Bořivoj Brdička: Stane se Uruguay díky počítačům dalším Finskem?

pondělí 9. listopadu 2009 ·

Uruguay je druhou nejmenší jihoamerickou zemí nacházející se na pobřeží Atlantiku mezi Brazílií a Argentinou. Počet obyvatel jen málo přesahuje 3 miliony. Zhruba polovina žije v hlavním městě Montevideu a půl milionu v zahraničí. Historii má se sousedními státy v mnohém podobnou. Vznikla v 19. století osvobozením od španělské nadvlády a další vývoj byl spojen s neustálým soubojem mezi demokracií, juntou a terorizmem. Přesto patří Uruguay k nejvyspělejším zemím Jižní Ameriky. Dříve byla přirovnávána ke Švýcarsku, v poslední době se však díky své školské politice sama snaží stát spíše jihoamerickým Finskem.

7 komentářů:

parabellum řekl(a)...
9. listopadu 2009 v 14:05  

Vite pane Brdlicko, vyspelost te ktere ekonomiky se nemeri tim co ZKONZUMUJE, ale co VYPRODUKUJE.
A uroven konzumace ICT/produkce se spise naz Svycarsku ci Finsku podoba nedavnym evropskym ekonomickym tygrum jako Estonsko ci Lotyssko.
To druhe je v podstate ve fazi statniho bankrotu.

BoBr řekl(a)...
9. listopadu 2009 v 19:41  

Ta zpráva nemá s vyspělostí ekonomiky nic společného. Praví se v ní, že Uruguay věnovala 5% školského rozpočtu na technologie. Na bankrot to nevypadá. Obavu je třeba mít hlavně z toho, co bude podnikat příští vláda.

parabellum řekl(a)...
9. listopadu 2009 v 22:11  

BoBr

Jiste, to udelaly pobaltske zeme sveho casu take, a take ten rok nebyly na poikraji bankrotu. Dnes ano. A co ma byt? Muzete mi rici, k cemu to bude?
Jinak muzete rici, jaky je rating toho Uruguaye, a jak vzrostlo jeho zadluzeni?

Anonymní řekl(a)...
9. listopadu 2009 v 22:19  

Pozor, nepodceňujte pana Brdičku. Dne 17. listopadu 2009 odlétají čtyři zástupci neziskové organizace SALDA pod vedením pana Bořivoje Brdičky na cestu po jižní Americe. Cesta potrvá do vánoc a povede přes Venezuelu, Guyanu, Surinam, Francouzskou Guyanu, Brazílii, Bolívii, Paraguay, Uruguay, Argentinu, Chile, Bolívii, Peru, Ekvádor a Kolumbii.

Cílem je důkladné zmapování těchto oblastí a získání informací o aktuální situaci školství v uvedených zemích, o výsledcích práce učitelů a o dalších možnostech spolupráce. Jedním z důležitých cílů této mise je také prohloubení spolupráce prostřednictvím navázání osobních kontaktů s místními učitelkami.

Kromě p. Brdičky se cesty zúčastní i zástupce strojírenského průmyslu pan Daniel Višňovský, supervizor bývalých vojáků z povolání Luděk Blaha a geniální propagátor inovativních výukových metod Salda. Jedním z cílů jejich cesty je také pořízení kvalitní fotodokumentace, videozáznamů a dalších materiálů a to nejen za účelem seznámení dalších potenciálních dobrovolníků se situací v navštívených zemích, ale především pro potřeby rozvojové osvěty, které se SALDA v ČR intenzivně věnuje.

Největší aktivitou SALDY v oblasti rozvojové osvěty je tento rok projekt Šampióni pro Jižní Ameriku, do kterého jsou zapojeny stovky škol.

Jednou z hlavních aktivit projektu Šampióni pro Jižní Ameriku je interaktivní počítačová hra Představitelé učitelského revolučního hnutí v jižní Americe. Účastníci zájezdu si připomenou především pochod chilských učitelů na hlavní město Santiago de Chile v roce 1969, který znamenal začátek nové doby. V Chile mají totiž školské odbory a socialistické hnutí dlouhou tradici.

Učitelé se prostřednictvím této hry stanou hlavními hrdiny příběhu, který se bude odehrávat v ulicích Santiago de Chile. Hráči se budou dostávat do zapeklitých a leckdy i nebezpečných situací, ve kterých budou nuceni se rozhodovat mezi různými možnostmi, jak se zachovat. České učitele necháme prostřednictvím této interaktivní hry řešit různé modelové situace tvorby ŠVP a tím jim umožníme formování si vlastních názorů na danou problematiku bez toho, aby pouze přijímali obecně propagované fráze. O různých možnostech řešení problematiky tvorby ŠVP budou učitelé moci diskutovat například nejen během hry, ale také po ní. Současně s postupující reformou školství, kterou ještě zostřuje zavedení státních maturit a nedostatek financí se totiž radikalizovali učitelé v celé Jižní Americe a Spojeným státům se situace stále více vymykala z rukou. Pravice veřejně vyzývala ke svržení ministryně a na ulicích řádily odborářské bandy v čele s Votrubou. Zároveň rostlo revoluční učitelské hnutí a bylo vytvořeno mnoho nových učitelských rad. 29. prosince 2009 se ještě podařilo zabránit snížení mzdy o 50 procent. MŠMT však pořád ještě vidělo hlavní nebezpečí v odborech pod vedením p. Sárköziho. Když stávkovali učitelé v Písku pod vedením největších a nejsilnějších odborů v zemi, postavil se Salda proti nim a požadoval, aby akceptovali nižší mzdu než bylo dohodnuto v jejich smlouvách. Na to učitelé začali stávkovat, což Salda odsoudil a nechal armádu zastavit jejich protestní pochod. Pravice toho hned využila a vyjádřila solidaritu se stávkujícími. Situace spěla ke konečnému rozhodnutí…

Pokračování zítra

Luděk Blaha řekl(a)...
9. listopadu 2009 v 23:14  

Jen připomínám, že mojí specializací je "Kompetence učitelské junty ve střednědobém horizontu školskoj revolucii".

Anonymní řekl(a)...
11. listopadu 2009 v 18:00  

Myslím, že jenom pouhým narváním počítačů do škol se situace nezlepší. Tak holt budou děcka víc hrát ve vyučování PC hry a chatovat, místo aby se dozvěděla něco pro život.
Jestli se nepletu, je to právě p. Brdička, který napsal článek - fakt zajímavý! - ve kterém se zamýšlí, jak je zbytečné učít děti psát rukou. Prý je to stresuje. To je vážně zajímavý argument. Musím říct, že mi bylo do pláče, když jsem to četl.

Pozn.: Pokud jsem si spletl dva pány stejného či velmi podobného příjmení, omlouvám se!

Anonymní řekl(a)...
11. listopadu 2009 v 18:44  

Máte naprosto zcela pravdu, pan Brdička alias Brdlička je takový Dr. Jekyll and Mr. Hyde českého školství :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.