Otevřený dopis Občanského sdružení Kruh rodičů, absolventů a přátel Gymnázia Matyáše Lercha Radě Jihomoravského kraje

čtvrtek 12. listopadu 2009 ·

Občanské sdružení Kruh rodičů, absolventů a přátel GML se obrátilo na členy rady otevřeným dopisem. Protestní úterní demonstrace se zúčastnila přibližně tisícovka studentů, absolventů a přátel školy.

V Brně dne 11.11.2009

Vážené dámy, vážení pánové,

na briefingu dne 9. 11. 2009, po svém setkání s odvolaným ředitelem Gymnázia Matyáše Lercha Petrem Kovačem, hejtman Michal Hašek připomněl význam a kvality Gymnázia Matyáše Lercha.

Uvedl, že pro plánované jednání Rady JmK v této věci existují nyní nové, byť ze strany gymnázia opožděně dodané, podklady.

Jsme přesvědčeni, že tyto informace významně zpochybňují tvrzení o „závažném porušení právních předpisů", které provázelo rozhodnutí Rady Jihomoravského kraje o odvolání ředitele Petra Kovače ze dne 29. 10. 2009.

Rádi bychom vás požádali, abyste v souladu se zákonem a jednacím řádem rady krajského zastupitelstva schválili nové usnesení, kterým se předchozí usnesení mění, a tak Petra Kovače ponechali ve funkci. Z právního hlediska nelze požadovat takové usnesení za retroaktivní.

Jinými slovy řečeno: S ohledem na nové informace a argumenty rozhodněte, vážené dámy a vážení pánové, v duchu staré římskoprávní zásady Lex posterior derogat priori – Zákon pozdější ruší předchozí, která se stala právním principem ve všech demokratických právních státech.

Podle našeho názoru je to jediný způsob, jak zaručit kontinuitu školy, která je známa výbornými vzdělávacími výsledky, zabránit její destabilizaci a poškození jejího dobrého jména i jména jejího zřizovatele, Jihomoravského kraje.

Proces vyhlášení konkurzu na místo nového ředitele Gymnázia Matyáše Lercha, tedy návrh řešení, který se objevil v tiskové zprávě JmK z 9. 11. 2009, kontinuitu školy nezaručuje.

Přípravný výbor Občanského sdružení Kruh rodičů, absolventů a přátel Gymnázia Matyáše Lercha

Anonymní řekl(a)...
12. listopadu 2009 v 15:32

Milý výbore,
odvolat ředitele sice může opravdu rada kraje, ale pouze, jak Vám asi v záchvatu pravdomluvnosti sdělil hejtman, jen z důvodů uvedených v zákoně! A zde je "zakopaný pes". Rada kraje, která přináleží do moci výkonné samozřejmě nemá ani vzdáleně jakékoli kompetence přináležící moci soudní. Prostě "o závažném porušení právních předpisů " může rozhodovat pouze soud. To znamená, že Váš ředitel buď obdržel již pravomocné rozhodnutí soudu, na který se třeba rada obrátila nebo radě radil nějaký právník ze z Plzně. To znamená zkuste se vyptávat tímto směrem.

ignorant řekl(a)...
12. listopadu 2009 v 21:08

Nějak jsem zastáncem pravidelných konkurzů na místa ředitelů a to jednou za 5 - 6 let. Již zde bylo o tom na České škole diskutováno.Dokázal bych si představit, že tento ředitel by ve funkci mohl být tak dvě volební období - tedy až 12 let. Potom by měla následovat změna. Pokud byl ředitel schopný a úspěšný a měl by zájem, tak se může přihlásit do jiného konkurzu na místo ředitele jiné školy.Tzv. "škatulata - hýbejte se. Stanovil bych to zákonem. Myslím to naprosto nepoliticky a je mi naprosto jedno, ani jsem to nezjišťoval, kam pan ředitel patří. Toto by prospělo nejen školství, ale politické situaci v celé ČR, pokud by se to týkalo i vyšších úředníků, policie, armády,.... atd.

Anonymní řekl(a)...
13. listopadu 2009 v 10:20

Před drahně lety jsem měl podobný názor, ale v posledních letech jsem byl členem více jak stovky konkursních komisí, nejprve za školský úřad, později za kraj a mohu Vás ujistit, že ne vždy se mezi adepty objevil alespoň jeden kvalitní uchazeč. Všichni zájemci měli formálně splněné vzdělání ..., ale u více jak poloviny to byla buď drzost, neukojené ambice nebo spíše v učitelstvu hojně rozšířený podivný omyl, že ředitele může dělat každý... prostě komise se jen zdržovala tím, aby s každým mluvila alespoň předepsaný časový limit. Zkrátka ředitel školy je profese, která chce mimo příslušného vzdělání (+funkční studium + další kurzy = možná dvojnásobek financí, než učitel) i určité duševní a osobnostní předpoklady. Znáte soukromou firmu, která odvolá úspěšného ředitele?

ignorant řekl(a)...
14. listopadu 2009 v 18:34

Za 10 let se vytvoří takové " vazby" mezi zřizovatelem - ředitelem školy a místními podnikateli ( především ve stavebnictví ), tak že to přinejmenším zavání těžkou korupcí. Je třeba tyto nitky zpřetrhat. Mimochodem znám desítky opravdu úspěšných starostů, kterým nebylo dopřáno po pluralitních volbách pokračovat. Problém vidím jinde - ono ty školy jsou veřejné ( ne tedy soukromé ), jsou to peníze z našich daní. Nebudeme tudíž srovnávat veřejnou školu se soukromou firmou. Ono to prostě nejde