OP VK: schváleno již tisíc projektů

pondělí 16. listopadu 2009 ·

MŠMT zveřejnilo průběžné výsledky Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost pro rok 2009.

V loňském roce se díky Operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) rozběhla jedinečná šance čerpat finanční prostředky na zlepšení podmínek vzdělávacího systému. Cílem je zajistit, aby absolventi dokázali obstát na trhu práce a byli motivováni k dalšímu vzdělávání. Jak byla tato možnost dosud využita ze strany zájemců o dotace?

První výzvy k předkládání projektových žádostí o finanční dotace začalo vyhlašovat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) spolu s jednotlivými kraji na jaře 2008. Do poloviny října letošního roku bylo vyhlášeno více než sto výzev. Celková částka, která je v rámci OP VK v období 2007-2013 k dispozici, činí 54,1 mld. Kč a v rámci jednotlivých výzev se podařilo nabídnout projektům k využití již téměř 21 mld. Kč, což je 38,4 %. Dosud bylo schváleno úctyhodných tisíc projektů a jejich řešitelé již obdrželi více než 3 miliardy korun v zálohách. Tato čísla nejsou pro letošní rok v žádném případě konečná, neboť procesy administrace a posuzování předložených žádostí stále probíhají.

Mezi úspěšnými žadateli figurují na prvních třech místech školy a školská zařízení, neziskové organizace a organizace zabývající se vzděláváním a kariérový poradenstvím. Schválené projekty nejčastěji pomáhají zvýšit odbornost pedagogů, začlenit handicapované žáky a studenty a rozvíjet především jejich jazykovou a informační gramotnost. Zaměřují se na inovaci studijních programů zejména s ohledem na technologický vývoj a výzkum a požadavky ze strany zaměstnavatelů a rovněž zlepšují podmínky pro práci mladých vědců. Velká část projektů rozšiřuje nabídku dalšího vzdělávání dospělých.

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost je víceletým tematickým programem řízeným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. V programovém období 2007-2013 umožňuje čerpat finanční dotace z Evropského sociálního fondu, jednoho ze strukturálních fondů EU. O podporu z OP VK mohou žádat zejména školy a školská zařízení, neziskové organizace a sdružení, obce a kraje, právnické subjekty z oblasti kariérového poradenství či výzkumné a vývojové instituce. Více informací naleznete v sekci strukturálních fondů.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.