísla utekla tak, jako utíkají z webu Ministerstva spravedlnosti a od policajtů a obecních úředníků?

Reeve řekl(a)...
3. ledna 2010 v 22:16  

31. prosince 2009 12:43:
Když nějakému úřadu sdělujete své rodné číslo, víte o tom. Jenže ministerstvo školství shromažďuje rodná čísla žáků (a další osobní údaje), aniž by to ti žáci nebo jejich rodiče věděli. Rodiče sdělují tyto údaje škole a ani netuší, že škola je povinně posílá na ministerstvo. Je to podobné, jako kdyby lékař posílal vaše zdravotní záznamy na ministerstvo zdravotnictví nebo kdyby hoteliér posílal osobní údaje ubytovaných hostů na ministerstvo průmyslu o obchodu.
Už dříve jsem v této diskusi psal, že pro odhalení "černých duší" existují způsoby (např. hašování), které umožňují každému žákovi přidělit unikátní a nezaměnitelný kód, aniž by bylo nutné odesílat rodné číslo.

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2010 v 22:21  

Zapomněl jste dodat, že již před válkou jste o tomto problému zasvěceně diskutoval zřejmě s panem krajským hejtmanem Rathem.

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2010 v 20:52  

Naprosto zbytečné shromažďování dat - roste nám tady "velký bratr" - sledování a špiclování na každém kroku, počínaje sbíráním dat MŠMT a konče super rozšířeným kamerovým systémem, přes mýtné brány po odposlouchávaní mobilních telefonů. Tak, o tom se STB skutečně jen snilo, byli to žabaři. Ještě si nikdo v této "demokratické" společnosti neuvědomil, jak snadné je možno těchto dat zneužít ? A především, jak snadné je to uskutečnit ve zkorumpované ČR ?

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2010 v 13:21  

Můžete prosím uvést nějaké konkrétní příklady zneužití takto získaných dat o normálním spořádaném občanovi?
Nějaká mám. Např. kde byl pan učitel včera na služební cestě, znám i jeho rodné a telefonní číslo a dokonce jsem slyšel jeho včerejší rozhovor s manželkou. Jen stále nevím, jak to nejlépe zpeněžit.
Pavel

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2010 v 19:17  

Pavle, včera jsem zjistil mail svého kolegy s Petrovou ženou. Chci po něm 20 000,- a budu držet hubu.
nyní vážně - kolik si Pavle myslíš, že dostanu za adresy a rodná čísla 500 žáků naší školy pro reklamní účely. Odpovím ti, až 2 platy učitele a samozřejmě nikdo nic nezjistí !!

Anonymní řekl(a)...
7. ledna 2010 v 6:54  

A můžeš mi ještě poradit, kde se to dá prodat?
Já se v tom tak nevyznám.
Chtěl jsem do vyhledávače zadat spojení: koupím adresy rodná čísla, ale pak jsem si uvědomil, že Google určitě uchovává k tomuto požadavku i IP adresu. Podle ní by se dostali až k našemu firewallu. No a tam by se díky záznamům, které určitě naši "ajťáci" uchovávají, dostali až ke mně.
Přemýšlel jsem tedy komu bych zavolal. Pak jsem si uvědomil, že by mě stejně určitě odposlouchávali.
Ale vzpomněl jsem si na Frantu. Ten by mi mohl poradit. Jenomže, jak se s ním sejít? Cestou mne budou monitorovat mýtné brány, když se jim budu vyhýbat, můžou lokalizovat můj mobilní telefon, když ho raději vypnu, tak by v tom byl čert, aby mne nezaznamenala alespoň jedna bezpečnostní kamera. A kde si to řekneme? Vždyť ty dnešní odposlechy prý slyší i obyčejný rozhovor na desítky metrů. Hospodu s tak velkými rozestupy mezi stoly neznám. Asi budeme muset do lesa. Jenomže, co když bude satelitům divné, že dva osamělí muži míří na stejné opuštěné místo v lese? Ještě nás tam spolu vyfotí a pošlou to mé manželce.
Za tuhle nepříjemnost nestojí ani ty dva učitelské platy!
Sakryš nemají to ti amatérští zločinci zrovna jednoduché. Nebo jsem paranoidní?
Pavel

Anonymní řekl(a)...
7. ledna 2010 v 13:05  

až tak, kvůli 500 datům ? Když naší školu vybrali zloději, tak ukradli i platební karty, mobily,..Přestože jsme se snažili vše rychle zablokovat, tak se na několika místech podařilo aktivovat karty v bankomatech. Každý bankomat má kameru. Dotyčný byl vyfocen a natočen. Policie nám však odmítla prohlédnout si fotografie. Podobně to dopadlo s mobily, .. Kdo by kvůli tak "malé" škodě jako jsou dva učitelské platy cokoliv podnikal. Hlavně policie.
Jinak vidím , že jste s velkým bratrem obeznámen dokonale !! To je v pořádku - "čert nikdy nespí".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.