České školství v průřezu dvaceti let (1989–2009)

pondělí 16. listopadu 2009 ·

Ústav pro informace ve vzdělávání zpracoval k dvacátému výročí listopadových událostí
1989 časové řady s počtem dětí/žáků/studentů v mateřských, základních, středních školách, konzervatořích, vyšších odborných a vysokých školách. Tiskový materiál, který je k této tiskové zprávě přiložen, obsahuje také počty zaměstnanců ve školství a jejich průměrné měsíční mzdy. Vzhledem k tomu, že po roce 1989 došlo ve školství k výrazným legislativním změnám a že se pozměnila struktura českého vzdělávacího systému, uvádíme stručný výčet nejdůležitějších změn.

V roce 1990
– byla zkrácena povinná školní docházka z desíti na devět let a současně byla prodloužena docházka na základních školách z osmi na devět let; devátý ročník základní školy ale nebyl povinný, žáci si jej mohli splnit na střední škole,
– vznikla víceletá gymnázia pro nadané žáky a vznikly nestátní, tj. soukromé a církevní školy,
– byla zavedena třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání (bakalářské, magisterské, doktorské).

V roce 1995
– byl uzákoněn nový druh škol: vyšší odborné školy,
– v oblasti základního vzdělávání byla zavedena povinná devítiletá školní docházka na základní škole; základní škola byla rozdělena na pětiletý první stupeň (dříve čtyřletý) a čtyřletý 2. stupeň (dříve pětiletý s nepovinným devátým ročníkem); zavedena možnost plnit povinnou školní docházku i na víceletých středních školách.

V roce 2004
– byl přijat školský zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném vzdělávání a jiném vzdělávání, který je stále platný a upravuje veškerou výchovu a vzdělávání ve školách a školských zařízeních s výjimkou vzdělávání poskytovaného vysokými školami a zařízeními pro výkon ústavní a ochranné výchovy,
– byla přijata kurikurální reforma.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. listopadu 2009 v 18:56  

České školství v roce 2009 - křeč a setrvačnost .

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.