140 milionů pro pražské školy

středa 11. listopadu 2009 ·

MŠMT připravuje pro příští dva roky výrazné navýšení přímé podpory vzdělávání v ZŠ z prostředků Evropského sociálního fondu. Zatímco pro mimopražské školy se připravuje projekt" EU peníze školám"(tzv. šablony), školy v hlavním městě se mohou těšit na cca 140 mil. korun určených na nákup učebnic a učebních pomůcek. MŠMT tak předchází znevýhodnění pražských škol.


„Obecně chceme v rámci základního vzdělávání podpořit zejména ty oblasti, ve kterých v rámci mezinárodních šetření Česká republika dlouhodobě vykazuje méně uspokojivé nebo zhoršující se výsledky nebo které chápeme jako klíčové pro další studium. Týká se to cizích jazyků, matematiky, přírodních věd, informačních a komunikačních technologií, čtenářské, informační a finanční gramotnosti. To se týká nejen Prahy, ale celé republiky," vysvětluje ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová.
Praha nezůstane stranou

Základním školám v České republice bude na uvedené účely v následujících dvou letech rozděleno cca 4,5 mld. Kč. Díky parametrům nastaveným v současném programovacím období pro čerpání prostředků Evropského sociálního fondu (ESF) však tato podpora nemůže směřovat do základních škol na území hlavního města. Pražské základní školy by se tak oproti ostatním školám v ČR ocitly v příštích letech ve značné nevýhodě. MŠMT proto v zájmu alespoň částečného vyrovnání podmínek základního vzdělávání hodlá využít ještě v letošním roce část svých zbylých rozpočtových zdrojů a podpořit formou svého rozvojového programu vzdělávání právě v pražských základních školách. Celkově se tak podařilo pro tento účel shromáždit 140 miliónů.

„Do konce listopadu tedy pošleme do každé základní školy na území hlavního města asi 1 840 korun na každého žáka," říká ministryně Kopicová. Tyto prostředky budou podle jejích slov určeny na zlepšení podmínek vzdělávání tj. nákup učebních i kompenzačních pomůcek neinvestičního charakteru a učebnic. Škola by měla podpořit přednostně výše uvedené priority, ale případně může volit i další podle vlastních potřeb.

Podrobnosti k rozvojovému programu pro pražské školy zveřejní MŠMT na svých webových stránkách v nejbližších dnech.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. listopadu 2009 v 7:21  

EU určitě ví, co dělá, když pražským školám peníze neposílá. Na jednoho obyvatele dostane malá obec několikanásobně méně než Praha. Proto si Praha také může dovolit mnohem lépe financovat své základní školy. Tím, že jim ministerstvo přidá, je jen ještě více zvýhodňuje. Je to další typický projev pragocentrismu.

Anonymní řekl(a)...
12. listopadu 2009 v 9:25  

Neotírejte si své zahnojené topánky o Pražáky, campesíno.

Anonymní řekl(a)...
12. listopadu 2009 v 20:23  

...také proto mají učitelé pražských ZŠ ze všech krajů druhý nejnižší průměrný plat v republice.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.