Bořivoj Brdička: Dánská maturita vyžaduje přístup na web

středa 18. listopadu 2009 ·

14 středních škol v Dánsku je zařazeno do pilotního programu ověřujícího nový, na světě dosud ojedinělý, model maturitní zkoušky, jež má být plošně zaveden do roku 2011. Studenti v něm nejen mají přístup k internetu, ale bez jeho vhodného využití by u zkoušky nemohli uspět. Poté, co maturitu na počítači off-line již dříve zavedlo hned několik zemí (viz Norsko zavádí maturitu na počítači), dostává se teď Dánsko na samotný vrchol pokroku. Upouští od dříve běžné restriktivní kontroly činnosti studentů a dovoluje během zkoušky zcela volný přístup na internet bez jakékoli blokace.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
18. listopadu 2009 v 6:57  

Vrchol pokroku? Do zadele, to už je zase jako za bolševika. Strčte si podobné vrcholy pokroku někam, to je leda tak vrchol degradace maturity...

Anonymní řekl(a)...
18. listopadu 2009 v 8:05  

Vidím v tom přínos. Já když se připravuji na hodiny, tak využívám všech možných dostupných informací, tedy i internetu. Nesypu to z rukávu, neučím ze zažloutlých listů. Uvedomme si, že student nemůže být žádný polyhistor a že je naopak vítáno, že neomílá bezduše texty, ale obsah dokáže použít v praxi

Anonymní řekl(a)...
18. listopadu 2009 v 9:33  

Hm, mezi přípravou učitele a žáka na hodinu je snad určitý rozdíl, ne?
Pokud to tak nevnímáte, jste šťastný člověk. Veškerá vaše výuka spočívá toliko v radostném a bezstarostném surfování...

BoBr řekl(a)...
18. listopadu 2009 v 10:15  

Masochistům schopným sledovat diskuze na ČS si dovoluji připomenout jinou klíčovou součást zde diskutovaného textu: "průkazným způsobem přináší přídavnou hodnotu dodanou studentem".

přispívající sadista Blaha řekl(a)...
18. listopadu 2009 v 14:26  

Týý jo, to jsou frajeří ti seveřaní.
V žívotě by mne nenapadlo, že jsme v naší infošce už dobrých deset let na špici. Nejenže nerveme dráty ze zdi, ale aby se maturantí nezdržovali šátráním po internetu, musejí mít svoje kompendia html, css, js, php, atd při ruce a každý rok se těším, až konečně začnou při maturitě používat i svoje práce z let studií, což bohužel zatím, a nevím proč, nečiní.
Ovšem hrůza mne obchází, až se toho chopí naši vědátoří, načančají pár pilotů za mnoho set miliónů peněz a maturitní zpátečníky v posměšné čepici přikovají na pranýř.
Pak mi ovšem bude jasné, že odpověď našich new vzdělanců nemusí vždy vést k snížení entropie mého vědomí.
"Nemám signál, vole."

BoBr řekl(a)...
18. listopadu 2009 v 16:56  

O infošce nebyla řeč. Bavíme se v našem kontextu o maturitě z češtiny.
Sám si už brousím zuby na nějaký ten pilotek v řádu desítek milionů. Jen pořád nevím, s kým se mám skamarádit, aby mi ho přiklepli! Pořád jsem na nule.

ignorant řekl(a)...
18. listopadu 2009 v 17:41  

Upřímně - tomuto vývoji v budoucnosti neutečeme. Připadá mi sice absurdní, že si student u maturity najde vše o daném spisovateli a program mu vše napoví o jazykovém rozboru, ale v třeba v takové matematice ? Upřímně, kdo z nás učitelů středních škol ví úplně vše ? Forma SCIO testů tady snad už běží spoustu let a co takhle "malá nápověda" ?

Luděk Blaha řekl(a)...
18. listopadu 2009 v 20:53  

O infošce nebyla řeč.

Ach tak. Tak to se omlouvám, pane Brdičko. Domníval jsem se, že se jedná o maturitní zkoušku kompletní. Pokud se vrchol pokroku vlasti Hamletovy týká pouze mateřštiny, pak je to vskutku událost století.
Jen se divím, že s tím severští kolegové otáleli takovou dobu. Mohli moderně maturovat třeba ve školní knihovně. Tady, předpokládám, nejde ani tak o využití internetu, ale o charakter zkoušky, tedy o formulaci zkušebních otázek především.
A pokud jde o respektování reality, kdejaký vedoucí pracovník maturitu vůbec nepotřebuje. Stačí mu asistentka s maturitou.

Anonymní řekl(a)...
18. listopadu 2009 v 21:41  

V Dánsku asi nemají CERMAT a MŠMT. Jinak by se nemohlo stát, že LETOS ověřují podobu maturity, která má být zavedena plošně UŽ v roce 2011.

Anonymní řekl(a)...
19. listopadu 2009 v 0:12  

V Dánsku asi nemají CERMAT a MŠMT. Jinak by se nemohlo stát, že LETOS ověřují podobu maturity, která má být zavedena plošně UŽ v roce 2011.

Lze se obávat, že seveřané mají mnohem horší instituce, než CERMAT a MŠMT.

Anonymní řekl(a)...
19. listopadu 2009 v 17:39  

anonymní z 19. listopadu 0:12 - bohužel Vám po pobytu v Dánsku musím sdělit, že české školství je v totálním rozpadu

ignorant řekl(a)...
19. listopadu 2009 v 19:04  

změna je život, beztak ohneme hřbety, však to znáte, děláme to za kariéru nejméně 100x a uděláme to zase, přeci nepřijdeme o 1200,- Kč za jeden den stávky ! Normálka - žijeme přece v 'CR

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.